anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

dyskryminacja ofert z Allegro Lokalnie

root666
#9 Pomysłodawca#

Czy jest gdzieś w regulaminie, zapis, który mówi, że oferty z AllegroLokalnie mimo niższej ceny pojawiają sie na końcu listy?

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@root666 oferty są domyślnie sortowane po trafności, dlatego warto zapoznać się z tym artykułem. Natomiast w przypadku wyszukiwania przedmiotu, warto zwrócić uwagę, w jaki sposób wybierana jest Top oferta, która jest reprezentantem produktu. 

Basia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

root666
#9 Pomysłodawca#

Nie mówimy w ogóle o domyślnym sortowaniu, tylko o sortowainu od ceny najniższej, bo zaryzykuję twierdzenie, że 99.99% uzytkowników od tego zaczyna przeglądanie wyniku.

Nie moge się z tym zgodzić, że oferta wybierana jest po trafności, ponieważ zawsze moja oferta, choć ma najlepszą cenę i trafność opisu i wyszukiwanej frazy jest 100%, ląduje ona na końcu.

Jest nawet jeszcze gorzej. Przy danej frazie wyszukiwania, moja oferta nie pojawia sie w ogóle, choć ma najlepszą cenę. Jeśli przy nadal tej samej frazie wyszukiwania zawężę zakres górnej ceny, nagle, całkiem magicznie moja oferta sie pojawia. Gdzie? Oczywiście na końcu!

I teraz przykład:

https://allegro.pl/listing?string=maxxis%20minion%20dhf%2029%20%20(%222.50%22%20%222.5%22)%20-drut

W tym wyniku nie mam ojej oferty, dokładnie opony, która kosztuje 165zł. Zawężam zakres cen do 170zł. Nie modyfikuję frazy wyszukiwania.

https://allegro.pl/listing?string=maxxis%20minion%20dhf%2029%20%20(%222.50%22%20%222.5%22)%20-drut&p...

Moja oferta pojawia się na końcu. Magia? Nie sądzę.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Liczy się zysk a Twoja oferta nie przynosi dużo zysku Allegro- domniemam. 

oznacz moderatorów

root666
#9 Pomysłodawca#

Coś mi sie wydaje, że prowiza 7.9% w kategorii Sport obowiązuje zarówno mnie jako sprzedawcę z AllegroLokalnie jaki i pozostałcyh sprzedawców.

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@root666 sytuacja ta może być związana z faktem, że na Allegro Lokalnie oferty nie są łączone z Katalogiem Produktów - ma to wpływ na pozycjonowanie na listach wyszukiwania. 

Basia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

root666
#9 Pomysłodawca#

Niestety, ale logika powyższego rozumowania jest błędna. Jakim cudem to samo wyszukiwanie bez ograniczenia cenowego nie pokazuje mojej oferty, a kiedy dodane zostanie ograniczenie ceny z góry oferta jest pokazywana? Proszę się zastanowić nad tym raz jeszcze. Jeśli moja oferta nie jest łącozna z katalogiem produktów, to zachowanie alogorytmu powinno być konsekwentne w obu przypadkach. Proszę drążyć temat dalej.

oznacz moderatorów

root666
#9 Pomysłodawca#

@RaBarbar_kaJakieś wieści? Podałem konkretny przypadek wyszukiwania i rezultatu, którego nie da sie wyjaśnić na podstawie odpowiedzi w tym wątku. Może warto ku pożytkowi mojemu i innych czytających podjąć temat z kimś wyżej?

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@root666 tak jak napisałam w poprzedniej wiadomości, sytuacja ta jest związana ze zmianą widoku z ofertowego na produktowy. Obecnie wyszukując przedmiot otrzymujesz listę produktów, z której możesz przejść do ofert powiązanych z danym przedmiotem. Oferty z Allegro Lokalnie nie są połączone z Katalogiem produktów, co ma wpływ na ich pozycjonowanie i widoczność na platformie Allegro. 

Basia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

root666
#9 Pomysłodawca#

Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie mówię o zmianie widoku na produktowy do jasnej anielki!

Podałem konkretny przykład wyszukiwania konkretnego produktu. W wyszukiwaniu tym, co łatwo sprawdzić, nie pojawia się moja oferta. To samo wyszukiwanie IDENTYCZNE, ale z ograniczeniem ceny od góry do 170 złotych wyświetla moją ofertę. Oczywiście na końcu.

Jaki to ma związek z jakimkolwiek katalogiem produktów, skoro fraza i kryteria wyszukiwnaia są te same? Proszę to eskalować to do kogoś, kto ma większe doświadczenie i będzie w stanie to wyjaśnić, bo to co tu teraz czytam, to jakieś nielogiczne bzdury.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@RaBarbar_ka To nie związane ze zmianą widoku z ofertowego na produktowy

Tu jest wyszukiwanie https://allegro.pl/listing?string=%22sd-2%22

A tu jest moja oferta https://allegro.pl/oferta/modul-swiatel-dziennych-regulacja-coming-home-sd-2-13638293730

Wskaż mi proszę gdzie w wynikach wyszukiwania jest mój produkt, to jest tylko 24  oferty więc będzie łatwo😉

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#8 Zapaleniec#

Witam. Świetna "inaczej" wyszukiwarka Allegro, na której ostatnio wszyscy psy wieszają to jedno, "genialny" sposób prezentowania wyników to drugie... Ale w przypadku Pańskiej oferty problemem jest jej tytuł. Jeśli Szanowny Pan zacznie pisać po naszemu jak człowiek i da spację po każdym przecinku w tytule to wyszukiwanie frazy "sd-2" zadziała. Na chwilę obecną w Pańskiej ofercie nie ma takowej - jest za to "home,sd-2" i jeśli taką wpisać w wyszukiwarkę, to Pańska oferta jest jak najbardziej widoczna w wynikach wyszukiwania: https://allegro.pl/listing?string=home%2CSD-2 . Pozdrawiam i wiele cierpliwości w walce z allegrowymi wiatrakami życzę. Marek.

.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@MOJEGRATY5 Dzięki, od Allegro czekam już ponad tydzień na odpowiedz i nie wiedzieli o co chodzi😁, a spacje usunąłem, bo było za dużo znaków w tytule😉

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#8 Zapaleniec#

Jeśli brakuje miejsca to moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zostawić spację zamiast przecinka - może gorzej to się czyta, ale wyszukiwanie jest dużo łatwiejsze. Poza tym jakiś czas temu chyba zwiększono ilość znaków w tytule z 50 do 75 więc po edycji powinno być jeszcze sporo wolnych. Marek.

oznacz moderatorów

root666
#9 Pomysłodawca#

Trochę czasu już minęło, więc podbijam. Czy udało się skontaktować z kimś w celu LOGICZNEGO wyjaśnienia tego tematu?

oznacz moderatorów