anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Mini Przesyłka nie dotarła do kupującego

Dawidmdj
#8 Zapaleniec#

WItam

Wysłałem produkt przez Allegro Mini przesyłkę i od 14 dni w trackingu widnieje status "w drodze".

Czy w takim wypadku już złożyć reklamację na poczcie i zrobić zwrot pieniędzy dla kupującego?

Najchętniej już bym zrezygnował z wysyłki pocztą ale ok 1/3 kupujących wybiera u mnie Allegro Mini Przesyłkę

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Dawidmdj Proszę, podaj numer zamówienia, którego dotyczy zgłoszenie. 

Wiktoria
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

Dawidmdj
#8 Zapaleniec#

@w_kiwi 

Przesyłka dotarła dzisiaj po dwóch tygodniach. Pierwszy raz u mnie dotarła po tak długim czasie Allegro Mini.

oznacz moderatorów

MikroLITY
#13 Ambasador#

@Dawidmdj U mnie rekordzistka "szła" 28 dni. Reklamację możesz złożyć na nieterminowe wykonanie usługi. PP uznaje przesyłkę za zaginioną po 30 dniach.

oznacz moderatorów

fox_paws
#13 Ambasador#

@Dawidmdj @MikroLITY 

Po 30 dniach, ale roboczych, czyli po 5 tygodniach...

Przypominam, że Allegro Mini Przesyłka to przesyłka polecona, a takie według Prawa Pocztowego doręczone w ciągu 30 dni roboczych uznaje się za doręczone w terminie.
Dlatego tę formę wysyłki należy omijać bardzo szerokim łukiem.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@fox_paws 

Termin, po którego upływie przesyłkę uznaje się za zaginioną, określa regulamin usługi (art. 21 ust. 2 pkt 8 ustawy prawo pocztowe).

I teraz Allegro Mini Przesyłka, to Przesyłka firmowa zamiejscowa (symbol usługi 811 lub 845). W regulaminie usługi mamy:
§ 21. 2. Usługę uważa się za niewykonaną, jeżeli nastąpiła utrata przesyłki firmowej, przy czym za utraconą uważa się przesyłkę firmową niedoręczoną w terminie 30 dni, licząc od dnia nadania.

I w przypadku zaginięcia, liczymy dni kalendarzowe, jeżeli regulamin usługi nie stanowi inaczej.

Jeżeli zaś chodzi o terminowość, to w przypadku usług listowych nie ma czegoś takiego. Zawsze przesyłka doręczana jest w terminie, nawet jak upłynie termin, po którego upływie przesyłkę uznaje się za zaginiona (wtedy będzie ona zaginiona, ale nie opóźniona).

oznacz moderatorów