Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Zabrakło mi pomysłów gdzie szukać pomocy, postanowiłem więc napisać tutaj, a nóż ktoś mnie wysłucha i pomoże ? Oby!
Sprzedałem produkt data sprzedaży:6 sie 2025, 16:10
Postanowiłem pospiesznie nadać paczkę jeszcze tego samego dnia podczas wieczornego spaceru
2025-08-06 | 22:02:26 | Nadanie przesyłki w punkcie Pickup |
Pozostawiłem przesyłkę w automacie dpd, myśląc iż wyjdzie ona następnego dnia roboczego.
Niestety kurier nie odebrał przesyłki ani 7 sierpnia, ani 8 sierpnia (9,10tego też nie bo to sobota i niedziela) i zabrał paczkę dopiero
2025-08-11 | 14:18:32 | Przesyłka odebrana przez Kuriera |
Całe szczęście odbiorca (klient)paczki okazał się wyrozumiały i ciągle pozostawałem z nim w kontakcie informując iż kurier nadal nie odebrał przesyłki i udało mi się nie otrzymać negatywa (oby)
Niestety ku jeszcze większemu mojemu zdziwieniu allegro odmówiło usunięcia powyżej transakcji z mojej jakości sprzedaży tłumacząc iż godziny graniczne nie obowiązują kuriera dpd i przesyłek nadanych w automatach. Nie bardzo rozumiem jak to ogarnąć, kurier ma kilka dni na podjęcie przesyłki a ja muszę przepraszać kupującego i dostawać ujemne punkty za brak jego podjazdu ?
Staję na głowie aby zapewnić najwyższy poziom obsługi moim klientom ale kurierzy mi w tym nie pomagają, o ile państwa one kurier działa świetnie i nie miałem problemu z nim nigdy o tyle odbiór z automatów dpd to dramat, sytuacja powtarza się nagminnie a kurierowi nie po drodze do tego automatu to też zabiera paczki co 3-5dni a ja ponoszę kolejny raz za to odpowiedzialność.
Jestem tym zmęczony dlatego moje zapytania są następujące
- Czy naprawdę kurier dpd ma kilka dni na podjęcie paczki z maszyny a ja nie mogę nic z tym zrobić ?
- Czy mogę usunąć opcję przesyłki dpd ze swojego cennika dostaw aby sytuacje jak ta nie obniżały mojej jakości sprzedaży ?
- Czy nie ma godziny granicznej dla paczek nadanych w automacie(jak u wszystkich innych przewoźników) która gwarantowałaby odbiór przesyłki tegoż samego dnia ?
- A może jest opcja aby wskazać w ofertach iż dostawa dpd będzie trwała dłużej niż u innych przewoźników
Proszę o poradny oraz usunięcie wskazanej transakcji z mojej jakości sprzedaży bo to bardzo irytuje kiedy człowiek się stara, a otrzymuje minusowe punkty z nie swojej winy.
proszę o pomoc
Z serdecznymi pozdrowieniami
Numer zamówienia: 07dcc130-72cf-11f0-9e28-9fb4eb1ae40f
@_DAMPOL_ Zgadza się. Przewoźnik DPD nie ma gwarantowanego czasu odbioru dla przesyłek umieszczonych w automatach.
Możesz usunąć tę metodę z cennika, nie jest ona wymagana w programie Smart.
W ofercie nie możesz zamieścić informacji o wydłużonej realizacji zamówienia przy wybraniu konkretnego przewoźnika. Informacje w ofercie muszą być jasne i spójne.
Serdecznie dziękuję za informację.
Muszę się więc przespać z decyzją aby podjąć jak najlepszą.
Nie mogę więc liczyć na usunięcie wskazanej transakcji ?
@w_kiwi U mnie też jedna taka, której kurier nie chce odebrać, mimo że odbiór jest gwarantowany do godz. 15-stej na moim kodzie pocztowym. Trwa to już od dłuższego czasu - ani odbiorów tego samego dnia na podjazd, ani z automatu.
tutaj przykład z dzisiaj:
Nr zamówienia:
407988d0-7d14-11f0-b5b1-b9b3367c5ca8
Nr zlecenia podjazdu: 21239268
Jest szansa na odbiór jutro czy mam jechać dziś do boxa? Bo ani nie mogę anulować podjazdu, ani nie wiem czy jutro będzie kurier.
@drekenzes Przekazałam zgłoszenie do odpowiedniego zespołu. Dam znać, jak otrzymam odpowiedź.
@drekenzes Otrzymałam informację, że jutro kurier powinien podjechać po przesyłki.
Chciałem też zgłosić reklamacje u przewoźnika bezpośrednio, jednak na druku reklamacyjnym wymagane jest aby podać numer podjazdu czy jakoś tak, a ja owego numeru nie mam bo jak wspominałem paczkę zostawiłem w automacie. Mam więc nauczkę że automaty dpd to nie najlepszy wybór.
Proszę jeszcze o informację czy jest szansa na usunięcie tejże transakcji czy te 4dni przez które kurier nie odbierał paczki to nadal zbyt mało 🙂 ?
nawiasem mówiąc prosiłoby się o więcej zielonych automatów, życie byłoby prostsze a no i kurierów odbierających paczki po 16:00 bo takich w mojej okolicy brak.
@_DAMPOL_ W sprawie reklamacji skontaktuj się z obsługą przewoźnika.
Przykro mi, ale zgodnie z informacją, jaką otrzymałeś już od doradcy, nie możemy wykluczyć tej przesyłki. Możemy to zrobić, jeśli kurier nie wykonałby zleconego podjazdu pod adres lub paczki umieszczone w punkcie/automacie przed godziną graniczną nie zostałyby odebrane tego samego dnia. Dla nadań w automatach DPD nie ma godzin granicznych, zatem nie mamy podstaw do wykluczenia.
Smutne to.
Pora zrezygnować z tej formy dostawy, nie ma co sobie robić pod górkę.
Dziękuję za wyjaśnienie sprawy.
Żaden przewoźnik nie gwarantuje odbioru przesyłki z automatu czy punktu, lecz wyłącznie doręczenie w określonym czasie.
W przypadku DPD Pickup, gwarantowany termin doręczenia to pięć dni roboczych. Oznacza to, że paczka powinna dotrzeć do celu do 13 sierpnia. Natomiast nie ma najmniejszego znaczenia kiedy kurier podejmie paczkę, liczy się tylko, czy dotarła w ciągu tych 5 dni roboczych.
@_DAMPOL_ powiem Ci tak - też z miesiąc temu wyłączyłam DPD. Po absurdalnej sytuacji gdy kupujący zgłosił, że nie otrzymał paczki - wg trackingu paczka została odebrana przez kuriera, przyjęta w oddziale nadawczym, a następnie w kolejnym oddziale. Po złożeniu reklamacji DPD napisało, ze paczka NIE ZOSTAŁA NADANA i odrzucili reklamację :))) Przy pomocy Allegro po 2 tygodniach nastąpiło cudowne odnalezienie i niby nienadana paczka dotarła do odbiorcy. Ale uznałam, że nie mam ochoty na współpracę z taką firmą. Więc automatycznie więcej paczek Smart zaczęło iść przez DHL i tu to już w ogóle cyrk na kółkach - ogrom paczek do nas wraca jako nieodebrane gdy kupujący twierdzą, że nie było w ogóle próby doręczenia. Albo kurier w ogóle się nie pojawiał, zostawiał paczki w jakichś punktach a oni nie dostawali żadnych informacji o tym ani kodów odbioru. Więc niestety znowu włączyłam DPD. Firmy kurierskie chyba sobie nie radzą z ilością paczek i wszędzie jest patologia.
to mnie Pani pocieszyła...cóż strach myśleć co będzie w okresie listopad-grudzień ?
@w_kiwi sama się wystawiłaś na strzał .... tak jak napisała @Health___Beauty to jak wyliczacie przewidywany czas dostawy? Ps a może jednak jakieś terminy są ? pół roku, rok, 10 lat?🤔
@pinsplash pewnie liczą czas odbiorów z innych punktów, innych przewoźników 🙂
@RED ale jak by to przyznali to bym to cytował ciagle , bo oznaczałoby (o czym wszyscy wiemy) że te wyliczenia nie mają żadnego sensu.
@w_kiwi Zgadza się. Przewoźnik DPD nie ma gwarantowanego czasu odbioru dla przesyłek umieszczonych w automatach.
Nie ma godziny granicznej czy w ogóle nie ma określonego czasu na odbiór i paczka może sobie kwitnąć kilka dni w automacie? To na jakiej podstawie jest ustalany "przewidywany czas dostawy" dla DPD? Przecież nie ma obowiązku zamawiania podjazdu kuriera po paczkę/paczki. A jak dostawa jest po "czasie przewidywanym" to statystyki lecą. Gdzie tu sens?
@pinsplash proste pytanie - kto tu oszukuje konsumenta podanym fałszywym terminem dostawy?
@RED sprzedawcy a kto :))