anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przesyłka paczki z allegro lokalnie za granicę

MAMY ROZWIĄZANIE!
Tharon18
#8 Zapaleniec#

Witam
Właśnie ktoś kupił moje zamówienie i wybrał odbiór osobisty. Problem jest taki, że chce aby produkt wysłać mu do Wielkiej Brytanii ‌‌🙃 Czy mam obowiązek mu ją dostarczyć (nawet jeżeli jest to obiór osobisty)? Czy mogę to jakoś anulować?
Czytałem już podobne forum na ten temat i tam sytuacja była podobna. Czy zwrócona zostanie prowizja za tą "sprzedaż" i czy będę mógł wystawić ponownie mój produkt? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Może ktoś z moderatorów by pomógł?

@_HolaOla_

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Tharon18 Zamówienie nie zostanie anulowane automatycznie.

Kupujący powinien odebrać produkt osobiście, jeśli takie były warunki oferty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyście porozumieli się w kwestii wysyłki przedmiotu.

Jeżeli ostatecznie nie dojdzie do finalizacji transakcji, w sprawie naliczonych opłat napisz tutaj.

Natalia
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów
Tharon18
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź. Postaram dojść z klientem do porozumienia. Dziękuję za podpowiedź co robić dalej.

oznacz moderatorów
vonNogay
#17 Koryfeusz#

@Tharon18 To jest prawdopodobnie próba oszustwa.

oznacz moderatorów
Tharon18
#8 Zapaleniec#

Da się to jakoś zgłosić. Albo, żeby chociaż sprawdzili go?

oznacz moderatorów
vonNogay
#17 Koryfeusz#

@Tharon18 podaj tu nick i wezwij moderatorki. Wcześniej możesz sam sprawdzić, czy konto nie jest zawieszone. Jeśli dodatkowo konto jest świeżo założone i nick w stylu client:1108372893487 to z dużym prawdopodobieństwem był to oszust.

P.S. Najlepiej nie udostępniać w ogloszeniach opcji odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze.

oznacz moderatorów
Tharon18
#8 Zapaleniec#

Dzięki za odpowiedź.
Jak się okazało klient posługiwał się id: Client:110106115 i wczoraj go zgłosiłem. Dzisiaj otrzymałem wiadomość od Allegro, że faktycznie jest oszustem, więc można powiedzieć, że sprawa zakończona. Problemem zostają pieniądze, które muszę rozliczyć z Allegro w związku z opłatami za transakcję (do której nie doszło), i której już nie sfinalizuje bo użytkownik jest zablokowany 😕
Napisałem już do Allegro, może uda się w tej sprawie również zadziałać.
Dzięki za pomoc. Teraz na pewno już nie dam tej opcji dostawy, gdy będę sprzedawał coś na Allegro.Tharon18_0-1677316371134.gif

oznacz moderatorów
Tharon18
#8 Zapaleniec#

Edit:

Sprawa ostatecznie zakończona! 😀

Oszust złapany, pieniądze za niesfinalizowaną transakcję zwrócone. 

Dziękuję Allegro i moderatorom za szybką reakcję i pomoc. 

Nauczka na przyszłość dla wszystkich sprzedających - nigdy nie dawajcie opcji dostawy "odbiór osobisty", chyba że chcecie ryzykować. 

oznacz moderatorów
PawelHkrk
#11 Animator#

Opcja "odbiór osobisty, płatność przy odbiorze" jest niezbędna dla ogłoszeń bez opcji Kup teraz. Nie ma w niej nic złego.

@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  - że względu na ilość sytuacji z pułapkami kombinacji "kup teraz"+"przy odbiorze", może pogadacie z deweloperami na temat jakiegoś warning dla sprzedawców przy stworzeniu ogłoszenia?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PawelHkrk zgłosiłam Twoją sugestię. Jeśli otrzymam informacje na ten temat, dam znać. 

Monika
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

to oszustwo należy unikać tej formy odbioru i transakcje tylko i wyłącznie poprzez allegro  akceptować

oznacz moderatorów
Tharon18
#8 Zapaleniec#

No wiem. Dowiedziałem się o tym za późno. Tylko czy da się jakoś owego pana zgłosić? Wiesz może?

oznacz moderatorów