anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro reklamacja

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące rozpatrywanej sprawy reklamacyjnej.

Kupujący złożył reklamację, którą wcześniej uznałam i wymieniłam towar na mój koszt, mimo że produkt był odesłany w stanie zużytym. Po kilku miesiącach ten sam Kupujący ponownie zareklamował wymieniony produkt i kolejny raz odesłał go na mój koszt. Tym razem produkt również był zużyty, więc odmówiłam uznania reklamacji.

Obecnie Allegro wskazuje konieczność ponownego odesłania produktu na mój koszt, co oznaczałoby kolejne, czwarte już pokrycie kosztów wysyłki w tej samej sprawie.

Chciałabym zapytać, czy w takiej sytuacji rzeczywiście sprzedawca ma obowiązek wielokrotnego ponoszenia kosztów wysyłek przy powtarzających się reklamacjach tego samego produktu, mimo że jest on zużyty i brak jest nowej wady.

Dodatkowo proszę o wyjaśnienie, czy prawdą jest, że Kupujący może zgłosić sprawę na policję jako „nieudaną transakcję” i na tej podstawie Allegro dokonuje zwrotu środków.

To moja pierwsza taka sytuacja i chciałabym mieć jasność co do zasad postępowania.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegro odsyła na policję klientów, którym nie chce z ochrony płacić. Generalnie odrzucona reklamacja to sprawa cywilna, a nie dla policji. Tu się nie masz czego obawiać. 

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Ja powiem to na swoim przykładzie jakis czas temu otrzymałem paczkę uszkodzona brak bylo zawartości.Sprzedawca zlozyl reklamacje ale przewozik jej nie uznał. Odpisal ze nie zarejestrowano śladów uszkodzenia 

Wtedy napisalam do Allegro kazano mi iść na policję i przeslac im dowod zgłoszenia wtedy otrzymam zwrot z Aok Oczywiście tego nie zrobilam 

Ale sądzę o to To chodzi w moim przypadku 

oznacz moderatorów

aniaoho
#9 Pomysłodawca

Masz prawo odrzucić reklamację. Allegro nie może tego podważyć, jeśli będzie prawidłowo uzasadniona (czyli jest powód do odrzucenia). A te reklamacje, to nie jest przypadkiem sposób na darmowy towar? Klient odsyła zużyty i otrzymuje nowy.

oznacz moderatorów