Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym poruszyć temat Allegro Ceny i uczciwej konkurencji pomiędzy sprzedawcami.
Dopłacanie do ofert jednym sprzedawcom, a poomijanie innych, przeczy zasadom uczciwej konkurencji. Do tego zasady przyznawania takiej "pomocy" nie są jasne.
Dlaczego zwracam na to uwagę?
Bo mam w swojej ofercie produkt, gdzie inny sprzedający otrzymuje taką "pomoc" w postaci dopłaty do produktu ok. 15% - a to dużo. Co więcej, pomimo tego że moja "podstawowa" cena jest niższa niż "podstawowa" cena u tego sprzedającego ma on od dłuższego czasu taką pomoc ze strony allegro.
Zaburza to konkurencję na portalu, i prowadzi do pewnej patologicznej sytuacji, w której jedni sprzedający są faworyzowani. Nie powinno być czegoś takiego, albo wszyscy oferujący dany produkt otrzymują taką "pomoc" w tej samej kwocie, albo nikt.
@it24_pl Żeby zostać objętym programem, musisz spełnić 2 warunki:
Jeśli te wymagania zostaną spełnione, automatycznie włączamy konto do programu. Nie jest prawdą, że faworyzujemy wybranych.
Zasady programu znajdziesz tutaj.
nat_not Proszę mnie nie czarować. Od zakwalifikowania do programu do objęcia oferty Allegro Ceny daleka droga.
Spełniam warunki objęcia programem:
- aktywne konto firmowe
- poziom sprzedaży: cały czas między Super a Super+,
Ale żeby oferta była objęta Allegro Ceny to jeszcze, cytuję:
"Aby Twoje oferty mogły zostać objęte obniżką w ramach Allegro Ceny, musisz spełnić dwa warunki:
Jak jeszcze możesz zwiększyć szanse Twoich ofert na udział w programie:
I tak, po kolei:
- najniższa cena jest
- oferta powiązana z produktem, podany kod EAN
- promowania nie ma, ale konkurencja też nie promuje
- cena dostawy na tle konkurencja taka sama, większy wybór dostępnych form wysyłki niż u konkurencji
- SMART jest
- czas wysyłki, najkrótszy, godzina wysyłki danego dnia ustawiona na późniejszą w porównaniu do innych sprzedających
- obecnie jakość sprzedaży Super +
- wysoka wartość obrotu (ciężko powiedzieć, takich informacji się nie da uzyskać, jak wypada się na tle innych sprzedawców przy konkretnym produkcie) - bardzo nie jasny warunek i może tu konkurencja jest lepsza, ale w 3 inny punktach jednak ma pewność że wypada gorzej.
Podsumowując, spełniam warunki, ale to jednak inny sprzedający otrzymuje taką "pomoc" od Was.
Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie skarżę się że ktoś inny ma, a ja nie. I macie mi dać. Chodzi o to że zaburza to konkurencyjność, na przykładzie tego przedmiotu, powiem tak, że żeby dać cenę jaką ma konkurencja z Allegro Ceny, musiał bym dołożyć do interesu. Tak się nie da!
A ile może być takich przypadków? Pewnie nie jeden, do tego dochodzi fakt że inni sprzedający nie widzą podstawowej ceny, tylko już tą obniżoną w programie Allegro Ceny, nie ma też informacji że taka oferta uczestniczy w takim programie, nie wiadomo jak wysoka jest dopłata.
Kiedyś się dziwiłem jak to możliwe, że jeden sprzedawca ma cenę niższą o kilka procent na tle konkurencji. Teraz wiem. Cenę ma wyższą, dostaje tyle za ile wystawił, ale kupujący ma niższą bo Allegro dopłaca, temu konkretnemu sprzedającemu. Nie jest to faworyzowanie konkretnej oferty konkretnego sprzedawcy? No jest. I powiem to co na początku- proszę mnie nie czarować, że jest inaczej!
To jest takie działanie gdzie Ty i inni swoimi opłatami (abonament, prowizje) wspieracie konkurencję, która dzięki takim dopłatom sprzedaje ale po zaniżonych cenach psując rynek tylko po to by Allegro mogło chwalić się niskimi cenami.
No ale na Allegro ceny nie mogą być niskie bo koszty sprzedaży są stosunkowo wysokie stąd takie "programy".
Kuriozalne jest to, że potrafią sprzedawcy sugerować zmianę ceny oferty do poziomu obniżonej ceny jego oferty z dopłatą ;).
@it24_pl jeśłi chodzi o zgodność z prawem to jest normalne działanie.
W każdej współpracy miedzy firmami warunki sa ustalane w miare indywidualnie. W ramach takich ustaleń są: kredyt kupiecki - jego długość oraz limit, a także rabaty.
Takie obniżenie ceny (rabat) jest jak najbardziej zgodny z prawem i tak naprawde wynika z warunków oraz dobrej woli jednej ze stron. Byż może np Twoja konurencja robi wiekszy obrót na allegro i to własnie oni anie Wy mają przyznaną zniżke od allegro.
Czy to jest moralne ? Cóz oststnio czytaem artykuł że zakup mieszkania taniej i jego sprzedaż drożej jest niemoralne i jest spekulacją. Idąc tym tropem cąły handel nie jest moralny bo każdy sprzedajacy sprzedaje drożej niż kupił
Ot jest jak jest
Allegro chwali się tym że wszystkich sprzedawców traktuje równorzędnie. A jak widać na powyższym przykładzie tak nie jest.
Druga kwestia stawia pewne warunki i pomimo że wiem że to ja więcej tych warunków spełniam, to inny sprzedający dostaje taki bonus.
Trzy, sprawdzając możliwość wejścia z jakimś towarem, patrzysz a tam ktoś sprzedaje za nie wiele więcej niż Ty kupujesz, i mógłbyś wejść z lepszą ceną niż on ma faktycznie, ale jemu allegro dopłaca do sprzedawanego towaru.
Cztery, nie wiem czy takie zgodne z prawem, gdy podmiot trzeci dopłaca jednemu podmiotowi do sprzedaży jego towaru, i tym samym wpływa na cenę dla kupującego. To jednak coś innego niż oferowanie swojego produktu w różnych cenach różnym kontrahentom.