Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
@paulis_p "Czym to grozi ? "
To grozi rozmową telefoniczną, może być poważny problem na przykład propozycja randki 😂
Zasada jest taka, że nie należy klikać w żadne linki dosyłane przez nieznajomych ale już zwyczajną rozmowę można odebrać. No i uważać żeby nie dawać się oszukać.
Podanie numeru niczym nie grozi ,może potencjalny nabywca będzie chciał zadzwonić i dopytać o szczegóły wystawionego produktu . Niebezpieczne jest tylko wchodzenie w podsyłane linki . Dawniej każdy mógł mieć podany numer telefonu w swoich ustawieniach tak samo jak i adres meilowy do kontaktu ale allegro wolało to wyeliminować zamiast zająć się kontami różnych oszustów którzy notorycznie chcą wyłudzać dane do kontaktu celem włamania na ich konta . Z tym problemem sobie rady nie dają .
@mwmonety Juz jakiś czas temu Allegro przywróciło możliwość podania nr. telefonu > można gp podać w zakładce "o sprzedającym" Na AL tez już sprzedawcy podają nr. telefonu. Więc to przynajmniej jedno na mały plusik.
@Ziolko39 Dzięki ,nie wiedziałem o tym . Muszę poprawić swoją stronę "o sprzedającym".
@paulis_p dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto. Samo podanie numeru telefonu czy e-maila niczym nie grozi, ale uważaj proszę na wiadomości będziesz otrzymywać, szczególnie na linki.
Zgłaszam próbę oszustwa na allegro lokalnie. Dziś wystawiłem ofertę sprzedaży apple watch. Po kilku min. dostałem poprzez czat informację od użytkownika allegro nick: "gcybula1", ze kupuje wystawiony przedmiot "kup teraz" ale potrzeba mojego adresu email. Przesłałem mu adres przez czat iza chwilę dostałem mailowo infomację niby od allegro, że przedmiot jest sprzedany. W mailu był link do odebrania płatności. Po naciśnięciu linky była lista banków jakie obsługują płatność. Nie było na niej mojego banku Santander, więc skorzystałem z okieka czatu i spytałem co w taki razie. operatorka czatu "Agata" odpisałem, że na ten moment allegro lokalnie działa tylko w podanych bankach więc mam skorzystać z pomocy znajomych. Niestety posłałem link do znajomego, który mam konto w PKOBP i on nacisnął w link i niestety zawiesiło mu to aplikacje bankową. Potem zorientowałem sie, że to próba wyłudzenia - bo mail z informacja o zakończeniu transakcji z linkiem do niby odebrania zapłaty przyszedłw z dziwnego adresu "clerk@apekhh.com" . Niby w porę zorientowaliśmy się i nic z konta mojego ani z konta znajomego nie zeszło, jednak mam wątpliwości co dalej robić. Czy mogło dojść do wykradzenia danych moich lub znajomego? Może były juz doświadczenia z taką sytuacją? Może powinniśmy zastrzec dowody tożsamości, zmienić hasła??
@MarcinKa-ski tak, zmieńcie proszę hasła (szczególnie do bankowości) oraz przeskanujcie urządzenia programem antywirusowym i antyszpiegowskim, a wiadomość e-mail prześlij proszę za pomocą opcji [przekaż dalej] na adres phishing@allegro.pl
Na koncie, z którego otrzymałeś tą wiadomość doszło do włamania, już je zabezpieczyliśmy.
zglaszam oszustów
@Adam_Night Dziękuję za zgłoszenie, konta zostały zabezpieczone.
Dzień dobry,
to samo u mnie:
@ironsaper Dziękuję, zabezpieczymy to konto
i to samo:
@ironsaper Dziękuję, zabezpieczymy to konto.
Witam.
Dostałem dzisiaj podobną prośbę od użytkownika Piotr (cisek1990_2009). Pisownia oryginalna:
Witam! Próbuję złożyć zamówlenle poprzez przyclsk "Kup teraz", aIe proszą mnle o naplsanle e;maI sprzedawcy. Proszę podać swój aktywny e;maI.
@Lupenus Konto zostało zablokowane, dziękuję za zgłoszenie.
Cześć,
dostałam wiadomość z prośbą o maila. Sprzedawałam już wcześniej i nie było takiej potrzeby. Śmierdzi mi ściemą. Kupujący przesłał mi taki "formularz".
Tak, to proba oszustwa. Kupujący nie potrzebuje twojego maila żeby kupić.
To pruba oszustwa. Niczego nie podawaj