Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
Witam. Na what's up otrzymałam prośbę o mail. Jest tylko nr telefonu. Zdarzają mi się takie rzeczy wielokrotnie już, zawsze chwilę po wystawieniu produktów.
@hankaoka Rozumiem, ale żebyśmy mogli działać potrzebujemy loginów takich kont, niestety sam numer telefonu nie wystarczy.
Witam ja dzis również dostałam taką samą wiadomosc
Dziś miałam to samo.... Szukają naiwnych niestety...
@sempai5 @JAGODOWO_MI_123 dziękuję za Wasze zgłoszenia! Wskazane przez Was konto jest już zablokowane.
Część dopiero zaczynam.czy wy też tak macie ,że po kupnie od was towaru ,,przez obcje kup teraz,, i po otrzymaniu mlja musicie zatwierdzić podając numer konta bankowego.i na zatwierdzenie macie tylko 3godxiny.no chyba coś nie tak
@Client:102846742 Niczego nie podawaj, niczego nie klikaj, niczego nie zatwierdzaj. To próba oszustwa, wyłudzenia danych do konta bankowego itp. Kupujący aby kupić nic od Ciebie nie potrzebuje, a Ty nie musisz niczego zatwierdzać.
Dziękuję ,tak właśnie myślałam . przecież środki powinny bezpośrednio przejść na moje konto alegrowicza.bez podawania konta bankowego
tak , to chyba coś nie tak , nie klikaj w żadne linki , zignoruj wiadomość , może być groźna .
@Client:102846742 nie ma takiej potrzeby, abyś podawał e-mail i logował się do konta. Czy możesz podać login kupującego, który przesłał Ci taką wiadomość?
@la_nika Mnie również spotkała taka niespodzianka z próbą wyłudzenia danych karty płatniczej (zgłoszone) i z tego co zauważyłem to oszuści polują na nowych użytkowników allegro. Może by zatem przestrzec wszystkich nowych użytkowników przed takimi próbami albo lepiej wprowadzić algorytm który np. w pięciu pierwszych zamieszczanych ogłoszeniach o sprzedaży monitował będzie o próbie wyłudzenia adresu e-mail i danych kart płatniczych. Jednak aby to było czytelne i skutek pozytywny przyniosło to niech to będzie jedno zdanie, a nie litania na pół strony.
Można też wprowadzić algorytm który będzie filtrował wysyłaną przez nas wiadomość i jeśli znajdzie się w niej nasz adres e-mail to rozmowę zablokuje, przesyłając jednocześnie zgłoszenie do administratora.
Gdyby taki filtr wprowadzić to będzie mniej oszustw, mniej będziecie mieć pracy i zgłoszenia pójdą z automatu, od razu z danymi rozmówcy.
Nowy użytkownik po próbie wysłania swojego adresu e-mail otrzymałby komunikat, że jego rozmówca został zablokowany i dało by to do myślenia. Natomiast oszust bez komunikatu i mógłby przypuszczać, że jego prośba o adres e-mail została zignorowana.
Można by bowiem wprowadzić blokady konta oszustów z automatu, jednak mogłoby to grozić blokowaniem kont uczciwych użytkowników, którzy niefortunnie o adres e-mail poprosili, zatem jedynie zgłoszenie do administratora i niech on rozstrzyga.
Taki filtr to dla informatyka 5 minut roboty bowiem filtrowanie wiadomości i tak jest, jednak teraz filtruje szukając słów lub fraz o konkurencyjnych portalach. Wystarczy dodać warunek z adresem e-mail z bazy i ze skutkiem jak napisałem wyżej.
@AdamSmak taki system już działa na Allegro Lokalnie, piszemy o nim tutaj. Ostrzegamy też sprzedających umieszczając taką informację:
Zauważamy, że pomimo tego otrzymujemy dużo zgłoszeń o podejrzanych wiadomościach i próbach oszustwa, dlatego bardzo dziękuję za Twoją sugestię. Przekaże ją do odpowiedniego zespołu.
@la_nika Owszem taki system jest ale czy jest on skuteczny?
Doświadczyłem tego i wiem jak to jest, a jest tak że z telefonu dodaje 2, 3 czy 4 ogłoszenie i w tym czasie dostaje komunikat o otrzymanej wiadomości. Przełączam się na okno rozmowy i zaskoczony widzę, że już coś mi się sprzedało. Fajnie i emocje biorą górę, a to ostrzeżenie umyka i nawet się go nie widzi. Zresztą co szkodzi potwierdzić swój e-mail. Następnie człowiek w toku wystawiana kolejnego ogłoszenia słyszy, że przyszła nowa wiadomość i zaś się przełącza aby sprawdzić. No tak, potwierdzenie sprzedaży z Allegro przyszło (podrobione), no to klik, później zaś klika i jeśli nie zapali się lampka ostrzegawcza to w natłoku czynności które akurat robi, człowiek dane karty płatniczej wyśle. No i pozamiatane...
Jeśli filtr odfiltruje oszustów to będzie bezpieczniej. Do czasu aż nowej metody nie wymyślą.
Jeśli Allegro filtruje wiadomości dla własnego interesu to niech przy okazji filtruje też w interesie użytkownika 🙂
Dzień dobry, ja również dostałem podobną wiadomość:
U mnie dziś taka sytuacja. Jak można uchronić się przed takimi próbami?
Ja także dzisiaj dostałam taką wiadomość.