Cześć! Chciałbym zapytać o radę, bo pierwszy raz handlowałem przedmiotami w grze na Allegro Lokalnie i chyba trafiłem na oszusta.
Sprzedający na Messengerze instruował mnie, żebym zaznaczył wszystkie opcje dostawy w ogłoszeniu. Wybrał „odbiór osobisty”, a po zakupie w polu „Uwagi do dostawy” wpisał treść: „Przelew bezpośredni PayU - wpłata zakończona”.
Oczywiście żadnych pieniędzy nie dostałem, a status płatności to „Płatność przy odbiorze”. Kupujący dodatkowo naciskał, żebym zalogował się na podane przez niego konto poza Allegro i tam przekazał przedmioty.
Gdy poprosiłem o kontynuację rozmowy przez Allegro i wskazałem, że nie mam wpłaty, odpisał mi: „to jest uwaga do dostawy, a nie od sprzedajacego co to za cam, scam robie spor o oszustwie”.
Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy taki dopisany ręcznie tekst w uwagach może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń ze strony kupującego? Co zrobić, jeśli faktycznie otworzy spór, mimo że nie zapłacił za towar?
Z góry dzięki za pomoc!
PS:
Została mi naliczona opłata 8%, a ja nawet nie dostałem żadnych pieniędzy i, oczywiście, przedmiotów również nie przekazałem.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Client:50194459 tak to próba wyłudzenia danych i przedmioty.