anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

problem z kupujacym

dampal12
#8 Zapaleniec#

wystawiłem telefon do kupienia bez ładowarki kupujący kupił telefon ja mu wysłałem  do niego przyszedł i napisał do mnie że nie ma ładowarki napisałem mu że ładowarki nie było w zestawie bo oryginalnie też nie było ale pan nie rozumie i napisał mi że albo wyślę mu ładowarke z kablem albo obniże cenę o koszt ładowarki co ja mam teraz zrobić

oznacz moderatorów
82 ODPOWIEDZI 82

komis-bell
#21 Demiurg#

@vonNogay Jeśli kupujesz sprzęt nowy to masz prawo oczekiwać, że będzie to kompletny zestaw tak jak wychodzi z fabryki.
Chociaż też tak nie do końca bo np. po zwrocie konsumenckim gdzie kupujący odeśle sam telefon bez pudełka i ładowarki sprzedający zmuszony jest dalej traktować telefon jako nowy - jeśli urządzenie nie ma śladów użytkowania to nie można obniżać kwoty zwrotu. Przecież kupuje się telefon a nie ładowarkę/pudełko - temat niejednokrotnie poruszany na tym forum.

Jeśli kupujesz używany a opis oferty nie wspomina ani słowem o ładowarce, na zdjęciach jej nie ma to tutaj bez cienia wątpliwości kupujesz bez ładowarki.

Byłbym jeszcze w stanie to zrozumieć gdyby do tego telefonu pasowała jedna, jedyna konkretna ładowarka i żadna inna ale tak nie jest.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@komis-bell oj tam, gdybyś jako komis sprzedawał telefony bez ładowarek, laptopy bez zasilaczy czy telewizory bez pilotów i nie informował o tych brakach w opisie to byś miał dyskusje i negatywy. Klienci tych "dodatków" oczekują, więc o ich braku trzeba pisać, inaczej są problemy.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@vonNogay Ja jestem 'profesjonalnym' sprzedawcą - tworzę opisy tak, żeby każdy wiedział dokładnie co kupuje i nie zostawiam miejsca na domysły.

Tu mamy jednak do czynienia z osobą prywatną która wystawiła okazyjnie na sprzedaż swój własny telefon i nie musi się znać na handlu, jego prawidłach i też nie musi być świadoma 'roszczeniowości' niektórych kupujących oraz mogących wyniknąć z tego problemów.

W mojej opinii nie ma podstaw aby tutaj czepiać się do czegokolwiek - treść oferty była jasna.

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

@vonNogay telefon to telefon, ładowarka to ładowarka. Sprzedawany był telefon, nie telefon z ładowarką i nie zestaw.

Jeśli kupując sam telefon oczekujesz ładowarki jako integralnej części to... kupując ładowarkę oczekujesz telefonu? No sam pomyśl jak **piiip**ycznie to brzmi. Ładowarkę można dokupić w każdym markecie. Jej brak akurat w tej transakcji nie jest czymś, co uniemożliwiłoby prawidłowe korzystanie z zakupionego telefonu.

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

@vonNogay 

Mam dla Ciebie lepszą ciekawostkę.Wedle Twoich teorii takie zestawy są oczywiste, zatem czy sprzedawanie opon razem z alufelgami jest też oczywiste? W końcu samej opony nie zamocujesz, żeby z niej prawidłowo korzystać potrzebna jest felga.

A co jeśli dodam do tego, że na zdjęciu w aukcji wyraźnie ukazana jest opona zamocowana na feldze, nie sama opona? Spodziewałbyś się samej opony czy kompletu?

Opisuję aukcje oficjalnego sklepu allegro. 

A teraz szybciutko zamawiajcie, bo dostaniecie zwrot z Protect za niezgodność z opisem 😆

https://allegro.pl/oferta/1x-opona-205-55r16-hankook-ventus-prime3-k125b-91w-11711983786

https://allegro.pl/oferta/1x-opona-letnia-225-45r17-uniroyal-rainsport-5-91y-11782787971

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@starling_shop sprzedawanie felg z oponami nie jest oczywiste, bo się tego nie praktykuje (chyba, że jakieś używane po sprzedanym aucie). Natomiast jest przyjęte sprzedawanie telefonów z dedykowaną ładowarką, inaczej Xiaomi by jej nie dodawało.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Nowe telefony nie maja dedykowanych ladowarek a teraz nie beda mialy wcale ladowarek bo przepisy ue wymagaja standaryzacji to jest telefon uzywany a regulamin allegro lokalnie wyjasnia ze opis oferty ma zawierac co zawiera oferta wiec jak pisze telefon tzn ze zawiera telefon a jak pisze telefon z ladowarka tzn zawiera telefon i ladowarke a tu napisane bylo telefon i etui. Kupilem ost samsunga s21fe i ladowarki w zestawie brak musialem doplacic i dokupic osobno 60zl w salonach play to samo kabelek usb typ c 20cm w porywach i se laduj 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@az1rael "Kupilem ost samsunga s21fe i ladowarki w zestawie brak musialem doplacic i dokupic osobno 60zl"

No i pewnie czułeś się trochę zrobiony w ..uja, gdy okazało się, że ładowarki brak i musiałeś dopłacić 😉 Tak samo jak klient dampala12

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@vonNogay nie, nie czuje się zrobiony w nic bo kupowałem od firmy i pani pokazała mi i telefon i akcesoria do tego telefonu więc wiedziałem co kupuję dokładnie i wiedzialem że mam tam kabelek do ładowania z usb typ c a nie ladowarkę. I dlatego drogie rzeczy się kupuje od firmy przez internet z 14dniowym prawem do odstąpienia bez podania przyczyny a nie od osoby prywatnej bo cię chroni ustawa konsumemcka, a w transakcji konsument konsument to masz kc i możesz składać pozew przeciw sprzedawcy ale wtedy udowadniasz że skoro nie napisał że brak ładowarki to w domniemaniu ona tam jest... ergo sąd cię na kopach pogoni że nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem kilku słów i zrozumieć ich dosłownie. Poza tym allegro nie powinno się wpieprzać w transakcje konsument konsument co najwyżej udostępniać dział prawny do porad konsumenckich gdzie kompetentne osoby podając określone paragrafy i orzecznictwo pomogłyby problem rozłożyć na czynniki pierwsze bez opowiadania się za jakąkolwiek stroną

oznacz moderatorów

ALL-DA
#13 Ambasador#

@vonNogay  napisał(a):

@az1rael "Kupilem ost samsunga s21fe i ladowarki w zestawie brak musialem doplacic i dokupic osobno 60zl"

No i pewnie czułeś się trochę zrobiony w ..uja, gdy okazało się, że ładowarki brak i musiałeś dopłacić 😉 Tak samo jak klient dampala12

@vonNogay czytaj opisy to nie będziesz czuł się oszukany

..a brak akcesoriów jest jak najbardziej uzasadniony, automatyczne dołączanie akcesoriów generowało tylko elektro śmieci .

Zamiast dostawać w komplecie kolejny kabelek który zazwyczaj wyrzucasz w kąt to jeśli potrzebujesz ładowarkę ,kabel, słuchawki to dokupujesz.

Dziwne że dopiero teraz wprowadzane są takie zmiany w przepisach.

oznacz moderatorów

akcesoria-net-pl
#15 Entuzjasta#

Oj coś słabo z logiką. Argumenty słabe: opony, felgi ,), litości.

Jeśli telefon X standardowo nie ma ładowarki, to jej nie oczekujesz. Ten model xiaomi ją MA, więc powinna być informacja, że nie jest w ofercie. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Oj słabo z logiką i zapomniało się dodac slowka nowy cyt Jeśli "nowy" telefon X standardowo nie ma ładowarki, to jej nie oczekujesz

oznacz moderatorów

akcesoria-net-pl
#15 Entuzjasta#

A jest jakaś różnica nowy czy używany? Komplet to komplet. A w tej aukcji sprzedawca miał gest bo dodał etui. Oryginalne pudełko PLUS etui sugeruje komplet. Tylko nie pisz, że nie było słowa 'komplet'.

Bijemy pianę o kilka zł, a wystarczyło dołożyć/dosłać ładowarkę.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

różnica jest taka że może mu się popsuła i ładuje z usb wystawia co ma 
to nie forma by wystarczyło, sprzedaję prywatny telefon nie telefon z akcesoriami

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

@akcesoria-net-pl tak jak sam napisałeś- kompletem był telefon i etui.

"Bijemy pianę o kilka zł, a wystarczyło dołożyć/dosłać ładowarkę."

Czyli jak kupię u Ciebie jakiś kamień/koralik sztuk 1 to doślesz mi za free jeszcze 9, bo skoro na aukcji jest zdjęcie 10 sztuk to tylu bym oczekiwała a dla Ciebie to bicie piany o parę zl? Czy jednak każesz mi spadać i czytać ze zrozumieniem, że aukcja dotyczyła 1 sztuki (czego też nie masz wyszczególnionego w opisie, jedyna informacja jest w parametrach).

A jak kupię na tej aukcji razy 30 to doślesz mi gratis 270? W końcu każdy taki zakup wedle swojej logiki powinieneś odpowiednio skorygować.

oznacz moderatorów

ALL-DA
#13 Ambasador#

@akcesoria-net-pl  napisał(a):

Oj coś słabo z logiką. Argumenty słabe: opony, felgi ,), litości.

Jeśli telefon X standardowo nie ma ładowarki, to jej nie oczekujesz. Ten model xiaomi ją MA, więc powinna być informacja, że nie jest w ofercie. 

@akcesoria-net-pl logiczne jest czytanie opisu i sprawdzanie ofert 😉
..a nie  wymyślanie czego kupujący "może" oczekiwać.

Roszczeniowość kupujących niestety coraz częściej przybiera karykaturalne oblicze.

@dampal12 otrzymał kilka dobrych rad i teraz tylko mam nadzieję że allegro nie będzie się wtrącało w transakcję i wymuszało na niedoświadczonym sprzedawcy działań na jego szkodę.

oznacz moderatorów

ALL-DA
#13 Ambasador#

@vonNogay  napisał(a):

@starling_shop sprzedawanie felg z oponami nie jest oczywiste, bo się tego nie praktykuje (chyba, że jakieś używane po sprzedanym aucie). Natomiast jest przyjęte sprzedawanie telefonów z dedykowaną ładowarką, inaczej Xiaomi by jej nie dodawało.

@vonNogay  a ja idąc twoja logiką OCZEKUJĘ nie tylko felgi ale samochodu i dystrybutora z paliwem bo po co mi sama opona.

Bądźmy poważni 🙂 jeśli opis mówi o telefonie i w zestawie nie jest zaznaczone że będzie coś więcej to oczekiwania kupującego mają takie same uzasadnienie jak moje co do opony.

Oczywiście ja jak i kupujący telefon możemy swoje oczekiwania/roszczenia, jeśli uważamy je za zasadne skierować do odpowiednich instytucji i wyjaśniać na drodze sądowe.
Ostatecznie tylko sąd będzie mógł ocenić ich zasadność.

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

@vonNogay Chyba dawno nie miałeś w ręce nowego telefonu skoro uważasz, że standardem jest ładowarka w zestawie. Szczególnie w telefonach z drugiej ręki.

oznacz moderatorów

akcesoria-net-pl
#15 Entuzjasta#

"napisałem mu że ładowarki nie było w zestawie bo oryginalnie też nie było"

zamiast dosłać, łatwo weryfikowalne kłamstwo. Też bym się wku. 

oznacz moderatorów

ALL-DA
#13 Ambasador#

@akcesoria-net-pl  napisał(a):

"napisałem mu że ładowarki nie było w zestawie bo oryginalnie też nie było"

zamiast dosłać, łatwo weryfikowalne kłamstwo. Też bym się wku. 

@akcesoria-net-pl  zarzucasz kłamstwo a skąd możesz wiedzieć czy "oryginalnie" była czy nie była, a mówiąc precyzyjnie czy @dampal12  kupując "oryginalnie" otrzymał ładowarkę ?

Skoro w ofercie używanego telefonu nie ma ładowarki to jej nie będzie a jeśli ktoś jej się domaga to jego roszczenia moim zdaniem są całkowicie nieuzasadnione.

Bez obrazy ale @akcesoria-net-pl jak uważasz się za takiego speca od logiki i prawa to weź może dogadaj się z tym kupującym i  wytoczcie sprawę sprzedawcy, zobaczycie co sąd wam odpowie.

oznacz moderatorów