Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, mam taką sytuację sprzedałem przedmiot na AL z opcją kup teraz , kupujący zapłacił. Ja paczkę wysłałem i śledziłem tracking na DHL to już na 3 dzień była w tym mieście i potem cały kolejny tydzień było że będzie doręczona i dopiero w piątek wydano kurierowi i w systemie widnieje że kurier dręczył natomiast kupujący dzwonił w ten dzień że przekierował do punktu i że w punkcie nie odbierali bo paczka wyglądała na uszkodzona i reklamuje ta sytuację z przewoźnikiem. Informuje mnie ze on już tego nie chce i że jak wyjaśni to każe to zwrócić do nadawcy. W moim ogłoszeniu było że Zwrot jest możliwy na koszt kupującego ale w tej sytuacji czy mogę tego nie przyjąć? Nie wiem w jakim stanie to wróci i będę mieć przeprawę z przewoznikiem żeby jakoś to zareklamować a wydaje mi się że od momentu jak kurier zabierze to odpowiada za to już kupujący. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
W zasadzie jak miałeś w ofercie ze przyjmujesz zwrot to nie da się odmówić jego przyjęcia, inna sprawa kosztu zwrotu, masz prawo potrącić kupującemu w takiej sytuacji. Napisz kupującemu żeby złożył reklamacje u przewoźnika jak masz taką wiedzę że jest uszkodzona albo niech Ci da upoważnienie, bo nie wiadomo czy przewoźnik przyjmie twoją reklamację.
@iluminatio3 zasadnicze i podstawowe pytanie sprzedałeś jako firma czy osoba prywatna?
Osoba prywatna.
Nie trzeba było pisać w ofercie że przyjmujesz zwroty.
Pierwotnie kontaktował się przez inną platformę i nalegał żeby wystawić na allegro lokalnie i żeby zawrzeć tą informację o zwrocie argumentowal to że nie wie czy na pewno wszystko jest sprawne i nie jest w stanie na odległość tego zweryfikować. Natomiast teraz jak pytałem czy jak się okaże że nic się nie stało w tym transporcie to już nie chce. Dlatego uważam że to dziwna sytuacja i oczywiście nauczka dla mnie nigdy więcej takich rozwiązań tylko odbiór osobisty.
@iluminatio3 nie ma że nie chce. Ty się możesz zgodzić na zwrot swojej rzeczy jak sprzedałeś jako prywatny sprzedawca gdy ta została odebrana i kupujący stwierdza że prosi o przyjęcie zwrotu i ty wyrażasz zgodę na zwrot ale dokonasz go po odzyskaniu jej w stanie nienaruszonym. Zwróć mu 1 grosz jak paczka została rozwalona bo jako osoba prywatna primo odpowiadasz za stan towaru w paczce do chwili nadania, secundo trzeba bylo odbierać a nie przekierowywać po punktach i zwiększać szansę na uszkodzenie paczki przedłużając odbiór. Że nie wspomnę że z tego co piszesz do odbioru paczki nie doszło to raz bo zanim odebrał to już została uszkodzona oraz to że paczka jest uszkodzona nie znaczy że zawartość została uszkodzona.
@az1rael W moim ogłoszeniu było że Zwrot jest możliwy na koszt kupującego
@LEW433 napisał że paczka nie zdążyła dotrzeć do kupującego więc o jakim zwrocie mowa? Jak sprzedał jako prywatny odpowiedzialność za paczkę do chwili nadania i uwaga stwierdza byczku nie pasuje ci tiwar po odbioże ok zgodzę się byś wykonał zwrot w domyśle jak paczka z moim towarem do mnie wróci i będzie on cały to ci kasę oddam. Zakładając że sprzedał jako osoba prywatna.