Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.
Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy.
Wklejam nazwę tegoż „klienta”:
[edycja]
Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu.
Do tej pory miałem 2 akcje tego typu. Wysyłka do Nigerii za mój koszt 400$ które niby kupujący zapłacił przedstawiając fałszywy dowód przelewu.
Uwaga na tego klienta numer Allegro Client:86274541 e mail cortniluke@gmail.com oraz
client:84545096 e mail lenajakub0101@gmail.com
Zasada nr 1. Wysyłasz towar jak dostaniesz kase
Zasada nr 2. Nie płacisz za transport innemu niż Twojemu przewoźnikowi a już na pewno nie 400$ 🙂
Pozdrawiam.
Witam
Miałam wczoraj 21.07.20 podobne oszowtwo, na email przyszło mi powiadomienie że mój przedmiot został kupiony i po wysłaniu paczki do Nigerii za 260zl i po podaniu nr przesyłki pieniądze będą na moim koncie, raz ze na allegro nie miałam żadnego potwierdzenia sprzedaży a dwa Pan co chwila pisał czy już jest Nr przesyłki. Łączna wartość tego zamówienia uczynial by 950zl z wysyłką. Uwaga email był ruski...
Nie dajcie się nabrać, ja właśnie dziś miałam wysyłać paczkę, ale mąż się zorientował.
Uwaga uwaga :biały_wykrzyknik:
@AleksandraBaa dziękujemy, za informację. Mam nadzieję, że ustrzeże to innych.
:biały_wykrzyknik: @cloudcloud, uważaj! 😮
Kolejne adresy do czarnej listy. Próba oszustwa jak w opisach poniżej (anabeljason10@gmail.com) patriciaortega409@gmail.com
Ale Urwał. W przeciągu tygodnia dostałem 5 ofert kupna mojego produktu.
Każdorazowo TA SAMA ŚPIEWKA --> Kapitan który kupuje towary dla swojej rodziny i madostę tylko do maila.
Później prosi o dane żeby jego przewoźnik wycenił przesyłkę,
Później podaj PayPal itp.
W gruncie rzeczy postanowiłem się z nimi pobawić, jak uda mi się sprawić że on zapłaci za przesyłkę , wyśle mu trochę Owocków z Muchami.
OCZYWIŚCIE każda konwersacja po angielsku z transatora.
dzień dobry
Temat powraca jak bumerang - próby wyłudzenia sprzętu.
user:
Client:93989081 ale email wciąż ten sam: adamsjamie50007@yahoo.com, czy nie można blokować po adresie e-mail?
@absol To nie jest rozwiązanie, bo takie konta najczęściej rejestrowane są na inne adresy mailowe, ale dziękuję za zgłoszenie. Już działamy w tym temacie.
ale ten konkretny adres powtarza się w wielu zgłoszeniach, rozwiązaniem choć idącym trochę po bandzie, jest blokowanie po IP.
To tak jak Ja jakas menda znowu do Mnie napisała
Ciekawe jak długo Allegro będzie to tolerować. Skala problemu jest jak widać jest duża a w moim przypadku jest tak że o każdy produkt mam takie zapytania. czyli 100%
Kolejny przypadek:
Hi, I'm interested in your instrumenty-amx. Is this still available? If so, email me here katherinemontes031@gmail.com with your personal email? Cheers.
Ja miałem inny problem. W moim imieniu ktoś do dwóch osób rozesłał wiadomości z różnymi linkami. Zgłosiłem do allegro.
Client:90924388
czy nadal masz swoje przedmioty dostępne do sprzedaży? jeśli tak, proszę o kontakt na mój osobisty e-mail (mathewfedrick95@gmail.com) z pozdrowieniami
Uwaga na wiadomości od firmy Sanrong. Mail profesjonalnie zrobiony, ale pieniędzy się już nie zobaczy.
Też otrzymałem wiadomość: Witaj, czy nadal masz swoje przedmioty dostępne do sprzedaży? jeśli tak, proszę o kontakt na mój osobisty e-mail (mathewfedrick95@gmail.com) z pozdrowieniami
2 dni po wystawieniu audio
Witam ja ciągle dostaje takie wiadomości
Zachowaj czujność, gdy kupujący:
Jestem zainteresowany natychmiastowym zakupem tego produktu... odpowiedz mi na e-mail: tomwill3948384858484933964@gmail.com i am interested in immediately purchase of this item... reply me to this my email: tomwill3948384858484933964@gmail.com
23 Wrz. 2020, 22:15
Jestem zainteresowany natychmiastowym zakupem tego produktu... odpowiedz mi na e-mail: tomwill3948384858484933964@gmail.com i am interested in immediately purchase of this item... reply me to this my email: tomwill3948384858484933964@gmail.com
30 Wrz. 2020, 07:33
L
dzisiaj, 03:38
Witam. Czy to też próba oszustwa? Wygląda całkiem normalne?
Bonjour , je suis intéressé par votre SONY TC 570 . Je réside dans le sud de la FRANCE , pouvez - vous expédier , avec frais à ma charge ? Je peux effectuer le règlement total par virement bancaire . Vous m'indiquez votre IBNA / BIC , et le montant total à payer . Jean - François RASIGNI 11 Rue Bel Air B P 141 34200 SETE FRANCE jf.rasigni@wanadoo.fr Phone = + 33 0609073850
12 Paź. 2020, 06:10
Hello , des nouvelles , une réponse ???
wczoraj, 19:19
Je suis désolé pour le manque de réponse Désolé pour mon français. J'écris avec l'aide du traducteur google
wczoraj, 20:52
Veuillez considérer votre achat. Parce que l'expédition coûte très cher. coût en monnaie polonaise = 150 PLN
wczoraj, 20:58
1 euro est la conversion 4,50 PLN 150 pln /4,50= 33 euro
wczoraj, 21:11
Réfléchissez s'il vous plaît si c'est rentable pour vous. Je vous salue sincèrement, Tomasz / Pologne
wczoraj, 21:22
Bonsoir , vous me demandez de réfléchir ... Alors S V P , proposez moi un bon prix SONY TC 570 avec frais d'expédition compris , pour que nous puisssions trouver un accord pour achat . Merci par avance . Salutations . Jean - François RASIGNI
dzisiaj, 00:22
@nadiax11 A jak Ci się wydaje?😏 Bo mi od razu przypomniał się ten wątek https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/kupno-auta-przez-obcokrajowca/td-p/96830 sprzed kilku dni.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄