Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie a ja trochę mam nietypowe pytanie.
A co w przypadku kiedy na przykład dany przedmiot miał faktyczną wartość 50,00 zł a ja sprzedawałem za 40 zł ? Mam paragony i w razie potrzeby jestem w stanie to udowodnić iż z tego tytułu nie osiągnąłem w żaden sposób przychodów .
Wręcz przeciwnie .
No przecież jakie tutaj jest wzbogacenie ?
@Linka-2007 "z tego tytułu nie osiągnąłem w żaden sposób przychodów ." - przychody osiągnąłeś ( każda cena w jakiej sprzedawałeś przedmioty to przychód) a dokładniej: każda wpłata od kupującego to przychód
Mogłeś nie osiągnąć dochodów ( zysków) - no ale to juz należy odpowiednio rozliczyc w dokumentach skarbowych
Dziękuję za odpowiedź .
@Linka-2007 Dokładniej rzecz biorąc, to przychód osiągnąłeś - ale nie osiągnąłeś dochodu.
Jednak opodatkowaniu podlega dochód, więc jeśli masz na to kwity, to spoko 😎
Dziękuję za odpowiedź.Źle się wyraziłem .
@Linka-2007 Nie przejmuj się, duża część polityków i dziennikarzy wypowiadających się na tematy ekonomiczne nie odróżnia przychodu od dochodu 😎
Zauważyłem 😉🤣
Ale jeżeli chodzi o nową dyrektywę DAC-7 to i tak będzie to ujęte.
@Linka-2007 W twoim przypadku jest to zjawisko nieuczciwej konkurencji (lub dumping) i jest prawnie zwalczane. Jeżeli konkurencja cię o takie działania oskarży możesz mieć kłopoty łącznie z pokryciem strat jakie wywołałeś u innych sprzedających.
Pewnie że za pojedyńczą sprzedaż nikt cię nie będzie oskarżał, twoje pieniądze - twoja strata.
Inne aspekty twojego pomysłu wyjaśnili już inni.
Dziękuję za odpowiedź .Nikt mnie o nic nie oskarżył a akurat " konkurencja " w tym konkretnie temacie jest tak ogromna ,że każdy robił co może .Nie zajmuję się już tym a pytam czysto informacyjnie .Bo jak mówię zysków nie osiągnąłem .
🤗
@br. nie przesadzajmy, jak kupisz towar w takiej i takiej cenie, a np. po miesiącu dostawca znacznie obniży jego cenę, to nigdy nie sprzedasz po tej pierwotnej. Musisz pozbyć się go nawet ze stratą, bo będzie tylko zalegał magazyn. W motoryzacji wielokrotnie miałem takie sytuacje, że musiałem sprzedawać poniżej ceny zakupu, właśnie z powodu drastycznej obniżki u dostawcy, która była podyktowana różnymi, trudnymi do przewidzenia czynnikami.
@mikeza @br. generalnie o sankcjach mozna mówić dopiero kiedy takie działania mają realny wpływ na rynek.
Pojedyncza wyprzedaż nawet poniżej cen zakupu/wytworzenia nie jest karalna i może być spowodowana różnymi przeslankami: nadpodażą , likwidacją stoków, przebranżowieniem , upływającym terminem przydantości itp
W takich przypadkach nawet sprzedaż znacznie poniżej cen zakupu nie jest sankcjonowana.
@_Likos_ @mikeza Pewnie że przesadziłem ale uznałem że wypada pytającemu pokazać również inny aspekt takiego pomysłu.
Jasne że w małej skali nie ma to żadnego wpływu na rynek, ba jeśli ktoś kupi i sprzeda (nawet taniej) to ma to korzystny wpływ na rynek, bo wzrasta obrót a ceny i tak powinny wzrosnąć.
To jest zarobkowa sprzedaż, czy sprzedaż prywatna niepotrzebnych rzeczy? Jeśli to drugie to się nie przejmuj i sprzedawaj.