anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chciał bym podać na policję

MAMY ROZWIĄZANIE!
wyplosz1989
#1 Nowicjusz#

Witam. Zostałem oszukany na allegro lokalnie na FB chciałem sprzedać walutę z gry. Zostałem po proszony o sprzedaż allegro lokalnie kupując mnie kierował jak to zrobić bo nie miałem pojęcia. Kupił i wybrał opcje płatność przy odbiorze. Ja nie zorientowałem się na początku w grze wysłałem mu walutę zostałem stratny na około 1100zl razem z opqlatmi allegro. Czy jest sens zgłaszać na policję i czy allegro pomoże? 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5
komis-bell
#21 Demiurg#

Jak nie zgłosisz to się nie dowiesz ale na zbyt wiele bym się nie nastawiał niestety. 
Allegro może pomóc jedynie tak, że na wniosek policji udostępni im dane konta. 

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@komis-bell  czemu ma się nie nastawiać na zbyt wiele? Przecież na to są poważne paragrafy.

To jest wyłudzenie, 286 1kk

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@Crow_Empire Tak paragrafy poważne, ale konto Allegro z którego dokonano zakupu najpewniej na jakieś fejkowe dane albo skradzione. 

Chociaż życzę oczywiście jak najlepiej to niestety nie wróżę sukcesu. 

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@komis-bell  na fejkowe nie przejdzie, nie ten poziom oszustów, skradzione* możliwe, ale...zostaje IP i reszta zależy od zabezpieczeń Allegro. Jeśli zabezpieczenia tworzyli lamerzy, to możesz mieć rację i ktoś się przetuneluje, albo skorzysta z cebuli i nawet CBZC może sobie go szukać do usranej jak to mówią.

Przyznam, że nie testowałem, czy na Allegro mogę się zalogować z trefnego IP, ale tu mamy do czynienia z dobrami w grze wirtualnej. Nie ma wartości finansowej jako takiej, zakupu dokonał jakiś drobny oszust. Wątpliwe, aby wiedział co robi.

*nie podam tej informacji publicznie. Ostatnio o tym pisałem. Allegro nie zrobiło nic w kwestii wycieków danych, które krążą w sieci. Nie zabezpieczyło kont, których dotyczył wyciek danych.

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@wyplosz1989  czyli wysłałeś mu coś bez otrzymania pieniędzy?

Tak czy inaczej wezwij go do zapłaty, lub zwrotu. Jeśli tego nie zrobi udaj się na komisariat.

oznacz moderatorów