Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie,
ma ktoś już doświadczenie z ofertą zaproponowaną 17 lutego na stawki DHL Palety? Dostałem nr klienta od DHL i zastanawiam się jak wygląda integracja. Czy do ustawień allegro mam dodać to jako umowę własną czy tak jak w przypadku np. DPD przy wysyłaniu ich narzędziem DHL24 przesyłki i integrują się rozpoznając adres email odbiorcy (ten allegrowy). Czy przesyłki można nadawać przez to nowe WzA?
Nie musisz na Allegro nic dodawać, zamawiasz przez DHL24. Po zalogowaniu do DHL24 klikasz na "więcej", wybierasz "Panel Allegro" i tam możesz zamówić przesyłki dla zakończonych transakcji na Allegro.
@DlaMistrzow_pl dokładnie proces wygląda tak: w pierwszym kroku powinieneś skontaktować się z DHL Parcel - niezależnie od tego, czy posiadasz już własną umowę z DHL Parcel, czy nie.
Aby podpisać umowę z DHL Parcel na warunkach wynegocjowanych przez Allegro:
Wejdź na dedykowaną stronę DHL Parcel i kliknij czerwony przycisk [zamów ofertę] na dole strony, który przeniesie Cię do formularza kontaktowego.
Wypełnij formularz i kliknij przycisk [wyślij].
DHL Parcel wyśle do Ciebie pełną ofertę w wiadomości mejlowej na podany przez Ciebie adres mejlowy z opisem dalszych działań jeśli zaakceptujesz ofertę. Akceptacja oferty jest równoznaczna z podpisaniem umowy z DHL Parcel.
Po podpisaniu umowy otrzymasz od DHL wiadomość mejlową z danymi dostępowymi do narzędzia nadawczego DHL i może zacząć nadawać przesyłki.
Nowa metoda będzie dostępna w cenniku dostawy w sekcji Sposób rozliczeń Allegro Mix. Możesz udostępnić ją w swoich ofertach na dwa sposoby:
w Ustawieniach dostawy po kliknięciu [Dodaj nowy cennik] lub zmieniając jeden z tych, które masz już dodane,
w formularzu wystawiania oferty po tym, jak w sekcji Dostawa i płatność klikniesz [Dodaj cennik dostawy].
Jakie dane integrują system DHL24 i Allegro? Email kupującego (@allegromail), nr telefonu?
@DlaMistrzow_pl przepraszam, że czekasz na odpowiedź! Kupujący otrzymują powiadomienia i statusy o przesyłce (e-mailem lub smsem) pod warunkiem, że podasz poprawne dane w narzędziu nadawczym.
Kupujący może śledzić status przesyłki na stronie Allegro, w aplikacji mobilnej Allegro w sekcji Moje Zakupy oraz za pomocą narzędzi DHL (m.in DHL24).
Więc przewoźnik jest zintegrowany z nami, jednak muszę poprosić Cię jeszcze o cierpliwość, ponieważ dopytuję czy aby tak to działało konieczne jest podanie @allegromail kupującego w narzędziu nadawczym DHL.
@DlaMistrzow_pl bardzo przepraszam, że długo czekałeś na potwierdzenie!
Nadanie przesyłki DHL na ofercie Allegro - możliwe jest wyłącznie w narzędziu DHL24 i co istotne - należy to wykonać z poziomu dedykowanej zakładki dla zamówień Allegro. Skorzystanie z tej zakładki - nie wymaga podawania adresu email - system DHL24 sam te dane uzupełnia wprost z zamówienia Allegro.
Ręczne nadanie przesyłki spoza ww zakładki dedykowanej dla Allegro - sprawi że ta przesyłka nie będzie traktowana jako przesyłka z oferty Allegro.
Gdzie znajdę aktualny cennik stawek DHL PALETY wynegocjowany przez Allegro?
@DlaMistrzow_pl bardzo proszę, wszystkie informacje na ten temat znajdziesz tutaj.
Dziękuję
A co może być powodem, że przy tworzeniu cennika DHL Palety nie mam aktywnego okna "kolejna sztuka w paczce"? Przecież to normalne, że kilka przedmiotów, które zmieszczą się na palecie, zwiększa wagę i tym samym rośnie koszt przesyłki.
@DlaMistrzow_pl upewnię się jeszcze i wrócę do Ciebie z potwierdzeniem, ale rozumiem to tak, że ponieważ można nadać tylko jedną paletę w zamówieniu, to w cenniku sprzedający powinien określić maksymalną ilość sztuk jaka zmieści się na jednej palecie, a umożliwienie dodania kolejnej sztuki mogłoby się wiązać z trudnościami i nieporozumieniami, bo mogłoby wyjść kilka palet do jednego zamówienia.
Cennik paletowy jest do 1000kg i daje to duze możliwości. Jeden klient zamawia dla przykładu 2 przedmioty o wadze do 100kg to dlaczego ma być obciążany maksymalnym kosztem wysyłki. IMO powinno być jak w metodzie "Dostawa przez sprzedającego", tam ustawiam np. 100zł za pierwszą sztukę i po 20zł do każdej kolejnej, max 6 szt. Tu tak nie mogę.
@DlaMistrzow_pl dziękuję za Twoją wiadomość! Przekazałam Twoją sugestię. Na razie muszę poprosić Cię o cierpliwość. Oczywiście dam znać, gdy tylko otrzymam odpowiedź.
@DlaMistrzow_pl wracam z odpowiedzią, trochę to trwało, ale zmiana została wdrożona. Można już ustawiać Cennik dostawy oraz ceny za kolejną sztukę w paczce. Dziękuję za Twoją sugestię!