Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam dyskusję z klientem. Czy mógłby ktoś z pracowników przyjrzeć(przeczytać cała konwersacje, a nie tylko fragment) się tej sprawie?
Numer zamówienia: d304f120-4e63-11ef-89e0-fb5dd18fe40b
Dziękuje i pozdrawiam
@AGD-RTV-IT ja to doskonale wiem ja się uśmiałem z odpowiedzi konsultanta która zawiera oksymoron
Uwielbiam allegro z formularza zwrotu wynika że to reklamacja czyli nic nie wynika bo albo zwrot albo reklamacja. Jak zwrot to za spakowanie odpowiada kupujący popsuło się w transporcie ewidentnie bo ktoś odesłał bez zabezpieczenia zwrot 1 grosz. Jak nie kazałes jej odesłać na reklamacje to po 1 koszt odeslania nie byl z tobą konsultowany więc go nie ponosisz bo nie określiłeś czy życzysz sobie odesłania czy nie. Dwa po etui w częściach to nie podejmowałbym się udzielić odpowiedzi reklamacyjnej co spowodowało że guma zeszła. Powód odrzucenia reklamacji towar przysłany do ekspertyzy reklamacyjnej uległ zniszczeniu w transporcie w wyniku złego zabezpieczenia przez kupującą. Reklamacja odrzucona nie można stwierdzić czy złuszczenie się gumy z etui ma przyczynę mechaniczną czy wynika z wady fabrycznej produktu.
@az1rael napisał(a):
Uwielbiam allegro z formularza zwrotu wynika że to reklamacja czyli nic nie wynika bo albo zwrot albo reklamacja.
My to traktujemy jako złożenie oświadczenia o odstąpienia od umowy z powodu niezgodności z umową na podstawie art. 43e ust. 1 Ustawy o prawach konsumenta:
Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
1) przedsiębiorca odmówił doprowadzenia towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d naprawa lub wymiana towaru niezgodnego z umową ust. 2;
2) przedsiębiorca nie doprowadził towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d naprawa lub wymiana towaru niezgodnego z umową ust. 4–6;
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;
4)brak zgodności towaru z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia obniżenie ceny albo odstąpienie od umowy bez uprzedniego skorzystania ze środków ochrony określonych w art. 43d naprawa lub wymiana towaru niezgodnego z umową;
5)z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta.
Co w 99% takich przypadków skutkuje odrzuceniem reklamacji z powodu braku zaistnienia wymienionych tu przesłanek. Kończy się to zwykle albo odebraniem towaru przez Kupującego od nas, albo koniecznością ponownego złożenia reklamacji zgodnie z trybem przewidzianym w art. 43d ust. 1: Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
Good catch, niestety nie mogę już edytować posta.
@Exxth Ta dyskusja to żart jakiś, chcesz nas rozbawić?
Czy chcesz nam powiedzieć że zwyczajne etui na telefon wymaga specjalnego opakowania zabezpieczającego go przed transportem?
A jak ma użytkownik nosić telefon w takim etui? Czy też musi specjalnie zabezpieczyć całość żeby przypadkiem te cenne etui sie nie pobrudziło? Telefon nosić w specjalnym opakowaniu żeby się etui nie zniszczyło? Było to w opisie oferty?
Różne absurdy już spotkałem tutaj na tym forum ale dzisiaj chyba wszystkie przebiłeś... 😂
Zacytuję pewną scenę z serialu Gra o Tron: Wstyd... wstyd... wstyd...
Jak widzisz skoto się popsuło w transporcie to wymaga. Normalnie etui masz zapakowane w karton i w etui masz gąbkę. Jak ktos odsyła etui w kopercie zwykłej luzem to niech nie oczekuje że się nie połamie
Ok ale powinien dać w opisie oferty specjalną adnotację: Uwaga etui bardzo nietrwałe wymaga dodatkowego zabezpieczenia podczas użytkowania, noszenia, a również transportu.
No i cenę mógłby obniżyć, miałby wtedy mniejsze straty na zwrotach, na reklamacjach ...🤣
Etui na telefon z włożonym telefonem jest stabilne i sztywne więc nie ulegnie połamaniu, etui samo za to jest podatne na skręcenia i złamania bo nic go nie stabilizuje w środku. Zapewne tobie kojarza się tylko wersje silikonowe ale nie tylko takie są dostępne do zakupu
A ty ciągle na spacerniaku.... Nic, tylko przepisy, ustawy. Zejdź na ziemię, pora na kawę, śniadanie....
@br. Ja na spacerniaku?
A co pomyliłem się? Przepraszam... 😔
A jeśli chodzi o te nieszczęsne etui to zgoda, nawet ja mam takie w formie książeczki. Tylko co? Ten sprzedający miał zamiar pokleić i odesłać te etui albo sprzedać innemu jako nowe?
Przyjdzie kit będzie git...
Jeśli się zepsuło to do utylizacji chyba jest a nie do renowacji, ono nigdy nie będzie już jak nowe.
Rozumiem odesłanie jako dowód że się uszkodziło, ale czy on oczekiwał że odesłane będzie w bardzo dobrym stanie?
Deszcze ulewne ostatnio padały, klientka powinna żółtą łódź podwodną zamówić do transportu cennego etui.
To jakiś absurd jest i jeszcze do tego dyskusja na Allegro 🤔
@br. Patrząc na przebieg konwersacji, @az1rael podaje logiczne argumenty, a jak już nie dajesz sobie rady to piszesz "..napij sie kawy" - tak to skomentuje - xD .
"Deszcze ulewne ostatnio padały, klientka powinna żółtą łódź podwodną zamówić do transportu cennego etui." - Szkoda tracić czasu na tak marne zaczepki.
@Exxth tego pęknięcia to nie widać po zdjęciach chyba żę z boku podejrzewalem raczej że w transporcie coś na to zrzucili i masz to etui w formie kilku ostrych kawałków plastiku, ta pozostała guma odchodzi pod paznokciem jak probujesz zdrapać?
Etui nie jest popękane tylko jedna ścianka jest "wygięta - odstaje na parę mm" - tak jakby coś ciężkiego ją przygniotło. Efekt jest taki że nie przylega już do telefonu, nie chroni go.
"..ta pozostała guma odchodzi pod paznokciem jak próbujesz zdrapać?" - nie 🙂
@Exxth podejrzewam że drapała bo jej sie nie podobało upiekszenie a jak zdrapała większosć to pomyślała już nie takie ładne ewentualnie w ruchu był aceton może czuć z opakowania / woreczka.
@br. Ta twoja pomyłka to na granicy dobrego smaku ocierająca się o pomówienie.
@az1rael Też to do mnie dotarło, dlatego napisałem "przepraszam".