Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
Dzien dobry, jak w tytule... Zainteresowany kupujacy wyslal prosbe o podanie adresu email, zeby skonczyc transakcję. Wyglada mi to na próbę wymuszenia adresu email, gdyż nigdy się nie spotkałem z takim requestem od allegro podczas zakupu. Opinie na ten temat?
ldsone może to być próba wyłudzenia , poproś o konwersację przez ,,centrum wiadomości ,,
ldsone teraz widać obrazek , to jakaś bzdura !! , pilnuj się .
@ldsone Cześć, dziękuję za zgłoszenie i Twoją czujność. Konto zostało zawieszone.
Ja dziś również otrzymałam taką wiadomość
@Client:52268976 Dziękuję za czujność, to konto jest już u nas zablokowane.
I jeszcze jedna wiadomość z prośbą o podanie telefonu. Czy ta jest ok?
@Client:52268976 Konto nie jest podejrzane, ale nie musisz podawać Kupującemu swojego numeru telefonu, aby sprzedać przedmiot.
Jestem nowa i nie wiem jak sprawdzić konto osoby? Gdzie wejść?
wyszukiwarka allegro, na samym dole pod kategoriami są 'użytkownicy', wybierz to, a w wyszukiwanie wpisz nazwę użytkownika.
dziękuję
Następna dziwna wiadomość
bo inny profil a początek wiadomości jest taki sam jak wcześniej wysłałam. Łamana polszczyzna
@Client:52268976 NIe ma takiego miejsca, zalecam czujność, ale nie każdy Kupujący jest od razu podejrzanym. Jeśli wystawiając ofertę zdecydujesz się na Kup teraz lub licytację, Kupujący będzie mógł zapłacić online, a Ty nie musisz podawać żadnych swoich dodatkowych danych, jak numer telefonu czy adres.
Jestem trochę a nawet bardzo wyczulona bo 3 dni temu okradziono mnie na Vinted i schematy były podobne. Przy okazji na policji powiedziano mi że jest teraz wysyp takich wyłudzeń
Ja też jestem wyczulona, wszak starszą osobą już jestem i nie ogarniam dzisiejszego internetu jak kiedyś. Najlepiej nikomu nie podawać ani maila ani telefonu, wtedy jest święty spokój a najlepiej nie mieć też konta w banku :))) jak ja, wtedy jest potrójny święty spokój, o nic nie trzeba się bać.
Wracając jednak do powyższych historii to już po niepoprawnej polszczyźnie widać z kim ma się doczynienia. Ja czasami coś sprzedaję z odbiorem osobistym i mam dużo ogłoszeń lokalnych w portalach ogłoszeniowych i niemalże codziennie dostaję takie maile, proszę podać numer konta, ja się interesować ładna but ... ja kupić, imię i nasswiska prosić... Prawdziwa masakra z tym "dzikim" wschodem.
Dzien dobry,
podobna sytuacja u mnie, to scam prawda?
@rzu_tka Tak. Konto już zablokowaliśmy.
witam, nigdy z czym takim się nie spotkałem, moje pytanie brzmi czy tak powinno być, czy jest to próba wyludzenia danych
Pozdrawiam
Obrazka nie widać do momentu zatwierdzenia przez moderację.
Jeżeli kupujący chce twój numer telefony lub e-mail to tak to próba wyłudzenia. Tak samo z wiadomością w której podaje dziwne linki do płatności.
To wiadomość sprzed chwili na moim allegro lokalnie: "Czy Pani może wysłać więcej zdjęć do mojego whatsappa? Jeśli wszystko w porządku, zapłacę za paczkę i dostawę!"
Client:102952065 @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_