anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Realizacja zwrotu

iluminatio3
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, mam taką sytuację sprzedałem przedmiot na AL z opcją kup teraz , kupujący zapłacił. Ja paczkę wysłałem i śledziłem tracking na DHL to już na 3 dzień była w tym mieście i potem cały kolejny tydzień było że będzie doręczona i dopiero w piątek wydano kurierowi i w systemie widnieje że kurier dręczył natomiast kupujący dzwonił w ten dzień że przekierował do punktu i że w punkcie nie odbierali bo paczka wyglądała na uszkodzona i reklamuje ta sytuację z przewoźnikiem. Informuje mnie ze on już tego nie chce i że jak wyjaśni to każe to zwrócić do nadawcy. W moim ogłoszeniu było że Zwrot jest możliwy na koszt kupującego ale w tej sytuacji czy mogę tego nie przyjąć? Nie wiem w jakim stanie to wróci i będę mieć przeprawę z przewoznikiem żeby jakoś to zareklamować a wydaje mi się że od momentu jak kurier zabierze to odpowiada za to już kupujący. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

W zasadzie jak miałeś w ofercie ze przyjmujesz zwrot to nie da się odmówić jego przyjęcia, inna sprawa kosztu zwrotu, masz prawo potrącić kupującemu w takiej sytuacji. Napisz kupującemu żeby złożył reklamacje u przewoźnika jak masz taką wiedzę że jest uszkodzona albo niech Ci da upoważnienie, bo nie wiadomo czy przewoźnik przyjmie twoją reklamację.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@iluminatio3 zasadnicze i podstawowe pytanie sprzedałeś jako firma czy osoba prywatna?

oznacz moderatorów

iluminatio3
#7 Wielbiciel#

Osoba prywatna. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie trzeba było pisać w ofercie że przyjmujesz zwroty.

oznacz moderatorów

iluminatio3
#7 Wielbiciel#

Pierwotnie kontaktował się przez inną platformę i nalegał żeby wystawić na allegro lokalnie i żeby zawrzeć tą informację o zwrocie argumentowal to że nie wie czy na pewno wszystko jest sprawne i nie jest w stanie na odległość tego zweryfikować. Natomiast teraz jak pytałem czy jak się okaże że nic się nie stało w tym transporcie to już nie chce. Dlatego uważam że to dziwna sytuacja i oczywiście nauczka dla mnie nigdy więcej takich rozwiązań tylko odbiór osobisty. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@iluminatio3 nie ma że nie chce. Ty się możesz zgodzić na zwrot swojej rzeczy jak sprzedałeś jako prywatny sprzedawca gdy ta została odebrana i kupujący stwierdza że prosi o przyjęcie zwrotu i ty wyrażasz zgodę na zwrot ale dokonasz go po odzyskaniu jej w stanie nienaruszonym. Zwróć mu 1 grosz jak paczka została rozwalona bo jako osoba prywatna primo odpowiadasz za stan towaru w paczce do chwili nadania, secundo trzeba bylo odbierać a nie przekierowywać po punktach i zwiększać szansę na uszkodzenie paczki przedłużając odbiór. Że nie wspomnę że z tego co piszesz do odbioru paczki nie doszło to raz bo zanim odebrał to już została uszkodzona oraz to że paczka jest uszkodzona nie znaczy że zawartość została uszkodzona.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@az1rael W moim ogłoszeniu było że Zwrot jest możliwy na koszt kupującego 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@LEW433 napisał że paczka nie zdążyła dotrzeć do kupującego więc o jakim zwrocie mowa? Jak sprzedał jako prywatny odpowiedzialność za paczkę do chwili nadania i uwaga stwierdza byczku nie pasuje ci tiwar po odbioże ok zgodzę się byś wykonał zwrot w domyśle jak paczka z moim towarem do mnie wróci i będzie on cały to ci kasę oddam. Zakładając że sprzedał jako osoba prywatna.

oznacz moderatorów