anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego allegro przekazuje moje dane do Urzędu Skarbowego?

mag252
#9 Pomysłodawca#

Dostałam maila od allegro, informującego mnie o tym, że moje dane osobowe zostaną przekazane do Urzędu Skarbowego. "

• Dane te będziemy musieli przekazać do Urzędu Skarbowego, po zakończeniu każdego roku kalendarzowego, w którym osiągniesz limit."

Ten limit to ponoć 2000 Euro lub 30 transakcji. 

Tylko, że ja wystawiam tylko na aukcjach WOŚP, więc na tym nie zarabiam. I co, też moje dane będą przekazane do US jako osoby, która ma ileśset transakcji w ciągu roku (a w sumie od 20 lat to już w tysiącach). 
    Proszę o wyjaśnienie i uzasadnienie.
oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@mag252 Zapytaj Allegro, ale prawo nakłada na nich taki obowiązek.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@mag252 Bo takie są przepisy - ale nie obejmują 20 lat wstecz (tylko od 2023). Poszukaj tu wątków o dyrektywie DAC-7, sporo tego było.

oznacz moderatorów

Client:129122403
#9 Pomysłodawca#

@mag252 Allegro ci mówi całkiem prosto: "Dane te będziemy musieli przekazać do Urzędu Skarbowego".

Allegro musi bo obowiązuje go do tego prawo.

Tutaj Allegro pisze więcej o tym: Jakie dane sprzedających zbieramy i przekazujemy w związku z unijną dyrektywą DAC7 – Regulamin Alleg...

oznacz moderatorów

mag252
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję za link. Wychodzi na to, że w kwestii aukcji charytatywnych sprawa nie jest jasna, więc póki co, zbierają wszystkie dane 😕 Mam nadzieję, że to uregulują i że to się zmieni.

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@mag252 zgodnie z przepisami DAC7, platformy takie jak Allegro mają obowiązek raportować wszystkie transakcje, które spełniają kryteria tej dyrektywy, niezależnie od ich charakteru. Obecnie czekamy na interpretację przepisów przez Krajową Administrację Skarbową, która pomoże nam uściślić kwestie raportowania transakcji charytatywnych. Dopóki jednak nie ma takiej interpretacji, jesteśmy zobowiązani do działania zgodnie z ogólnymi przepisami DAC7.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów