Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chcę zwrócić pieniądze osobie kupującej na Allegro lokalnie z powodu uszkodzenia przedmiotu. Towar nie wysłany, kupujący skorzystał ze SMART (paczkomat InPost). Jakie są ew. konsekwencje?
Przeprosiny i wytłumaczenie problemu powinny wystarczyć .Poproś o numer konta do zwrotu środków ,konsekwencji raczej unikniesz.
Ale gdy tak zrobię, nie kończę transakcji, bo nie edytuję etykiety i nie wysyłam przedmiotu, więc Allegro nie zapyta dlaczego?
Nie, jak zwrócisz środki kupującemu to dla Allegro sprawa załatwiona. Możesz zostać obciążony prowizją, ale piszesz o zwrot dołączając dowód na brak transakcji.
Tak zrobię, już zaproponowałem kupującemu i czekam na odpowiedź. A prowizji nie ma na Allegro lokalnie, tylko koszt obsługi transakcji bezzwrotny. Kupujący nie płacił za dostawę, skorzystał ze SMART, ale myślę, że skoro nie ma wysyłki, więc nie ma też kosztów, InPost nie pobierze za dostarczenie towaru od Allegro. Nie wiem tylko czy moje myślenie pokrywa się z procedurą Allegro.
@Mikojo Jest, jak zwał to zwał,prowizja -rabat transakcyjny i nie jest to prawda że jest bezzwrotny, zwracają, ale ja zabiorą musisz pisać o zwrot.
@Mikojo Jakie konsekwencje, wszystko zależy od tego jaki to kupujący i jak przedstawisz sprawę, najłatwiejsze- jak dojdziecie do porozumienia i zwrot środków, najgorsze-dyskusja i tylko teoretycznie sąd.
Po prostu towar został uszkodzony i chcę załatwić wszystko OK dla wszystkich stron - ja , kupujący i Allegro lokalnie. Przy okazji kupujący skorzystał z wysyłki SMART za darmo.
Wejdż w zamówienia i pod nimi na niebiesko masz zwróć pieniądze. Oprócz tego ładnie przeproś i wyjaśnij i powinno być ok.
Czy o to chodziło? I co mam zrobić z tym Allegro finanse, wpłacić, jak?
Nie wypłacić tylko zwrócić.
Jeszcze raz:
Allegro lokalnie/Zamówienia od kupujących/ZWRÓĆ PIENIADZE - w ramce konkretnego zamówienia
Obrazek jest dla nas niewidoczny: https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/wplaty-od-kupujacych-na-allegro-lokalnie/jak-zwrocic-kupu...
Dzięki