anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uwaga! Podejrzane wiadomości

MAMY ROZWIĄZANIE!
Inoika
#8 Zapaleniec

Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.

Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy. 

Wklejam nazwę tegoż „klienta”:

[edycja]

Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu. 

oznacz moderatorów
811 ODPOWIEDZI 811
sklep_violin
#9 Pomysłodawca

Do tej pory miałem 2 akcje tego typu. Wysyłka do Nigerii za mój koszt 400$ które niby kupujący zapłacił przedstawiając fałszywy dowód przelewu. 

oznacz moderatorów
sklep_violin
#9 Pomysłodawca

Uwaga na tego klienta numer Allegro Client:86274541 e mail cortniluke@gmail.com oraz 

client:84545096 e mail lenajakub0101@gmail.com 

Zasada nr 1. Wysyłasz towar jak dostaniesz kase 

Zasada nr 2. Nie płacisz za transport innemu niż Twojemu przewoźnikowi a już na pewno nie 400$ 🙂 

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
kubasiak25
#7 Wielbiciel

Ewidentny scam
Dzisiaj miałem w sumie 2 próby wyłudzenia danych osobowych i próbę przejęcia konta bankowego.
Najpierw wiadomość w Allegro Lokalnie prosząca o adres e-mail, gdyż osoba nie może tam pisać wiadomości.
Następnie 2 maila, z czego jeden z tej samej domeny, czyli AllegroinfoPL ( fundershopuc.info), a drugi taylortillman54@icloud.com
Nie wchodziłem w podane linki ale po skopiowaniu ich nie ma żadnego odnośnika do domeny ani żadnej subdomeny Allegro. Same produkty także widnieją nadal jako aktywne i niesprzedane

Trzeba uważać na każdym kroku

oznacz moderatorów
AleksandraBaa
#2 Obserwator

Witam

Miałam wczoraj 21.07.20 podobne oszowtwo, na email przyszło mi powiadomienie że mój przedmiot został kupiony i po wysłaniu paczki do Nigerii za 260zl i po podaniu nr przesyłki pieniądze będą na moim koncie, raz ze na allegro nie miałam żadnego potwierdzenia sprzedaży a dwa Pan co chwila pisał czy już jest Nr przesyłki. Łączna wartość tego zamówienia uczynial by 950zl z wysyłką. Uwaga email był ruski...

Nie dajcie się nabrać, ja właśnie dziś miałam wysyłać paczkę, ale mąż się zorientował. 

Uwaga uwaga  

oznacz moderatorów
cloudcloud
Była Moderatorka Allegro Gadane
Była Moderatorka Allegro Gadane

@AleksandraBaa dziękujemy, za informację. Mam nadzieję, że ustrzeże to innych.

Klaudia
   Były Moderator
oznacz moderatorów
były forumowicz
Nie dotyczy

:biały_wykrzyknik: @cloudcloud, uważaj! 😮

oznacz moderatorów
usztek_mis
#2 Obserwator

Kolejne adresy do czarnej listy. Próba oszustwa jak w opisach poniżej (anabeljason10@gmail.com) patriciaortega409@gmail.com

oznacz moderatorów
piotros_
#7 Wielbiciel

Ale Urwał. W przeciągu tygodnia dostałem 5 ofert kupna mojego produktu.
Każdorazowo TA SAMA ŚPIEWKA --> Kapitan który kupuje towary dla swojej rodziny i madostę tylko do maila.
Później prosi o dane żeby jego przewoźnik wycenił przesyłkę,
Później podaj PayPal itp.
W gruncie rzeczy postanowiłem się z nimi pobawić, jak uda mi się sprawić że on zapłaci za przesyłkę , wyśle mu trochę Owocków z Muchami.
OCZYWIŚCIE każda konwersacja po angielsku z transatora.

oznacz moderatorów
absol
#7 Wielbiciel

dzień dobry

Temat powraca jak bumerang - próby wyłudzenia sprzętu.

user:

Client:93989081 ale email wciąż ten sam: adamsjamie50007@yahoo.com, czy nie można blokować po adresie e-mail?

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@absol To nie jest rozwiązanie, bo takie konta najczęściej rejestrowane są na inne adresy mailowe, ale dziękuję za zgłoszenie. Już działamy w tym temacie. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
absol
#7 Wielbiciel

ale ten konkretny adres powtarza się w wielu zgłoszeniach, rozwiązaniem choć idącym trochę po bandzie, jest blokowanie po IP.

oznacz moderatorów
magda_p1984
#8 Zapaleniec

To tak jak Ja jakas menda znowu do Mnie napisała 

oznacz moderatorów
sklep_violin
#9 Pomysłodawca

Ciekawe jak długo Allegro będzie to tolerować. Skala problemu jest jak widać jest duża a w moim przypadku jest tak że o każdy produkt mam takie zapytania. czyli 100%

oznacz moderatorów
papix3
#2 Obserwator

Kolejny przypadek:

Client:89247940

Hi, I'm interested in your instrumenty-amx. Is this still available? If so, email me here katherinemontes031@gmail.com with your personal email? Cheers.

oznacz moderatorów
annseb
#8 Zapaleniec

Ja miałem inny problem. W moim imieniu ktoś do dwóch osób rozesłał wiadomości z różnymi linkami. Zgłosiłem do allegro.

oznacz moderatorów
gdolebski
#7 Wielbiciel

Client:90924388

czy nadal masz swoje przedmioty dostępne do sprzedaży? jeśli tak, proszę o kontakt na mój osobisty e-mail (mathewfedrick95@gmail.com) z pozdrowieniami

oznacz moderatorów
Adamke72
#8 Zapaleniec

Uwaga na wiadomości od firmy Sanrong. Mail profesjonalnie zrobiony, ale pieniędzy się już nie zobaczy.

oznacz moderatorów
29domek
#7 Wielbiciel

Też otrzymałem wiadomość: Witaj, czy nadal masz swoje przedmioty dostępne do sprzedaży? jeśli tak, proszę o kontakt na mój osobisty e-mail (mathewfedrick95@gmail.com) z pozdrowieniami

2 dni po wystawieniu audio

oznacz moderatorów
ola66631
#7 Wielbiciel

Witam ja ciągle dostaje takie wiadomości

Sprzedawaj bezpiecznie!

Zachowaj czujność, gdy kupujący:

• proponuje kontakt bezpośrednio na skrzynkę e-mail
  • proponuje wyższą cenę i płatność poza Allegro
  • prosi o wysyłkę do innego kraju
  • pisze łamaną polszczyzną lub w obcym języku
Dowiedz się więcej

Jestem zainteresowany natychmiastowym zakupem tego produktu... odpowiedz mi na e-mail: tomwill3948384858484933964@gmail.com i am interested in immediately purchase of this item... reply me to this my email: tomwill3948384858484933964@gmail.com

23 Wrz. 2020, 22:15

Sprzedawaj bezpiecznie!

Dowiedz się więcej

Jestem zainteresowany natychmiastowym zakupem tego produktu... odpowiedz mi na e-mail: tomwill3948384858484933964@gmail.com i am interested in immediately purchase of this item... reply me to this my email: tomwill3948384858484933964@gmail.com

30 Wrz. 2020, 07:33

L

Client:91248164KUPUJĄCY

Sprzedawaj bezpiecznie!

Dowiedz się więcej

dzisiaj, 03:38

oznacz moderatorów
nadiax11
#7 Wielbiciel

Witam. Czy to też próba oszustwa? Wygląda całkiem normalne?

Bonjour , je suis intéressé par votre SONY TC 570 . Je réside dans le sud de la FRANCE , pouvez - vous expédier , avec frais à ma charge ? Je peux effectuer le règlement total par virement bancaire . Vous m'indiquez votre IBNA / BIC , et le montant total à payer . Jean - François RASIGNI 11 Rue Bel Air B P 141 34200 SETE FRANCE jf.rasigni@wanadoo.fr Phone = + 33 0609073850

12 Paź. 2020, 06:10

Hello , des nouvelles , une réponse ???

wczoraj, 19:19

Je suis désolé pour le manque de réponse Désolé pour mon français. J'écris avec l'aide du traducteur google

wczoraj, 20:52

Veuillez considérer votre achat. Parce que l'expédition coûte très cher. coût en monnaie polonaise = 150 PLN

wczoraj, 20:58

1 euro est la conversion 4,50 PLN 150 pln /4,50= 33 euro

wczoraj, 21:11

Réfléchissez s'il vous plaît si c'est rentable pour vous. Je vous salue sincèrement, Tomasz / Pologne

wczoraj, 21:22

Bonsoir , vous me demandez de réfléchir ... Alors S V P , proposez moi un bon prix SONY TC 570 avec frais d'expédition compris , pour que nous puisssions trouver un accord pour achat . Merci par avance . Salutations . Jean - François RASIGNI

dzisiaj, 00:22

Podjąłem próbę dialogu ale nie jestem pewien
Client:75226991

oznacz moderatorów