Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dziękujemy za udział w webinarze z serii Pytasz i wiesz!
W tym wątku znajdziesz zapis pytań i odpowiedzi z webinaru dotyczącego Allegro One i szybkich dostaw.
Na pytania odpowiedzieli eksperci Allegro, Katarzyna Stanisławska i Rafał Pietrwalski.
@Katarzyna_Sta pracuje w Allegro od grudnia 2021 na stanowisku One Delivery Commercialization Manager. Na co dzień zajmuje się współpracą ze sprzedającymi w obszarze B2B.
@Raf_One Manager z ponad 22 letnim doświadczeniem w obszarze logistyki. Zajmował się rozwojem biznesu kurierskiego w firmach kurierskich i przewozowych, a 3 miesiące temu dołączył do Delivery Experience w Allegro jako Delivery Experience Last Mile Senior Manager. Fan dostaw tego samego dnia i popularyzacji tej usługi w Polsce.
Zachęcamy do lektury i do korzystania z Allegro One!
W Smart! Wszystkie metod są darmowe dla Kupujących. Poza Smart! koszt dostawy wynosi:
[Pytanie z webinaru]
Jakie są wymiary przesyłek i maksymalna waga dla Allegro One i Allegro One Kurier?
Maksymalne wymiary i waga:
Uwaga. Metoda: Allegro One (Kurier, Punkt, Box) - jest pakietem - da się ją zaoferować tylko dla produktów mieszczących się w rozmiarach 41 cm x 38 cm x 64 cm.
[Pytanie z webinaru]
Czy zwroty są darmowe?
Tak, zwroty są darmowe dla kupujących w Allegro One Box i Allegro One Punkt – zarówno dla zamówień w ramach Allegro Smart!, jak i poza Allegro Smart! Jeśli kupujący nie odbierze przesyłki, to nie poniesiesz kosztów jej zwrotu do Ciebie.
[Pytanie z webinaru]
Jak szybko wysyłane są przesyłki?
Tak szybko, jak wyśle je Sprzedający 🙂
W przypadku Allegro One (Box i Punkt) Kupujący mogą dostać swoje przesyłki już w następnym dniu roboczym po opłaceniu zamówienia. A już wkrótce również tego samego dnia i w soboty w wybranych miastach. Średni czas przewozu wynosi 1 dzień i można go sprawdzić w Ustawieniach dostawy.
W przypadku Allegro One Kurier dostawy kurierskie realizowane są tego samego dnia lub następnego dnia w wybranych miastach od poniedziałku do soboty w tych samych cenach.
[Pytanie z webinaru]
Jaki jest koszt odbioru przesyłki przez kuriera?
Odbiór przesyłek przez kuriera jest bezpłatny nawet w przypadku jednorazowego odbioru.
[Pytanie z webinaru]
Czy jest jakaś minimalna liczba dziennych przesyłek, żeby podjechał kurier?
Nie ma minimalnej liczby. Jeśli jednak Sprzedający nadaje regularnie przesyłki metodą Allegro One (UPS), można skorzystać ze stałego podjazdu kuriera wysyłając zgłoszenie na allegroumowy@ups.com Wówczas minimum, które trzeba zadeklarować i spełnić, to: podjazd kuriera co najmniej 3 razy w tygodniu, przy każdym podjeździe merchant przekazuje kurierowi co najmniej 4 przesyłki.
W przypadku Allegro One Kurier:
W zależności z jakich metod korzystać możemy mieć jeden, dwa lub nawet 3 odbiory w ciągu dnia. Przy pełnej współpracy z dostawą na dzisiaj i jutro oferujemy standardowo dwa odbiory:
Do południa - 10:15-11:30 - odbierzemy wszystkie przesyłki - ale najważniejsze to dostawa Dzisiaj do innych miast niż lokalizacja w której znajduje się Twój magazyn. Czyli jeśli Twój magazyn jest np. w Krakowie - do południa musisz przekazać nam przesyłki do Warszawy, Poznania itd… Rejestracja paczek w systemie do godziny 10:00, odbiór do 11:30 w zależności od miasta - szczegóły w tabeli poniżej.
Po południu - 15:15-16:30 - odbierzemy wszystkie przesyłki- na dzisiaj - do miasta gdzie masz magazyn. Czyli jak w przypadku powyższego przykładu gdzie magazyn jest w Krakowie dla maista Kraków. Dzięki temu Twoi Kupujący z Krakowa mają dostawę dzisiaj dostępną do godziny 15:00. Rejestracja paczek w systemie do godziny 15:15 odbiór do 16:30 w zależności od miasta - szczegóły w tabeli poniżej. Przy tym odbiorze zabierzemy też wszystkie paczki z dostawą na Jutro.
Odbiór wieczorny - indywidualne uzgodnienia - jeśli masz potencjał by generować paczki na 3 podjazd, możemy zrobić nawet odbiór do 21:00 i zagwarantować dostawę dnia następnego!
Szczegóły trzeciego podjazdu możesz ustalić na onehandlowy@allegro.pl
[Pytanie z webinaru]
W jaki sposób można dodać metody do cenników?
Można to zrobić w Ustawieniach dostawy w menu Moje Allegro wybierając daną metodę dostawy i klikając na dodaj do cenników.
W przypadku Allegro One Kurier - musisz być w zasięgu naszego działania. Sprawdź kod pocztowy i zweryfikuj, czy jesteś w obsłudze naszej sieci. Jeśli nie ma Twojego kodu na liście - napisz na onehandlowy@allegro.pl - zobaczymy co możemy dla Ciebie zrobić indywidualnie.
[Pytanie z webinaru]
Jak mogę nadać przesyłki?
Przesyłki Allegro One można nadać na 3 sposoby:
[Pytanie z webinaru]
Czy muszę korzystać z Wysyłam z Allegro, by nadać przesyłki?
Tak, aby nadać przesyłki należy korzystać bezpośrednio z Wysyłam z Allegro, aplikacji zewnętrznego integratora (np. Baselinker czy EasyUploader) wykorzystującej integrację z API Wysyłam z Allegro lub też własną integrację Sprzedającego z API Wysyłam z Allegro (link do naszego API).
[Pytanie z webinaru]
Czy mogę nadać przesyłki z integratorów takich jak Baselinker?
Tak, można nadać przesyłki przez integratorów takich jak Baselinker, EasyUploader lub IdoSell.
[Pytanie z webinaru]
Czy Allegro One Kurier oferuje dostawy w soboty?