Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Właśnie ktoś kupił moje zamówienie i wybrał odbiór osobisty. Problem jest taki, że chce aby produkt wysłać mu do Wielkiej Brytanii 🙃 Czy mam obowiązek mu ją dostarczyć (nawet jeżeli jest to obiór osobisty)? Czy mogę to jakoś anulować?
Czytałem już podobne forum na ten temat i tam sytuacja była podobna. Czy zwrócona zostanie prowizja za tą "sprzedaż" i czy będę mógł wystawić ponownie mój produkt? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Może ktoś z moderatorów by pomógł?
@Tharon18 Zamówienie nie zostanie anulowane automatycznie.
Kupujący powinien odebrać produkt osobiście, jeśli takie były warunki oferty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyście porozumieli się w kwestii wysyłki przedmiotu.
Jeżeli ostatecznie nie dojdzie do finalizacji transakcji, w sprawie naliczonych opłat napisz tutaj.
Dziękuję za odpowiedź. Postaram dojść z klientem do porozumienia. Dziękuję za podpowiedź co robić dalej.
@Tharon18 To jest prawdopodobnie próba oszustwa.
Da się to jakoś zgłosić. Albo, żeby chociaż sprawdzili go?
@Tharon18 podaj tu nick i wezwij moderatorki. Wcześniej możesz sam sprawdzić, czy konto nie jest zawieszone. Jeśli dodatkowo konto jest świeżo założone i nick w stylu client:1108372893487 to z dużym prawdopodobieństwem był to oszust.
P.S. Najlepiej nie udostępniać w ogloszeniach opcji odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze.
Dzięki za odpowiedź.
Jak się okazało klient posługiwał się id: Client:110106115 i wczoraj go zgłosiłem. Dzisiaj otrzymałem wiadomość od Allegro, że faktycznie jest oszustem, więc można powiedzieć, że sprawa zakończona. Problemem zostają pieniądze, które muszę rozliczyć z Allegro w związku z opłatami za transakcję (do której nie doszło), i której już nie sfinalizuje bo użytkownik jest zablokowany 😕
Napisałem już do Allegro, może uda się w tej sprawie również zadziałać.
Dzięki za pomoc. Teraz na pewno już nie dam tej opcji dostawy, gdy będę sprzedawał coś na Allegro.
Edit:
Sprawa ostatecznie zakończona! 😀
Oszust złapany, pieniądze za niesfinalizowaną transakcję zwrócone.
Dziękuję Allegro i moderatorom za szybką reakcję i pomoc.
Nauczka na przyszłość dla wszystkich sprzedających - nigdy nie dawajcie opcji dostawy "odbiór osobisty", chyba że chcecie ryzykować.
Opcja "odbiór osobisty, płatność przy odbiorze" jest niezbędna dla ogłoszeń bez opcji Kup teraz. Nie ma w niej nic złego.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ - że względu na ilość sytuacji z pułapkami kombinacji "kup teraz"+"przy odbiorze", może pogadacie z deweloperami na temat jakiegoś warning dla sprzedawców przy stworzeniu ogłoszenia?
@PawelHkrk zgłosiłam Twoją sugestię. Jeśli otrzymam informacje na ten temat, dam znać.
to oszustwo należy unikać tej formy odbioru i transakcje tylko i wyłącznie poprzez allegro akceptować
No wiem. Dowiedziałem się o tym za późno. Tylko czy da się jakoś owego pana zgłosić? Wiesz może?