Allegro Kurier DPD
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Informacja o nowej formie dostawy są napisane tak chaotycznie, że trudno coś z tego zrozumieć. Niby to nowa forma dostawy, ale przesyłki będą nadawane tak jak do tej pory (ciekawe co z tymi, którzy nie nadawali do tej pory). Przede wszystkim brak jakichkolwiek informacji o maksymalnych gabarytach, masach przesyłek lub dopłatach za przesyłki niestandardowe. Ktoś coś znalazł albo się dowiedział?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Też mam takie odczucie. Nie wiadomo czy trzeba mieć umowę z DPD, jak zamówić odbiór, cena (11,99 czy 12,99) plus smart 3,99 - jestem pogubiony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Proszę allegro o odpowiedź na pytanie odnośnie nowej oferty allegroDPD:
1. czy trzeba mieć umowę z DPD
2. czy trzeba, a jeżeli tak to w jaki sposób zamawiać odbiór
3. ustawiam cenę 11,99 i wtedy klient płaci mi 11,99 a allegro nalicza do rachunku 11,99
4. ustawiam cenę 12,99 i wtedy klient płaci mi 12,99 a allegro nalicza do rachunku 11,99
5. zakładając że spełniam pozostałe warunki smart/kurier to jaką muszę ustawić cenę
6. jak ustawię odpowiednią cenę smart/kurier to za dostawę wpływa zapłata (jak obecnie pocztex czy ruch), czy nie (jak obecnie paczkomaty)
7. i tego w ogóle nie rozumiem i nie wiem jak interpretować, bo moim zdaniem jest to sprzeczne z wcześniejszymi informacjami "Jeśli sprzedający udostępni w swoich ofertach metody dostawy Allegro Kurier DPD oraz spełni Allegro Smart!, jego oferty oznaczymy ikoną Smart! z kurierem. Po zmianie sprzedający zapłaci za dostawę stałą kwotę 3,99 zł, którą umieścimy w historii operacji na jego koncie Allegro. " -???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie ma też informacji na temat prowizji od kosztów dostawy. Jest też dodatkowa promocja, gdzie można dostać zwrot części kosztów poniesionych na tą dostawę.
Generalnie strasznie to wszystko skomplikowane, w dodatku niezbyt dokładnie opisane. Jest artykuł o tym, na dole link "więcej informacji", kolejna strona, na dole link "więcej informacji". Chaos, chaos, chaos. A mało konkretów.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
DPD nie ma żadnych informacji. Chciałem podpisać umowę ale okazało się, że minimum to 50 paczek miesięcznie, jak nie wykorzystasz i tak musisz zapłacić (dodam, że to standardowa umowa i nie ma związku z Allegro ale innej formy umowy nie mają), nic nie wiedzą o tym, że to miało by być płacone do allegro. Generalnie nic się nie dowiedziałem. Cyrk!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nasz opiekun w DPD też nic o tej współpracy z Allegro nie wie.
Tak to jest jak się w takim momencie wprowadza nowości...

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ktoś ma informacje co w przypadku jeśli nadajemy za pośrednictwem DPD a allegro wczesniej pobralo nam oplate? dwukrotnie będziemy płacić za tę samą przesyłkę?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie , bedzię opcja Allegro dpd lub kurier dpd .
Allegro dpd wtedy kiedy nie masz podpisanej umowy prywatnej z dpd a chcesz skorzystać z ich usług .
Kurier dpd - wtedy kiedy masz umowę z nimi i dalej chcesz z nimi współpracowaćprywatnie . Allegro nic nie narzuca

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak będzie rozliczana opcja allegro dpd jeśli mam umowę tj moja firma z DPD, tzn skoro allegro obciąży mnie kosztem wysyłki jak mam przygotować etykietę jeśli przygotowując ją jak do tej pory poprzez aplikację DPD standardowo zapłacę moją cenę z umowy z DPD
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zmienisz wysyłkę Allegro kurier DPD na Kurier DPD i działasz jak dotychczas 🙂
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tyle to sam wiem 😉 Jak w takim razie nadać paczkę gdy ktoś nie ma umowy z DPD a korzysta z usługi allegro dpd
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@MM-TECH przecież napisałeś że masz umowę
>>> Jak będzie rozliczana opcja allegro dpd jeśli mam umowę tj moja firma z DPD
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Opcja wysyłki Allegro dpd jest skierowana wyłącznie do osób które mają już umowę z dpd lub chcą ją podpisać. Jezeli masz umowę z DPD i chcesz się rozliczać na dotychczasowych zasadach to po prostu wysyłasz paczki jako Kureier DPD i tak ustawiasz sobie w cenniku dostaw. Natomiast jeżeli chcesz wysyłac Allegro Kurier DPD to tak ustawiasz w cenniku i po 1 czy tam 2.04 rozliczasz się z allegro.
Podam Ci na moim przykładzie: Mam umowę abonamentową z DPD i oto co napisał mi mój opiekun:
"
Od 1 Kwietnia startuje nowa Metoda dostawy Allegro DPD Kurier, aby przystąpić do programu należy po stronie DPD mieć podpisaną umowę.
W drugiej kolejności należy skontaktować się bezpośrednio z Allegro celem przystąpienia do programu
W przypadku Państwa umowy Paczki nadane po wykorzystaniu abonamentu, jeżeli zostaną nadane w Programie Allegro zostaną rozliczone bezpośrednio z Allegro "

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A czy jako obecny klient możesz powiedziec czy są jakieś dodatkowe opłaty nie związane bezpośrednio z wysyłaniem paczek? Nam przy podpisywaniu umowy wspomnieli o opłacie za "gotowość" jeśli nie wyśle się wymaganej ilości paczek w ciągu 2 tygodni i widziałem też jakieś opłaty za generownie zestawień itp
Możesz coś o tym napisać, bo trochę się wystraszyliśmy wtopienia i powstrzymaliśmy się od podpisywania umowy z DPD?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
wiesz u mnie jako takiej "gotowości" samej w sobie nie ma ale...
mam umowę na zasadzie abonamentu i wybrałam najniższy czyli 20 paczek w abonamencie a jak przekroczę to po prostu płacę za paczki mniej ale nadal mogę nadawać je jak dotychczas z tym, że fakt jeżeli bym w danym cyklu rozliczeniowym (który wynosi 30 dni) nadała mniej paczek niż te 20 to i tak muszę zapłacić cały abonament. Celowo wzięłam najniższy pakiet bo stwierdziłam, że wolę przekroczyć abonament niż płacić za niewysłane paczki (był jeszcze pakiet 50 i 100 o ile dobrze pamiętam).
Tak, za zestawienia pobrań płacę ( jeżeli wysyłasz paczki za pobraniem) w formie mailowej. Jest opłata 1,23 zł z VAT za maila. Tzn. ze np. wysłałeś paczkę za pobraniem 2.03 i 3.03 doręczona to w następnym tyg. otrzymasz maila z zestawieniem kwoty pobrań i info kiedy i w jakiej kwocie spodziewać się przelewu od DPD. Ale o ile dobrze pamiętam można z tego zrezygnować przy podpisywaniu umowy...
W przypadku mojej umowy po 2.04 mogę nadawać cały czas jak dotychczas a jeżeli chcę Allegro Kurier DPD to po 2.04 mogę się z przesyłek rozliczać WYŁĄCZNIE z allegro jeżeli (dotyczy to tylko mojego przypadku - jeżeli ktoś ma umowę z DPD na innych zasadach to nie wiem 😞 ) :
*przekroczyłam już limit paczek w ramach abonamentu czyli wysłałam 20 lub więcej paczek w danym miesiącu rozliczeniowym
i/lub
* przy nadawaniu paczki przez aplikację dpd online podałam cały poprawny adres e-mail Klienta - na tej podstawie DPD wie, że za paczkę "liczy mi" allegro i dzięki temu nie pobiera ode mnie drugi raz za tę samą paczkę
Przyznam szczerze, że nie wiem na jakich zasadach się obecnie podpisuje umowę z dpd bo swoją mam już 1,5 roku prawie. W jaki sposób kontaktowałeś się z dpd? Może warto zadzwonić bezpośrednio do ich działu sprzedaży się wypytać co i jak (nr mogę Ci podać). Nie dziwie Ci się, że się obawiasz umowy, ja np. nie rozumiem skąd i po co im ta "gotowość" - pierwszy raz o czymś takim słyszę. Jest e-mail do dpd który podało allegro w samouczku dla osób które chcą nadawać Allegro Dpd a nie mają jeszcze umowy z dpd.
Ja na próbę włączę sobie w cenniku dostaw Allegro Kurier DPD i zobaczę po 2.04 jak to wygląda w "praktyce"

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
I tak kicha bo DPD od rana nie potrafi zaimportować paczek z Allegro. Błąd serwera! I co teraz?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
no ja dziś miałam kilka paczek to też musiałam ręcznie wpisać adres i maile 😞

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz