Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam serdecznie. Jak pewnie wielu sprzedawców walczę z wymuszaniem wysyłek smart.
Czy Allegro może jakoś tą sprawą się zająć?
Ja wiem, że nie można prawnie zakazać zwrotów itp. ale kurde jak ktoś dostaje GRATIS wysyłkę za zakup powyżej 45 zł czy 65 zł z kurierem a później zwraca mi 80% zamówienia i po zwrocie jego zamówienie stanowi już tylko np. 12.99 zł to powinien mu być gratis w postaci darmowej wysyłki odebrany.
No kurde kupuje spodnie i pasek jest grsfis to nie mogę odesłać spodni na zwrot ale bez paska gratisowego. Dlaczego więc ktoś może kupić u mnie 5 szt przedmiotu po 12.99 zł i dostać darmowa wysyłkę, a następnie oddać 4 z 5 przedmiotów i darmowa wysyłka nie jest mu odebrana ? Kurcze 5 przedniotow po 12.99 to 64.95 zł przy marży 30-40% to daje zysk 25 zł brutto to mogę odżałować te 2 zł czy ile tam zostanę skasowany za wysyłkę Smart, ale później 4 szt zostały zworcone i sprzedałem tylko za 12.99 zł to zarobiłem 5 zł brutto, minus kartonik, minus czas pakowania minus opłata za Smart to **piiip**o zarobiłem.
Jest jakiś sposob by ukrócić ten proceder?
Allegro mogło by zadziałać w takim razie jak ktoś dokona takiego zwrotu to powinno to anulować Smart dla tego zamówienia, ja jako sprzedający powinien być obciążony pełna kwotą za wysyłkę i tę kwotę potrącam kupującemu. Skończyło by się dobieranie do Smart i zwracanie. Ja sam nie raz dobieram produkty do Smart ale nigdy ich nie zwracam.
Pozdrawiam
@annawu34 dokładnie te samą rzecz na Allegro kupię za 29zł. + 8,99zl za Paczkomat
W sklepie sprzedawcy za 16,46zl. + 12,95zl. Za Paczkomat
To nawet kombinować się z zakupem 2 sztuk na Smart i potem zwrot 1 Sztuki też nie specjalnie się opłaca,
Ponadto zauważyłem już Wiele produktów tańszych w sklepach stacjonarnych, a powiedzenie, że taniej jest Panie w Internecie, się dawno zdewaluowało.
Taniej to było kiedyś ,teraz taka wygoda kosztuje a wina za to nie leży po stronie sprzedawcy (choć allegro przekonuje klientów że tutaj za wszystko odpowiada sprzedawca) .
cóż... jako długoletniego użytkownika allegro, głównie jako kupujący, po przeczytaniu tego wątku dochodzę do wniosku że czasy się zmieniają - kiedyś to sprzedający byli januszami biznesu, a teraz to kupujący - pamiętam jak za **piiip**iarza gdy się chciało kupić jakąś "drobnice" na allegro, powiedzmy poniżej 20-30 zł trzeba było płacić ok 15zł z wysyłkę. Człowiek sobie znalazł odpowiednią ofertę gdzie w 99.9% przypadków opis brzmiał "jakoś premium", "jakość porównywalna z oryginałem" itp itd a po otwarciu przesyłki w 90% przypadków było to chińskie g...,
Oczywiści można było dokonać zwrotu tylko że nie opłacało się ponosić kosztu ponownej wysyłki na poziomie 15zł żeby otrzymać zwrot 20zł, i cóż było wtedy zrobić? Sam miałem dość sporo takich przypadków które skutecznie odstraszyły mnie od allegro na długi czas.
Także ten...
Nie będę odkrywcza, ale zlikwiduj smarta i będziesz miał problem z głowy.
@SKiL-PC Pośrednim rozwiązaniem tego problemu jest podwyższenie cen.
Już tłumaczę - swego czasu większość naszego asortymentu mieliśmy najtaniej na Allegro, teraz najtaniej mamy tylko kilka strategicznych produktów.
Zastanówmy się teraz jakim człowiekiem jest ktoś, kto wymusza Smarta? Taki ktoś najprawdopodobniej jechałby na drugi koniec miasta, żeby tam dostać o 5 groszy tańszy cukier, czyli po prostu ktoś, kto kombinuje jak możliwie mieć coś najtaniej, bez względu na zasadność, logikę, czy moralność takiego procederu.
Jakich produktów poszukuje taka osoba? Najtańszych! Taki ktoś liczy każdy grosz, żeby kupić coś jak najtaniej. Jakich ofert będzie, więc szukał? Najtańszych!
Taki ktoś znajdzie najtańszą ofertę produktu ze Smartem jaka go interesuje, dobierze cokolwiek i te cokolwiek później odda.
Jeżeli nie masz praktycznie nic najtaniej na Allegro, to skutecznie pozbywasz się takich ancymonów, delikatnie mówiąc. Zostawiasz sobie Klientów, którzy nie patrzą na najniższe ceny, ale np. szerokość asortymentu, jakość obsługi (oceny) i prędkość wysyłki. Sprzedaż oczywiście Ci spadnie, ale także wszelkie koszty obsługiwania wyłudzaczy, co, przynajmniej nam, jak najbardziej się opłaca.
No i oczywiście, jeżeli jesteś jedynym sprzedawcą danego produktu na Allegro nie uchronisz się przed takimi osobnikami, nie ważne jakiej ceny byś nie miał.
A odpowiadając na pytanie "Czy Allegro coś z tym zrobi" - nie, nie zrobi, bo obecny stan rzeczy jak najbardziej im się opłaca, Tobie nie musi.
Witam.
Klient kupił pięć sztuk po 10zł dla darmowego smarta.
Teraz odsyła trzy sztuki. Niby zakup przez pomyłkę.
Czy allegro może coś zrobić z takimi nadużyciami?
Zwróciłem klientowi uwagę to straszy mnie negatywnym komentarzem.
On zaoszczędził a ja do tego dopłacam.
@YACCON rozumiem, że z Twojej perspektywy sytuacja jest jasna, jednak my nie możemy założyć, że kupujący kupił dodatkowe trzy sztuki, aby je zwrócić i skorzystać z darmowej dostawy.
Może odstąpić od umowy bez żadnego powodu i odesłać produkty za darmo w ramach Smart!
@la_nika sorry za dygresje, ale odpisujesz tak jak byś była na forum od dwóch dni😁
Gdyby kupił coś innego to ok ale kupił to samo. Dobrze wie że do basenu potrzebne są dwie sztuki nie pięć.
@YACCON nic nowego nie odkryłeś😔, ale dopóki kupujący nie nadużywa smarka niestety jest nietykalny
"rozumiem, że z Twojej perspektywy sytuacja jest jasna, jednak my nie możemy założyć, że kupujący kupił dodatkowe trzy sztuki, aby je zwrócić i skorzystać z darmowej dostawy.
Może odstąpić od umowy bez żadnego powodu i odesłać produkty za darmo w ramach Smart! "
Ależ to jest jakiś największy totalny absurd. Pomijam już podstawy prawne, gdzie kupujący odstępując od zawartej umowy i zwracając część zakupionego towaru (np. zwraca 4 szt. z 5-ciu zakupionych po 10 zł za sztukę ) - to w świetle prawa dokonał zakupu za 10 zł, a nie za 50 zł. Czyli przy zakupie za 10 zł obowiązuje go opłata za przesyłkę.
Z tego samego powodu, zgodnie z prawem, jak zapłacił za przesyłkę i zwraca całość zamówienia z powodu odstąpienia od umowy - to sprzedawca musi zwracać koszt przesyłki.
U mnie ostatnio np. klient zakupił 5 szt. towaru po 10 zł - darmowa przesyłka SMART - 1 szt. sobie zostawił, a 4 sztuki zwrócił (podany powód - zakup przez pomyłkę) - kto jest na tyle głupi, żeby w to uwierzyć?
Jednak teraz zwróćcie uwagę na jedną rzecz. Allegro ostatnio dźwignęło koszty (ceny wysyłek, opłaty SMART i prowizje). Zapewne w tym celu, żeby pokryć straty z tytułu wprowadzonych proporcjonalnych zwrotów za przesyłki SMART (proporcjonalnie do wartości zamówienia i zwrotu - do 100%). Więc patrzcie na rachunki i na to, co Wam Allegro zwraca. Chyba dobrze kalkuluję, ale jeszcze dla pewności proszę moderatorów dla potwierdzenia tego faktu.
Czyli teraz - klient zwraca towar "ze SMART" - to ja generalnie wychodzę na "zero" - i to jest lepsze, niż gdyby zwrócił towar z płatną przesyłką - gdyż wtedy musiałbym mu zwrócić również koszt przesyłki - a wtedy jestem "w plecy".
@la_nika - a co powiesz na na taką wypowiedź ze strony UOKiK:
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/skutek/
Zacytuję:
"Ważne!
Wraz z odstąpieniem od umowy wygasają również powiązane z nią umowy zawarte z przedsiębiorcą czy też z innymi podmiotami, z którymi ten się porozumiewał. To na sprzedawcy spoczywa obowiązek poinformowania tych podmiotów o wygaśnięciu umowy."
Czyli jest taka sytuacja:
- Kupujący dokonuje zakupu 5 szt. przedmiotów po 10 zł, łączna kwota to 50 zł, ma darmową przesyłkę Allegro SMART do paczkomatu.
- Po czym kupujący dokonuje odstąpienia od umowy i zwraca 4 szt, towaru, również za darmo, bo ma taką możliwość, jako powód odstąpienia od umowy podaje, że się pomylił, zresztą powód jest nieważny
- W świetle prawa i z informacji udzielonych przez UOKiK jednoznacznie wynika, że wygasa nawet umowa na przesyłki SMART - wystarczy, że sprzedawca poinformuje serwis Allegro o takim fakcie, co jasno wynika z informacji udzielonej przez UOKiK.
- Wobec tego sprzedawca ma pełne prawo naliczyć kupującemu koszt przesyłki w wysokości 11,49 zł, gdyż tak stanowi prawo i decyzja UOKiK - umowa na przesyłkę SMART zostaje anulowana i sprzedawca ma prawo naliczyć normalny koszt przesyłki.
- Regulamin Allegro nie może być niezgodny z obowiązującym prawem, więc proszę o ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi podając podstawy prawne, lub punkty regulaminu Allegro wraz z ich powiązaniem z odpowiednimi podstawami prawnymi.
La_nika Gdyby kupił coś innego to ok ale kupił to samo. Dobrze wie że do basenu potrzebne są dwie sztuki nie pięć.
@la_nika Gdyby kupił coś innego to ok ale kupił to samo. Dobrze wie że do basenu potrzebne są dwie sztuki nie pięć.
@YACCON rozumiem, ale nie analizujemy, co kupujący zamówił i ile sztuk tak naprawdę potrzebował. Ma prawo odstąpić od umowy i skorzystać z darmowego zwrotu części lub całego zamówienia.
@maxr01 dalsza część cytatu: "Dotyczy to np. umów ubezpieczeniowych, które czasem towarzyszą wybranym transakcjom".
Kupujący może skorzystać z darmowego zwrotu, nie musi tłumaczyć, dlaczego to robi, a Smart! nie wygasa w momencie odstąpienia od umowy.
Sprzedający nie może naliczyć kupującemu kosztów przesyłki, których nie poniósł, dodatkowo sprzedający otrzyma częściowy zwrot za przesyłkę Smart!
@la_nika sorry że to powiem ale tylko ślepy by nie zauważył tego wymuszenia
@la_nika Powód zwrotu (odstąpienie): odstąpienie bez podania przyczyny (Dokupiono ze względu na obniżenie kosztów przesyłki.)
jak to w takim razie nazwiesz ? pomyłka kupującego w treści zdania tak ? 😄 ja przecież ponoszę tego koszty + to jest bardzo ekologiczne 🙂
@la_nika "Sprzedający nie może naliczyć kupującemu kosztów przesyłki, których nie poniósł, dodatkowo sprzedający otrzyma częściowy zwrot za przesyłkę Smart!"
Kiedyś nie było zwrotów kosztów za zamówienia smart... zrobiliście to dopiero gdy zrobiliście podwyżkę na smarcie + prowizji..
@la_nika jeśli kupujący wystawi mi negatywny komentarz to dzięki wam dlatego że pozwalacie na takie praktyki. Kupujący czują się bezkarnie a to my przynosimy wam kasę
ludzie wy narzekacie a mi kupują 7 żarówek tak żeby przekroczyć 45zł, zwracają 6 przy czym jedną rozwaloną.
a spróbuj im zwrócić uwagę na złe pakowanie, nie daj Boże odliczyć za rozbitą sztukę, to sponiewierają jak psa. Bo przecież to nie ich problem.