Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Kupujący nagminnie naciągają mnie na darmową wysyłkę a następnie zwracają towar zostawiając sobie coś o wartości 10, 12 zł. Czy Allegro nie może tego ukryć? Mnie upominają że na miniaturce na allegro jest tekst a z tym nic nie robią
... ukrócić?
@YACCON temat wielokrotnie poruszamy. Allegro nic z tym nie zamierza robić bo kupujący się obrazi i odejdzie do konkurencji.
Chyba zarabiają na takich jak my gdzie prowizja wynosi parę tysięcy złotych a nie na kliencie który coś kupić na 10zł
@YACCON Jeżeli klient obrazi się na Allegro, nie kupi nigdzie. Klient, który nie kupi = brak prowizji, i tak się koło zamyka 😁
@YACCON Czy możesz wskazać przykładowe zamówienie klienta, o którym piszesz?
Np.
cf8717e0-5294-11f0-8f5c-abb101592bb1
91fc1e10-51cd-11f0-a763-e398847bcbad
19dec3e0-4fe5-11f0-8c5e-df9522bec728
e08e29e2-1ec1-11f0-a8f5-070a201d94cd
@YACCON Każdy ze wskazanych kupujących dokonał u Ciebie po 1 zamówieniu. Nie mamy podstaw, aby podejrzewać, że robią to, aby wymusić Smart. Każdy klient ma prawo do zwrotu towaru.
po jednym zamówieniu ale kilka różnych rzeczy zakupionych . Kupują dwie, trzy różne rzeczy zostawiają sobie najtańszą a resztę odsyłają . To jest ok?
@YACCON Tak, jak wspomniałam, zgodnie z prawem, klient ma prawo do zwrotu towaru. Nie możemy tego podważyć.
To może klauzula " zwrot możliwy tylko wszystkich zakupionych przedmiotów"?
@YACCON Ograniczyć zwrotu nie można ale niedawno był poruszany temat ograniczenia ilości przedmiotów w paczce zakupowej. Jest taka opcja "koszt dostawy dla wielu sztuk" i tam można ustalić dopuszczalną ilość przedmiotów w jednej paczce czyli w zakupie.
Tylko że dla tanich przedmiotów smarta wtedy nie będzie.
@br. tyle że allegro pokrywa do 100 zł więc i tak 9 sztuk załapie się na smarka 😞
@YACCON będzie to niezgodne z ustawą 😞 pamiętaj że jak nie chcesz zwrotów, smart nie jest obowiązkowy i nikt nikogo nie zmusza do uczestnictwa w tym programie ani jako sprzedawca ani jako kupujący 🙂
A może warto by było sprawdzić czy ci klienci u innych sprzedawców nie robili takich numerów. U mnie też pojawił się dzisiaj taki przypadek (zamówienie numer: 01531f30-5745-11f0-8e8b-3d19d0e1458c) i teraz pytanie czy przy zwrocie pieniędzy mogę obniżyć zwrot o poniesiony przeze mnie koszt Smart? I z tego co obserwuję problem zaczyna robić się coraz powszechniejszy (nie przemawia do mnie stwierdzenie, że to zaradność - nie to oszustwo), Bo przecież i my jako sprzedający i kupujący bierzemy udział w programie Smart, my jako sprzedający musimy spełniać określone warunki to czemu kupujący nie musi (zwrot jest poniżej kwoty uprawniającej do Smart). Udział w programie Smart dotyczy kupującego powyżej określonej kwoty, jeżeli dokonał zwrotu części towaru i jego zamówienie - transakcja ostatecznie jest poniżej tej kwoty to automatycznie nie uczestniczy w programie Smart tak samo jak i my sprzedający w przypadku klienta nie powinniśmy stosować programu Smart. Ostatecznie zapłaciliśmy za udział w programie Smart w stosunku do tego klienta co jest niezgodne z założeniami tego programu. Z punktu widzenia prawa u niego powinno nastąpić zadłużenie w wysokości kwoty, którą my nienależnie zostaliśmy obciążenie za przesyłkę i ta kwota powinna wrócić do nas.
@fhulewer przy zwrocie nie możesz potrącić takich kwot. przy zwrocie allegro oddaje teraz prowizji powiększoną o dopłatę do smarta.
A co w przypadkach kiedy kupujący już 4 raz zamawia coś u mnie, wybiera dostawę za 10,99 zł, a potem odsyła wszystko po jakimś czasie? On ma darmowy zwrot a ja muszę dopłacać za każdym razem te 10,99? To już się robi spora suma, takich użytkowników mam 10 miesięcznie co najmniej. Bardzo proszę zmieniać te zasady i np. dzielić koszty po połowie lub kazać tym osobom dopłacać COKOLWIEK za przesyłkę zwrotną (problem dotyczy wszystkich dostaw Allegro oraz Inpost). Bo niestety teraz wychodzi na to, że nie dość, że jestem "darmową wypożyczalnią" na miesiąc legalnie towaru, to jeszcze niestety tracę 11 zł z prywantnych środków. Niestety między innymi z tego powodu zamykam sprzedaż w tym miesiącu po 4 latach.
@muscle_freak przy odstąpieniu od zakupu sprzedający zwraca klientowi koszt najtańszej metody dostawy z oferty. Jest to regulowane ustawą, nie wynika to z regulaminu platformy i nie mamy możliwości ograniczenia tego prawa kupującym. Dla niektórych metod dostawy jest oferowany darmowy zwrot przez przewoźnika, ty jako sprzedający nie ponosisz w związku z tym kosztu.
Pisze Pani oczywiste rzeczy🙄, wiadomo, że mamy obowiązek zwracać najniższy koszt za dostawę i tego nie kwestionuję, ale pomija Pani celowo mój sens wypowiedzi. W tej ustawie tez jest zapisane, że to KUPUJĄCY ponosi koszt dostawy i gdyby rzeczywiście ponosili to by albo przemyśleli zakup, albo nie kupowali z premedytacją "na wypożyczenie" i odsyłali bez żadnych kosztów po miesiącu. Dziwne, że nigdy(!) nic kupione listem poleconym nie wraca (bo koszt zwrotu to 14 zł dla kupującego), a kupione Inpostem lub OneBoxem bardzo często (koszt 0 zł! dla kupującego). I oczywiście to my koniec końców jako sprzedawcy płacimy za takie dostawy zwrotne przez co chwilę podnoszone prowizje, bo tylko tak Allegro zarabia na transakcjach. Radzę przemyśleć ten model i obciążać kupujących chociaż symbolicznymi kosztami dostawy zwrotnej. Mnie to już niedługo nie bedzię dotyczyć, ale żal mi naprawdę reszty sprzedawców 😞
wrzucaj na czarną listę takich oszustów, ja tak robię, przynajmniej pół roku jest spokoju,