Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy jest gdzieś w regulaminie, zapis, który mówi, że oferty z AllegroLokalnie mimo niższej ceny pojawiają sie na końcu listy?
@root666 oferty są domyślnie sortowane po trafności, dlatego warto zapoznać się z tym artykułem. Natomiast w przypadku wyszukiwania przedmiotu, warto zwrócić uwagę, w jaki sposób wybierana jest Top oferta, która jest reprezentantem produktu.
Nie mówimy w ogóle o domyślnym sortowaniu, tylko o sortowainu od ceny najniższej, bo zaryzykuję twierdzenie, że 99.99% uzytkowników od tego zaczyna przeglądanie wyniku.
Nie moge się z tym zgodzić, że oferta wybierana jest po trafności, ponieważ zawsze moja oferta, choć ma najlepszą cenę i trafność opisu i wyszukiwanej frazy jest 100%, ląduje ona na końcu.
Jest nawet jeszcze gorzej. Przy danej frazie wyszukiwania, moja oferta nie pojawia sie w ogóle, choć ma najlepszą cenę. Jeśli przy nadal tej samej frazie wyszukiwania zawężę zakres górnej ceny, nagle, całkiem magicznie moja oferta sie pojawia. Gdzie? Oczywiście na końcu!
I teraz przykład:
https://allegro.pl/listing?string=maxxis%20minion%20dhf%2029%20%20(%222.50%22%20%222.5%22)%20-drut
W tym wyniku nie mam ojej oferty, dokładnie opony, która kosztuje 165zł. Zawężam zakres cen do 170zł. Nie modyfikuję frazy wyszukiwania.
Moja oferta pojawia się na końcu. Magia? Nie sądzę.
Liczy się zysk a Twoja oferta nie przynosi dużo zysku Allegro- domniemam.
Coś mi sie wydaje, że prowiza 7.9% w kategorii Sport obowiązuje zarówno mnie jako sprzedawcę z AllegroLokalnie jaki i pozostałcyh sprzedawców.
@root666 sytuacja ta może być związana z faktem, że na Allegro Lokalnie oferty nie są łączone z Katalogiem Produktów - ma to wpływ na pozycjonowanie na listach wyszukiwania.
Niestety, ale logika powyższego rozumowania jest błędna. Jakim cudem to samo wyszukiwanie bez ograniczenia cenowego nie pokazuje mojej oferty, a kiedy dodane zostanie ograniczenie ceny z góry oferta jest pokazywana? Proszę się zastanowić nad tym raz jeszcze. Jeśli moja oferta nie jest łącozna z katalogiem produktów, to zachowanie alogorytmu powinno być konsekwentne w obu przypadkach. Proszę drążyć temat dalej.
@RaBarbar_kaJakieś wieści? Podałem konkretny przypadek wyszukiwania i rezultatu, którego nie da sie wyjaśnić na podstawie odpowiedzi w tym wątku. Może warto ku pożytkowi mojemu i innych czytających podjąć temat z kimś wyżej?
@root666 tak jak napisałam w poprzedniej wiadomości, sytuacja ta jest związana ze zmianą widoku z ofertowego na produktowy. Obecnie wyszukując przedmiot otrzymujesz listę produktów, z której możesz przejść do ofert powiązanych z danym przedmiotem. Oferty z Allegro Lokalnie nie są połączone z Katalogiem produktów, co ma wpływ na ich pozycjonowanie i widoczność na platformie Allegro.
Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie mówię o zmianie widoku na produktowy do jasnej anielki!
Podałem konkretny przykład wyszukiwania konkretnego produktu. W wyszukiwaniu tym, co łatwo sprawdzić, nie pojawia się moja oferta. To samo wyszukiwanie IDENTYCZNE, ale z ograniczeniem ceny od góry do 170 złotych wyświetla moją ofertę. Oczywiście na końcu.
Jaki to ma związek z jakimkolwiek katalogiem produktów, skoro fraza i kryteria wyszukiwnaia są te same? Proszę to eskalować to do kogoś, kto ma większe doświadczenie i będzie w stanie to wyjaśnić, bo to co tu teraz czytam, to jakieś nielogiczne bzdury.
@RaBarbar_ka To nie związane ze zmianą widoku z ofertowego na produktowy
Tu jest wyszukiwanie https://allegro.pl/listing?string=%22sd-2%22
A tu jest moja oferta https://allegro.pl/oferta/modul-swiatel-dziennych-regulacja-coming-home-sd-2-13638293730
Wskaż mi proszę gdzie w wynikach wyszukiwania jest mój produkt, to jest tylko 24 oferty więc będzie łatwo😉
Witam. Świetna "inaczej" wyszukiwarka Allegro, na której ostatnio wszyscy psy wieszają to jedno, "genialny" sposób prezentowania wyników to drugie... Ale w przypadku Pańskiej oferty problemem jest jej tytuł. Jeśli Szanowny Pan zacznie pisać po naszemu jak człowiek i da spację po każdym przecinku w tytule to wyszukiwanie frazy "sd-2" zadziała. Na chwilę obecną w Pańskiej ofercie nie ma takowej - jest za to "home,sd-2" i jeśli taką wpisać w wyszukiwarkę, to Pańska oferta jest jak najbardziej widoczna w wynikach wyszukiwania: https://allegro.pl/listing?string=home%2CSD-2 . Pozdrawiam i wiele cierpliwości w walce z allegrowymi wiatrakami życzę. Marek.
.
@MOJEGRATY5 Dzięki, od Allegro czekam już ponad tydzień na odpowiedz i nie wiedzieli o co chodzi😁, a spacje usunąłem, bo było za dużo znaków w tytule😉
Jeśli brakuje miejsca to moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zostawić spację zamiast przecinka - może gorzej to się czyta, ale wyszukiwanie jest dużo łatwiejsze. Poza tym jakiś czas temu chyba zwiększono ilość znaków w tytule z 50 do 75 więc po edycji powinno być jeszcze sporo wolnych. Marek.
Trochę czasu już minęło, więc podbijam. Czy udało się skontaktować z kimś w celu LOGICZNEGO wyjaśnienia tego tematu?