Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Witam, mam pytanie sprzedałem dzisiaj przedmiot, kupujący wybrał opcję Przesyłka kurierska - przedpłata. I mam pytanie bo ja sam muszę nadać paczkę poprzez kuriera poza allegro, więc skąd allegro będzie wiedziało (pojawi się w aplikacji że paczka została nadana) że paczka została nadana. Czy muszę coś jeszcze zrobić?
Nie musi wiedzieć, Ty po nadaniu napisz na czacie do kupującego że wysłałeś, możesz napisać nr przesyłki.
To skąd allegro będzie wiedziało że dostał przesyłkę żebym dostał pieniądze?
@Client:112579148 Cooo...???? Jakie pieniądze?
Jeśli nie masz pieniędzy na koncie Allegro to nie sprzedałeś, niczego nie wysyłasz.
Jeśli masz pieniądze na koncie to możesz je zabrać już teraz, pod warunkiem że zweryfikowałeś przelewy PayU
pokazuje mi że kupił, gdzie mogę sprawdzić czy mam pieniądze?
Nikomu nie wolno wierzyć, to oszust. Obrazki nie są widoczne, zatwierdza moderator, ale nie ma to znaczenia.
a mógłbym gdzieś je tobie wysłać żebyś zobaczył? Bo wygląda jakby naprawdę kupił, nawet samo ogłoszenie mi zniknęło z aktywnych
@Client:112579148 Moderacja jutro sprawdzi.
Nie ma potrzeby wysyłać fotek, bo teraz w nocy i tak nie wyślesz paczki, a jutro przyjdzie moderatorka i pokaże obrazki.
Możliwe że naprawdę kupił ale jeśli ty nie potrafisz sobie sprawdzić własnego konta Allegro no to może nie powinieneś handlować w internecie. Pieniądze powinny być w zakładce Allegro Finanse, zwykłe Allegro nie lokalne.
Jeśli odnajdziesz tą wpłątę to jutro pakujesz paczkę i wysyłąsz. Allegro wiedzieć nie musi, Allegro się dowie jeśli zapomnisz i nie wyślesz. Wtedy będą kłopoty.
Ok a mam jeszcze pytanie bo za przesyłkę kurierską kupujący zapłacił 17zl a za wysłanie paczki np in post bierze 29 lub dpd 39 jest kurier za te 17zl? Czy ja muszę dopłacić z własnej kieszeni?
Na takie pytanie nie odpowiem, nie znam szczegółów. Inpost bierze chyba jednak około 17 zł jeśli dobrze pamiętam, cenników kurierskich nie znam. Możliwe że wysyłasz według cennika Allegro, wtedy musisz wydrukować etykietę ze strony Allegro. To temat na jutro za dużo niewiadomych.
Tak jak inni radzą, żeby cokolwiek wysłać musisz mieć kasę na allegro finanse, bo dużo oszustów tu jest ( zresztą na każdym portalu od O.. przez fejsa również). A jak już będziesz wysyłał kurierem to dobrze jest w wiadomości podać klientowi numer paczki i nazwę kuriera, żeby się nie martwił.
@Client:112579148 kupujący zapłacił za zamówienie, a wpłata została wypłacona na Twoje konto zgodnie z ustawieniami. Możesz to sprawdzić tutaj, przesyłki tą metodą możesz nadać jedynie poza Allegro Lokalnie po stawkach przewoźnika.
Jeśli chcesz nadawać przesyłki i generować etykiety na Lokalnie, udostępnij Paczkomaty Allegro InPost oraz Allegro One Box, możesz je nadać w paczkomacie InPost lub Allegro One Box, więc upewnij się proszę, że masz jakiś w pobliżu.
Szanowna moderatorko. Fajnie jest udzielać komuś porad, ale dobrze by było aby te porady udzielane były z głową. Jak widać przedmiotem transakcji był telewizor 28 cali. Mogę się oczywiście mylić, ale wydaje mi się że jego gabaryty przekroczą dopuszczalne parametry wysyłek InPost i One Box. Zanim więc namawiać kogoś na taką wysyłkę, może dobrze było by uprzedzić sprzedającego o takim drobnym niuansie. Szczególnie że jak widać może to być początkujący sprzedawca.
Ty odpowiadasz za ofertę i sprzedając dobrze wiedzieć jak chce się wysłać, skąd Allegro ma wiedzieć jak ty chcesz zrealizować sprzedaż!
@amibis Ty chyba miałeś nadzieję że moderatorka zapakuje i wyśle tą paczkę za sprzedającego.
Ogłaszający ofertę na pewno miał jakiś plan jak zapakować, jak wysłać. Ma pewnie jeszcze gotowy stary karton ze styropianem żeby zapakować. Na pewno sprawdził w punkcie nadawczym ile będzie kosztować przesyłka, skoro kupujący zapłacił 17 zł to chyba ktoś sobie tyle zażyczył i tyle wpisał do oferty sprzedaży.
Teraz pozostaje tylko zapakować i wysłać.
Jakby co, to jest inne rozwiązanie, przeprosić kupującego, napisać że sprzedający nie potrafi wysłać więc odsyła wpłacone pieniądze. Ale to gorsze wyjście.