anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot Allegro Lokalnie

Amy_89
#2 Obserwator#

Dzień dobry. Proszę o poradę. Przed świętami sprzedałam pamięć do komputera na Allegro lokalnie i wysłałam, ale tuż po świętach kupujący otworzył dyskusję na Allegro Lokalnie i żąda zwrotu pieniędzy bo jemu nie działa. Na aukcji było napisane że jest sprawna i była wymontowana dwa lata temu ze sprawnego komputera w celu modernizacji. Pisałam Panu, że pamięć była ok, że informatyk modernizował komputer i sam powiedział żeby ją sprzedać jako używaną. Ogłoszenie wisiało dwa lata. Poprosiłam kupującego o dane potwierdzające niesprawność i wysłał mi zdjęcia na których jako napisane jest że pamięć jest sprawna, nie ma błędów, ale jest niekompatybilna. Oczywiście zdjęcia też przesłałam informatykowi, który potwierdził, że wszystko z pamięcią jest ok . Kupujący nadal żąda zwrotu pieniędzy i do tego chce abym ja pokryła wszystkie koszty łącznie z odesłaniem przedmiotu. Czy kupujący odsyła sprzęt na swój koszt? Czy jeśli pamięć jest sprawna to jaka kwotę mam mu zwrócić? Dodam, że obraża mnie podczas dyskusji i nic do niego nie dociera. Chciałam mu już podać dane do wysyłki, ale on twierdzi, że za koszt wysyłki mnie obciąży... A co w przypadku jeśli sam jeszcze dodatkowo uszkodzi sprzęt... Proszę o pomoc bo Allegro mimo widocznych zdjęć poprawności sprzętu napisało mi jedynie (znaczenie wcześniej), że nie mogę odrzucić reklamacji, a kupujący ma mi odesłać sprzęt żebym go sprawdziła. Allegro już nie odpisuje, a kupujący obwinia mnie, że sprzedaje śmieci itp...

oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

Monika__L
#17 Koryfeusz#

on nie robi zwrotu, bo jeśli sprzedawałaś jako prywatny sprzedawca, to zapewnię nie ma prawa zwrotu.

on składa reklamację, która możesz uznać albo i nie. jeśli niekompatybilna a sprawna, masz prawo ją odrzucić i wezwac do odbioru. Miałaś w opisie do jakich komputerów będzie pasowac?

oznacz moderatorów

Amy_89
#2 Obserwator#

Nie miałam napisane, były za to zdjęcia i parametry. Kupującemu wyskoczył komunikat podczas testów "Ram my be vulnerable to high frequency row hammer bit flips" i uznał że kości są zepsute, bo robiąc test na swojej starej pamięci takiego komunikatu nie miał. Stąd cała dyskusja, a ja już sama nie wiem co robić. Przesłałam kupującemu treść od informatyka, że to może być wina biosu itd. ale kupujący się uparł i twierdzi, że 45 zł za dwie kości (w sumie 8gb) to drogo (ceny nie zmieniałam już trochę temu), a teraz kupił inną za 18 zł i żąda całkowitego zwrotu pieniędzy + obciąży mnie za odesłanie przedmiotu...

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Musisz to rozważyć samodzielnie

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Amy_89 To reklamcja, masz 14dni na jej rozpatrzenie i nieprawda ze musisz uznać, możesz uznać i możesz odrzucić, musisz swoją decyzję poprzeć. Możesz zażądać odesłania a możesz na odległość. A w ofercie było dokładnie opisane co i jak, do jakiego modelu pasuje, to ważne.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

toteż nikt nie mowi ze musi uznać....

oznacz moderatorów

Amy_89
#2 Obserwator#

Allegro napisało tak: niestety nie może Pani odrzucić reklamacji w oparciu o założenie, że produkt w momencie wysłania był pozbawiony wad.

Zaś do kupującego: zachęcam do odesłania pamięci do sprzedającego, w celu umożliwienia mu zapoznanie się z problemem. Ponieważ Pana roszczeniem jest zwrot pieniędzy, to Pan powinien odesłać towar na reklamację.

Czyli on musi wysłać a ja muszę sprawić sprzęt i wtedy zdecydować, tylko co jeśli on się upiera że mnie obciąży kosztem wysyłki chce całkowity zwrot pieniędzy (nie wiem co temu człowiekowi w głowie siedzi i co też zrobi).

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

No to czyli reklamacja

Jeśli uznasz  to zwracasz za koszty odesłania na reklamacje 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Amy_89 Jak odeśle to po rozpatrzeniu reklamacji zwracasz mu koszty przesłania.

oznacz moderatorów

Amy_89
#2 Obserwator#

Allegro właśnieodpisało, co mam przez to rozumieć?

Do kupującego: rozumiem, że nie jest Pan zadowolony z odmownej decyzji reklamacyjnej. Nie mogę tego zmienić, ale proszę się nie martwić, postaram się pomóc rozwiązać Pana problem. Proszę, aby wypełnił Pan krótki formularz, który będzie dostępny po 14 dniach od złożenia zamówienia tj. od 04.01.2024 od godziny 10:55 pod linkiem: [link do formularza]

Amy_89 mieli Państwo prawo odmownie rozpatrzyć reklamację, dlatego nie będziemy wymagali spłaty.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

To że dostanie kasę od allegro ale nie będziesz obciążana spłatą tego 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Amy_89 To dostał rekompensatę od Allegro i napisali ze Ciebie tym nie obciążą, dostał pamięć i rekompensatę, wygrał na loterii.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

No nie wiemy czy nie kazali/każą mu to odesłać do nich 

oznacz moderatorów

Amy_89
#2 Obserwator#

Dziękuję, cieszę, że nie będę się już musiała użerać z tym gościem i jego bezpodstawnymi oskarżeniami, oraz  w bawienie się w odsyłanie, a i przy okazji też nic nie muszę oddawać. Czyli sprawa dla mnie jest zakończona i mogę już zamknąć dyskusję przy sprzedaży?

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#