Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, chce wysłać paczkę przez wysyłkę pocztex kurier za pobraniem i mam parę pytań.
1.) Czy mam zwyczajnie pójść na pocztę i od zera nadawać tam paczkę? Allegro nie udostępnia mi możliwości nadania paczki, jest też mowa o umowie własnej z przewoźnikiem, o której nie mam bladego pojęcia.
2.) Jak działa płatność? Prawdę mówiąc nigdy w życiu paczki na poczcie nie nadałem - tym bardziej nie mam pojęcia jak rozliczy się ze mną allegro/poczta po zakończeniu transakcji.
3.) Czy jestem w jakiś sposób zabezpieczony przed ewentualnymi problemami z wydaniem pieniędzy przez wyżej wspomniane podmioty?
Proszę o szybką odpowiedź, nie mam dużo czasu i pełne ręce roboty.
@Client:116847377 Metody dostawy z grupy Allegro Standard nie wymagają podpisywania umowy z przewoźnikiem. W przypadku metod dostawy realizowanych przez Pocztex wyjątkiem są metody pobraniowe - jeśli chcesz z nich korzystać, podpisz umowę z przewoźnikiem. Bez umowy nadanie tą metodą i rozliczenie tych przesyłek z nami nie będzie możliwe.
Szczegóły dotyczące nadania kurierem Pocztex możesz sprawdzić na stronach Poczty Polskiej, dotyczących tej usługi. Jeśli będziesz mieć wątpliwości najlepiej dopytać bezpośrednio u przewoźnika, czyli przedstawicieli Poczty.
Przy pobraniu weź jeszcze pod uwagę że w przypadku gdy odbiorca nie odbierze przesyłki albo odmówi jej przyjęcia i paczka do Ciebie wróci zapłacisz za koszt wysyłki w obie strony.
Możesz domagać się zwrotu poniesionych kosztów od odbiorcy ale może długo zająć i drogo kosztować, allegro w tym nie pomoże.
Przelew po odbiorze paczki pobraniowej dostaniesz w ciągu 2-5 dni roboczych na wskazane konto przy tworzeniu paczki/etykiety.