Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mamy pobrane -11,49 zł za zamówienie w którym kupujący z wysyłkę nie płacił = opłata 0zł. Dlaczego my płacimy tylko?
Numer nadania:
1011058539505U
Kod:
DPD_P1_KURIER
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 379.89 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
@HMS_Computers_II To jest dopłata do zamówienia w SMART - kupujący ma "za darmo" a koszt wysyłki pokrywasz częściowo Ty, a częściowo Allegro (z prowizji którą płacisz).
Finalnie za wysyłkę płacisz Ty 😉
Zerknij do tego linku niżej:
https://help.allegro.com/sell/pl/a/allegro-smart-na-allegro-pl-informacje-dla-sprzedajacych-9g0rWRXK...
@HMS_Computers_II Dla pocieszenia podpowiem Ci, że od 3. marca taką kwotę dopłacisz już dla zamówień Smart wartych od 150 zł 😁
W praktyce oznacza to, że prowizja od takiego zamówienia może wynieść nawet 28%, w zależności od kategorii
Dzięki za uświadomienie. Nie pocieszyła mnie zdobyta wiedza 😞
Opłaca się ten Smart, prawda?
@fox_paws Fajny taki, przesyłki ma darmowe 😄
@foto-hurtownia Darmowe? Chyba dla Allegro.
@fox_paws @foto-hurtownia @HMS_Computers_II Wbrew pozorom, Allegro też ponosi bardzo duże koszty karmienia potwora Smart! Bo to nie tylko przesyłki w jedną stronę, których koszt w dużej części my ponosimy - nie zapominajcie o darmowych zwrotach, z których klienci szczególnie ochoczo korzystają. Poza tym, przesyłki np. InPost w ramach Smart mają doręczenia w soboty (normalnie to dopłata ok. 6 zł) oraz ubezpieczenie do 5000,- (kolejne 2-3 zł).
Dlatego właśnie pisałem, że ten chory program, nie mający nic wspólnego z zasadami ekonomii (a tym bardziej ekologii), totalnie wypaczył cały handel na Allegro, a nawet trochę poza Allegro. Ja w każdym razie nie zamierzam uczestniczyć w tej patologii dłużej niż do końca tego miesiąca. A jeśli ktoś wierzy w bajki, że bez Smart się nie sprzedaje, to jego problem.
A ja myślałem że na **piiip**ie są wysokie prowizje. Bo niby 15% w większości kategorii, ale jak się w rozliczeniach dowiadujesz to jest 18,45%, bo te 15% to netto!
@HMS_Computers_II Prowizje to jedno, a inne dodatkowe koszty to drugie. Na Allegro łączne koszty wynoszą obecnie ok. 17%, a na e.Bay.com o ogólnoświatowym zasięgu dobre 5% mniej. Ile jest na pipie, to nie wiem, ale na Allegro od następnego miesiąca to już będzie ok. 20% 😎
@TomBanknoter Szczęśliwiec.
U mnie w styczniu doszły do 22%. Od marca byłoby ok. 25%, ale nie będzie...
@HMS_Computers_II Z tym 11,49 nie jest jeszcze najgorzej, bo to będzie "ledwie" 7,66% kwoty zamówienia. Dla zamówienia wartości 100 zł dopłata do przesyłki wyniesie 9,09% kwoty zamówienia, a zatem ogólna prowizja może dojść do 30%.
@fox_paws Czyżbyś był kolejnym, którego nowe lepsze opłaty skłoniły do podjęcia jedynie słusznej decyzji ? 😎
@TomBanknoter Na początek rezygnuję ze Smatpatologii
@HMS_Computers_II @komis-bell Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo program Smart! wypaczył handel na Allegro, i handel on-line w ogóle. Skutki tego będziemy odczuwać jeszcze długo po upadku tego gniota
@TomBanknoter @foto-hurtownia @komis-bell Wrócę jesz do tematu, bo właśnie przeliczyłem koszt Smarta za styczeń. Wyszło prawie 1600 zł za "darmowe przesyłki". To średnio ponad 3 zł za paczkę. O kosztach bezsensownego pakowania paczek, które wróciły nie wspomnę.
Ale inna sprawa...
Ktoś w ogóle zwrócił uwagę, że w nowym cenniku Smart jest rubryka 30-44,99 zł? Na kiedy obstawiacie obniżkę kwoty granicznej do Smarta? Przed świętami?
@fox_paws W przypadku ich działań to nie znasz dnia ani godziny.
@fox_paws ten próg jest dla przesyłek mini list czy coś takiego 😄
@kostas11 Nie, nie, zobacz na nowy cennik. Próg 30-44,99 od 3. marca jest dla WSZYSTKICH rodzajów przesyłek.
Do tej pory był to próg 40-49,99 i zdarzały się przesyłki smart w przedziale 40-44,99. Teraz do 44,99 będzie taniej, a od 45 drożej.