Witam, nadajemy bardzo dużo paczek poprzez kuriera DHL, żeby ułatwić sobie pracę, skontaktowaliśmy się z DHL i Allegro czy jest możliwość pakowania w folie stretch(sprzedajemy paszę worki 25 kg) dostaliśmy odpowiedź akceptującą. Mogę nawet dodać rozmowę z konsultantem allegro. więc przez 2 miesiące owijaliśmy paczki folią stretch, gdy weszłam w opłaty bardzo się zdziwiłam, za sam styczeń prawie 3 tysiące opłaty dodatkowej za paczkę niestandardową. Pisałam reklamacje ale oczywiście nie uznana. Błąd popełnił pracownik allegro, który potwierdził nam, że można pakować w folie stretch a to my ponosimy tego skutki. Świetne podejście pracownika, który odrzuca reklamacje mimo, że dodałam rozmowę z konsultantem, który potwierdził możliwość pakowania w folię. do 134 sztuk mamy naliczone opłaty tylko w styczniu.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Mamy DHL, DHL eCommerce i DHL Expres. To są trzy różne firmy. Jeżeli dostałeś info od DHL, że możesz pakować w folię stretch to nie dotyczy to DHL eCommerce, czy DHL Expres (bo to są inne firmy).
Do tego mamy też Allegro Delivery, który jest osobną firmą kurierską, nawet jak fizycznie przesyłki obsługuje DHL eCommerce.
A jeżeli chodzi o DHL to w Polsce mamy następujące spółki z ograniczoną odpowiedzialnością:
DHL
DHL eCommerce (operator pocztowy)
DHL Expres (operator pocztowy)
DHL Global Forwarding
DHL Freight
DHL Supply Chain
DHL Exel Supply Chain
DHL Exel Supply Chain Trade
DHL International
DHL Sp z o.o. nie jest właścicielem pozostałych spółek. Z tego
Cześć @spolkakraszewscy, dziękuje za zgłoszenie.
Zapoznałem się z Twoją sprawą (oraz przesłaną przez Ciebie rozmową z konsultantem).
Poszczególne wymogi dotyczące pakowania przesyłek zależą od przewoźników, reklamowane przez Ciebie przesyłki były obsługiwane w ramach Allegro Delivery DHL, pytanie które zadałaś konsultantowi dotyczyło DHL. Zgodnie z Regulaminem usługi Allegro Delivery (§ 3 pkt 3 oraz § 11 pkt 4), za przesyłkę niestandardową uznajemy taką, której kształt lub sposób zapakowania utrudnia automatyczne sortowanie. Według informacji, które uzyskałem, każda reklamowana przesyłka była owinięta folią stretch oraz posiadała owalny kształt, co utrudnia ich sortowanie.
Z tego co widzę, odwołałaś się od decyzji reklamacyjnej Allegro i ono również nie zostało uznane, co wyczerpuje drogę postępowania reklamacyjnego.