Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak już wszystkim wiadomo, od dziś można nadawać przez pocztex
Jak to wygląda: udostępniam pocztex w metodach dostawy i mogę nadawać w smart ?
Pocztex to dobra firma ? kurier przyjedzie nawet po jedną paczkę ? Przysyłają opłaty dodatkowe ? jak jest z nieforemnymi paczkami ? Uznają reklamacje ?@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Szczerze mówiąc szukam alternatywy za kurier DPD w smart. Mam paczki między 5-30kg duże i małe. Dla mnie firma DPD to DNO i WODOROSTY !!!. NIE POLECAM NIKOMU DPD. Opłaty dodatkowe za podobno niestandardowe paczki, zniszczone paczki, reklamacje za opłaty dodatkowe nieuznawane (mimo wysyłanych zdjęć). Najgorsza firma. Kurier rozgniecie paczkę na samochodzie i już wchodzi pod niestandard.
Wysyłam jeszcze w inpost kurier i paczkomaty. Nie mam z nimi problemu. Tylko tyle że kurier inpost nie wchodzi pod smart.
Czy pocztex nie będzie gorszy niż DPD ?
@ALCkow Jeśli chcesz dodać tę metodę dostawy w cenniku, wypełnij formularz dostępny na tej stronie. Przedstawiciel Pocztex skontaktuje się z Tobą i przedstawi szczegóły oferty. Możesz wówczas również dopytać o kwestie, które Cię najbardziej interesują.
Jak to od dziś?
Ile maxymalnie można nadać: 20 kg czy 30 kg?
tu masz wszystko -,https://odbiorwpunkcie.poczta-polska.pl/wp-content/uploads/2021/11/Regulamin-swiadczenia-uslugi-Pocz...
co nie wiesz dalej możesz wygoolować lub zapytać w placówce pocztowej .
Czyli muszę mieć umowę z pocztą polską ?
Mogę wysyłać przez wysyłam z allegro ?
Kurier odbiera paczki ?
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Wypełniłem formularz. Skontaktował się ze mną przedstawiciel Poczty Polskiej.
Poczta i pocztex to co innego. Pani była zdziwiona, że można nadawać allegro smart przez pocztex.
Taką mam wiadomość od allegro
A to przysłała poczta polska czy pocztex
Czyli muszę mieć umowę z pocztex'em czy nie ?
Jak nadawać przez pocztex allegro smart ?
Czy podjazdy kuriera są darmowe ? codziennie po około 15 paczek ?
@ALCkow, w newsie, którego screen zamieściłeś, informujemy, że usługa chwilowo nie jest dostępna.
Nigdzie nie informujemy o możliwości wysyłania przesyłek tą metodą ze Smart!
Konsultant allegro pomoc, napisał że, pocztex wchodzi pod smart. Na próbę zmieniłem formę w ustawieniach dostawy na pocztex i wyszło
@ALCkow ale to jest Allegro Pocztex Kurier 48 czyli dawna przesyłka biznesowa i nijak ma się z poczteksem 😞
Odnoszę się do tej informacji:
@ALCkow docelowo już działa i wielu już ma umowy ( aneksy ) ale do 1.07.2022 r. będzie kurier 48 i myślę że allegro z czasem też to podmieni bo od 1.07.2022 r. wygaszą kurier48 a na dziś masz w dostawach tylko Allegro Pocztex Kurier 48 i to możesz udostępnić co zrobiłeś 🙂
Ok, mogę wysyłać paczki do 30kg. Muszę mieć umowę z pocztą, żeby kurier odbierał paczki ?
@ALCkow na dziś obowiązuje Cię
Allegro Pocztex Kurier 48 (maksymalne parametry przesyłki: max waga 30kg; max suma boków: długość + szerokość+wysokość do 250cm; najdłuższy bok max 150cm)
Allegro Punkty Poczta, Żabka, Orlen, Ruch (maksymalne parametry przesyłki: max waga 20kg; max wymiary 70x60x60)
A żeby Ci to odbierali to umowa i opłata za stały podjazd 😞
@ALCkow jak dla mnie jest OK jako alternatywa dla DPD rewelacja . Paczki musisz dowozić do placówki pocztowej lub wykupić stałe podjazdy . Z reklamacjami raczej OK. Jak nie puścisz niestandardu dopłaty nie będzie , osobiście miałem jeden raz oczywiście tylko i wyłącznie z mojej winy ... przyznaję i wziąłem na klatę .
Nie wysyłałem nigdy przez pocztex. Tylko inpost paczkomat i DPD kurier. Musiałem mieć DPD dla paczek do 30kg żeby mieć smarta. W ciągu pół roku zapłaciłem już około 4000zł kar do DPD za niestandardowe paczki. Wszystkie zareklamowałem, wysyłałem zdjęcia, niektóre zdjęcia z miarką i wagą, nie uznali reklamacji, odwołań też nie.
W tym samym czasie (przez pół roku) do Inpostu zapłaciłem około 100zł. Mniej więcej takie same paczki w podobnych ilościach szły do DPD i Inpost. Więc chętnie zrezygnuje z DPD.
Jak bēdziesz wysyłać z Allegro, to paczka może ważyć max. 20 kg. Szkoda, że nie dodali 0,5 kg na wagę opakowania.
@ALCkow z Pocztexem do tej pory nie mieliśmy problemów z usługą kurier48.
Od niedawna, po cenowych cyrkach DTS, szukamy opcji do wysyłania tv. U jednego brokera zamówiliśmy na próbę usługę Pocztexu kurier24 z usługą ostrożnie. Nadanie tv 55'', kurier podjechał 10 minut przed otwarciem sklepu i zaczekał, mówi, że duży gabaryt z usługą "ostrożnie" to wolał zaczekać i załadować się "na pusto". Zerknąłem jak obchodził się przy załadunku z paczką "ostrożnie" i pozytywnie się zaskoczyłem. TV jak strzałki przykazują wstawiony w pionie, przysunięty do burty i dodatkowo zabezpieczony pasami.
Jeśli więc taki standard jest u nich normą, to mogę szczerze polecić. 🙂
z tego co się orientuję w przypadku paczek pocztex, nie mylić z kurier pocztex48 będą możliwe gratisowe odbiory. Według informacji jakie uzyskałem od handlowca, dotychczasowe przesylki pod nazwą pocztex kurier 24/48 będą likwidowane. Mają zastapić je przesyłki "kurierskie" pocztex. To jest nowa odsłona poczty polskiej. Jest również opcja darmowych podjazdów. Aktualnie jest promocja i puszczam sporo tych przesyłeczek, jest rewelacja, bo praktycznie ponad 90% dochodzi następnego dnia po nadaniu, oferują również dostawę w sobotę, za niewielkę dopłatą. No i cena - bez porówanania z typowymi kurierami, gdzie w przypadku DPD tak podskoczyła opłata paliwowa, że dokladam już z własnej kieszeni do tych przesyłek 😞
mikeza - ja nie otrzymałem żadnych informacji od przedstawiciela handlowego. Pocztex Expres24 (przesyłka kurierska)- to przecież fikcja - mają 48h na 1-szą próbę dostarczenia przesyłki. Pocztex Kurier48 - to również fikcja - maja 3 dni robocze na 1-szą próbę dostarczenia przesyłki. Te nazwy wprowadzają w błąd. Sprzedających i kupujących. Za odbiór przesyłek u mnie w sklepie - musiałbym zapłacić 250 zł netto - chociaż codziennie przejeżdża obok mnie auto z PP.
Wolę podjechać 5 km do PP i tam nadać paczki. Listy polecone Allegro mogę wysłać w gabarycie ponad 6cm - gdyby to odbierali - pewnie miałbym liczoną kwotę za ponad gabaryt. To są plusy.
ja podpisywałem aneks do umowy jakieś 2 miesiące temu, w EN te przesyłki mam pod nazwą Pocztex 2.0. Akurat nie skorzystałem z podjazdów, bo i tak z przyzwyczajenia wszystko osobiście zostawiam, ale wiem, że jest taka opcja i to darmowa. Tak jak wspominałem procent dostarczalności na drugi dzień jest mega wysoki, bo sobie to z ciekawości sprawdzam, cenowo na tą chwilę to samo co pocztex kurier 48. wysyłam to wszystko w jednym pliku w EN, ale z tego co mi wiadomo system rozdziela potem te przesyłki od pozostałych.
Jest to relatywnie nowa usługa, chociaż pojawiła się ponoć pod koniec roku 2021, z tego co mi przekazano do połowy roku 2022 ma zostać zlikwidowana paczka kurier 24/48, zastapić ma ją właście pocztex 2.0. Wcześniej czy później i tak wszyscy będziemy go nadawać, równiez poprzez allegro.