Czy aby sprzedać przedmiot na Allegro Lokalnie muszę potwierdzić zamówienie?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Dostałem prośbę o przesłanie maila w celu skorzystania z opcji Kup Teraz od użytkownika
Client:103840322
przyszedł taki mail więc na bank to fraud.
Proszę o potwierdzenie próby wyłudzenia danych
|
|
|
|
|
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Sandro1975rn Niczego więcej nie klikaj, nic nie potwierdzaj, niczego nie akceptuj, bo stracisz pieniądze. To próba oszustwa, wyłudzenia danych.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Sandro1975rn dziekuję za Twoje zgłoszenie! Konto Client:103925336 już zablokowaliśmy. Dla pewności, ponieważ kliknąłeś w link, radzę przeskanować komputer programem antywirusowym.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dzień dobry, Allegro problem robi się bardzo niepokojący. Dostałem taką informację smsem dokładnie z tego samego numeru na który Allegro przesyła mi wszelkie informacje. "Potwierdzenie sprzedaży przedmiotu: (PROSZĘ NIE KLIKAĆ !!!) https://new-order.me/EZlK2k "(PROSZĘ NIE KLIKAĆ !!!). Oczywiście kliknąłem :(. Przekierowało mnie do logowania w banku celem potwierdzenia. Nie przeszedłem dalej, ale zakładam że będzie grupa osób, które widząc że wiadomość jest z numeru allegro podadzą swoje dane bankowe i wtedy kradzież środków murowana :(. Bardzo proszę o pilne zajęcie się sprawą. Pozdrawiam

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@TotalShopping dziękuję za Twoje zgłoszenie! Przekazałam informację o tym problemie do odpowiedniego działu. Działamy!
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam,
Wydaje mi się że jest to jakiś fake ale proszę o weryfikację poniższych nicków i ich blokadę z uwagi na to iż przesyłają informację i wysyłają dziwne e-maile podszywając się pod "Allegro lokalnie".
NICK : hannax1123 oraz Client : 103927684 - podają się jako żona ( Hanna ) i konto męża. !!! UWAGA !!!
Proszę o potwierdzenie że nie jest to adres do korespondencji : Allegro lokalnie ?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mcmarekczarnecki dobrze, że zachowałeś czujność. Dziękuję za Twoje zgłoszenie. To nie jest wiadomość od nas, a kupujący na Allegro Lokalnie nie potrzebuje Twojego e-maila, aby sfinalizować transakcję. Nie jest też potrzebne potwierdzenie zamówienia. Podane przez Ciebie konta zostały zablokowane.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dzień dobry,
podaję dane kont, z których trafiło do mnie dzisiaj kilka identycznych maili.
Client: 103928751
oraz
Client: jacub_hanna345

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dzień dobry, przesyłam kolejnego agenta 007 😉

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@m-mazurkiewicz Dziękuję za zgłoszenie. Konto zostanie zablokowane 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@ko_alka A ja chciałbym zapytać tak przy okazji:
Jak to się dzieje że Allegro umie zablokować wyświetlanie obrazka tutaj na Gadane, a nie potrafi zablokować obrazka oszusta który przecież jest przesyłany za pośrednictwem Allegro, przez serwer Allegro.
Czy może to ktoś z moderatorów to tutaj publicznie wytłumaczyć?
Czy to naprawdę jest takie trudne, czy może jest to celowe działanie, udawanie że problem nie istnieje?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@br. Cześć. Czy mogę Cię prosić o doprecyzowanie, o jakim przesyłanym obrazku mówisz? Osoby, które proszą o podanie mejla, posługują się zwykłymi wiadomościami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@ko_alka OK, zgoda. Najpierw proszą o adres email, żeby ominąć Allegro.
Jednak nie jestem zupełnie przekonany, można zakazać w korespondencji używania takich słów jak email, @, link.... Wiem że to potraficie utrudnić , na przykład **piiip**, **piiip**...

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@br. W tym momencie wyświetlamy użytkownikom planszę z ostrzeżeniem, aby nie podawać swojego adresu mejlowego:
Dział bezpieczeństwa zajmuje się tym tematem. Monitoruje wiadomości i blokuje konta.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Właśnie miałem taką sytuację. Proszono mnie o maila i tu dostałem info, niby od was (allegro), że wystarczy kliknąć przycisk i potwierdzę umowę sprzedaży. Po wczytaniu się w maila zorientowałem się że to JA KUPUJE SWÓJ PRZEDMIOT WPŁACAJĄC KWOTĘ NA XZYJES KONTO!!!!

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@koszak1 dziekuję za Twoją wiadomość! Zablokowaliśmy już konto Client:104102511.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam Na watappie kipujacy zadaje dziwne pytania przesyłam screna czy może ktoś z was tej mial sytuacje z tego nr .Proszę o sprawdzenie tego nr . Po odpisaniu sr zapraszam przez allegro .Jak będzie wszystko opłacone to wtedy wysylam.To Kupujacy wr wiadomości podeslal linka zekomo moja aukcja .wien juz nawet nieotwieralem wiadomosc i nr zablokowałem @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mateuszf92 Bardzo dziękuję za czujność i zgłoszenie. Rzeczywiście to próba wyłudzenia Twoich danych, ale pod tym numerem nie ma zarejestrowanego konta na Allegro, stąd nie możemy go zablokować.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam. Dostalam takiego maila. Dotyczy to mojego wystawionego przedmiotu na allegro lokalne. Czy jest jakieś zabezpieczenie dla mnie od zakupów? Troszkę nie pasuje mi forma pisowni z tego maila i nie wiem czy to nie oszustwo

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Michaela93 Jest to próba oszustwa. Nie podawaj proszę swoich danych. Jeśli kupujący rzeczywiście chce dokonać zakupu oferowanego przez Ciebie produktu - zrobi to z poziomu Allegro.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj