Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący po uprzednim potwierdzeniu kilku rzeczy odnośnie wystawionego przedmiotu i dostaniu mojego nr telefonu, teoretycznie wpłacił pieniądze i napisał, że powinienem otrzymać smsa z potwierdzeniem wpłaty. Dostałem go (zdjęcie), oczywiście aukcja nie została zakończona. Niestety z automatu kliknąłem w tego linka, który w zasadzie pewnie odpalił jakiś skrypt, po którym przestało działać mi allegro w telefonie. Po restarcie zaczęło wszystko działać jak należy, tylko pewnie możliwe jest, że wirus sobie już tam siedzi 😕
U mnie podobna sytuacja. Kupujący twierdzi, że zakupił towar ale oferta w dalszym ciągu jest aktywna. Po odpowiedzi sprzedającemu otrzymałem sms'a:
@Client:28262254 A takie pytanie mam co do tego incydentu. sms dostałeś z fizycznego nr tel komórkowego? Wiem, że są takie nr z których można pisać i dzwonić, ale one ponoć mają zabezpieczenia przed takim użyciem
Generalnie było podpisane Allegro i ni w ząb nie mogłem podejrzeć numeru telefonu i nie można było zadzwonić
@Client:28262254Ooo, to sprawa dla Allegro aby powiadomić odpowiednie służby skoro ktoś w taki sposób się podszywa a nie tylko udaje kogoś z Allegro 😉 W sumie masz podstawę by oskarżać Allegro 😉 To płatna usługa z obowiązkiem rejestracji danych i nie da się od parady zmienić nr na nazwę, albo ktoś się komuś włamał na jakieś smsapi albo nie wiem, Ciekawe ze Allegro nie ma jakoś zastrzeżonej tej nazwy i pokrewnych dla bezpieczeństwa.
@ZibiK30 W dzisiejszych czasach nie jest problemem wysłać sms czy zadzwonić z dowolnego nr-u (bo te można spoofować).
https://niebezpiecznik.pl/post/uwaga-na-nowy-sposob-ataku-na-sprzedajacych-na-allegro/
https://niebezpiecznik.pl/post/jak-internetowi-zlodzieje-okradaja-bankowe-konta-polakow/
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Knowhere To już nie jest normalny świat, najpierw każą zakładać konta, dają za to profity, później nic nie dają, nadal chronią, następnie płacimy za konta i jeszcze mamy sami się chronić przed "złodziejami".
@KnowhereWłaśnie wysłać smsa w postaci brandingu nie jest dostępne bez zweryfikowanej rejestracji i opłaty i to chyba z kilka zł za jedną nie licząc pakietów w setkach wiadomości bo wiadomo, im więcej tym taniej. On pisze że zamiast numeru była nazwa "Allegro"
@Knowheretak, cztałem art z tych linków, ciekawe. Z tym nr tel to wiem już od dawna jest taka mozliwość, ale nie wiedziałem że można tak z nazwą sms, chyba ze z nazwą to jednak na skradzionym koncie z dostępem do brandingu lub jakimś lewym. Jednym słowem, żal mi tych ludzi którzy tak beztrosko udzielają się z różnymi swoimi danymi na portalach i odpowiadają na wszystkie pytania dzwoniącego heh. Kiedyś byłem w idea banku jak zaczynali. Dzwonili do mnie z zastrzeżonego i chcieli przed rozmową zawsze potwierdzać czy to ja wypytując mnie o dane osobowe, na początku ich wyśmiewałem, że jak myślą ze będę mówił komuś dzwoniącemu z nr zastrzeżonego kiedy się urodziłem itd. dwa lata trwało zanim zaczęli dzwonić z widocznego nr ale nigdy się nie dogadaliśmy bo przez tel nigdy im nie chciałem nic powiedzieć hehe. Ale dzięki, art są dobre.
@ZibiK30 Można, przez bardziej rozbudowane (i płatne) bramki sms.
Generalnie polecam czytać z3s, sekuraka, niebezpiecznika, bo można nabyć pewnej dawki wiedzy i odruchów.