Przypominamy, że już 25 kwietnia 2023 r. zmienią się warunki oznaczenia ikoną Smart! ofert wystawionych na kontach firmowych. Do obowiązujących wymagań, dodajemy kolejne.
Od tego dnia Smart! będą oferty, w których poza jedną z wymaganych kurierskich metod dostawy, udostępnicie też co najmniej 2 inne metody dostawy – do punktu odbioru i/lub automatu paczkowego od różnych przewoźników.
Listę metod do wyboru podajemy poniżej:
Wyjątek, który zwalnia z obowiązku
Jeśli sprzedajecie produkty, których nie można umieścić w automacie paczkowym – na przykład ze względu na rozmiar czy wagę - i nie udostępniacie w nich metod dostawy do punktów odbioru i/lub automatów paczkowych, to po 25 kwietnia oferty te nadal będą Smart!
InPostowy kurier nie należy do programu SMART. Tak jak pisałem wyżej ma być jeden:
Allegro DHL
Allegro UPS
Allegro DPD
Allegro Pocztex
U nas jest:
@serwis-texas już chyba wiem "o co cho". Jedna zła ocena od Kupującego. Spadła nam ocena sprzedaży poniżej 98% jak to sobie Allegro życzy i mamy brak Smarta.
Tak, to jest błąd projektowy Allegro i dyskryminacja małych firm. Duża firma może stracić wiele gwiazdek, czy innych aspektów oceny jakości i nie wpływa to na wynik, bo jest dużo danych. Mała firma od razu ma zrujnowaną całą sprzedaż, nawet jak pomyłkowo straci jedną gwiazdkę. Wszystko jest więc całkowicie losowe, a nie zależne od faktycznej jakości pracy.
Rozwiązaniem jest branie pod uwagę w statystykach 90 lub 180 dni, albo odrzucanie wartości skrajnych (jak przy sędziowaniu). Jednak Allegro woli dyskryminować małe firmy i nie naprawia tych błędów.
Tak, tak, przepraszam. Nie rozwijałem dodatkowych kurierów i widziałem tylko InPost. Sorka za wprowadzanie w błąd. Owszem padło 98%. Trzeba jakoś ugadać tego jednego negatywa.
Nie będę korzystał z Allegro One. Nie jestem w stanie zrealizować przesyłek 'na jutro' ani tym bardziej 'na dziś' (towar w zewnętrznym magazynku). Nie moge też tracić czasu na czekanie na kuriera. Nie będę zatem smart, trudno. Boje się, że za jakiś czas ta usługa z dobrowolnej będzie obowiązkowa dla wszystkich sprzedających.
@mr_ripper to kiedy wyślesz to Twoja indywidualna sprawa, jeśli nie masz jakiejś granicznej godziny, to nadajesz wtedy kiedy chcesz, oczywiście zgodnie z tym jak sobie ustawisz to dla klienta.
U mnie w grę wchodzi jedynie Allegro One Punkt, opcja wrzutki do automatu samodzielnie. Nie mam możliwości sprawdzić teraz czy da się zaznaczyć wyłącznie taką formę wysyłki a odrzucić wszystkie pozostałe
@mr_ripper w automacie możesz nadać wszystkie przesyłki, bez względu czy to będzie box, punkt, czy kurier, oczywiście pod warunkiem, że paczka zmieści się w boxie.