Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, Szanowni Państwo,
Mam pytanie dotyczące działalności nierejestrowanej i sprzedaży na Allegro. Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Chciałbym sprzedawać niektóre produkty na Allegro w ramach działalności nierejestrowanej. Czy mogę sprzedawać na zwykłym Allegro, czy musi to być tylko Allegro Lokalnie?
Na Allegro Lokalnie jest informacja, że nie można skorzystać ze zwrotu towaru, ale jako osoba prowadząca działalność nierejestrowaną mam obowiązek przyjmować zwroty (obowiązuje prawo konsumenckie).
Tylko gdzie kupujący zobaczy taką informację? Czy ja muszę dopisać to ręcznie w opisie oferty?
Z góry dziękuję za pomoc!
1. Możesz ale jest to ukryte i utrudnione. Podczas wystawiania oferty, na dole kliknij w link tekstowy aby skorzystać ze starego formularza. reszta już z górki.
2. Jeżeli będzie to oferta SMART - klient będzie mógł dokonać zwrotu.
Ps. Nie otrzymasz faktury za prowizje i wysyłki
Fakturę da się otrzymać, ale nie będzie w niej nr NIP.
Do tego Allegro nie uznaje zaświadczeń z US, ani wykazu płatników VAT na stronie MF, że ktoś jest biernym lub czynnym płatnikiem VAT. Dla nich liczy się to co jest w CEIDG lub KRS. Wpisu w VIES też nie uznają. Dlatego nie wystawią faktury z NIP-em, a tylko FV na osobę prywatną.
@Evgenij8585 Na Allegro Lokalnie mogą sprzedawać tylko konta zwykłe. W tej sytuacji nie jest to konto firmowe, czyli jest to osoba prywatna sprzedająca na Allegro.
Generalnie na Allegro Lokalnie możesz sprzedawać tylko jako osoba prywatna.
Żeby założyć konto Firma, musisz przedstawić dokumenty potwierdzające prowadzenie działalności. Jeśli ich nie posiadasz, pozostaje korzystanie z konta zwykłego.
Możesz sprzedawać na zwykłym Allegro.