anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro zachęca do sprzedaży poza Allegro?

Pengano
#13 Ambasador#

Pierwszy raz widzę, żeby Allegro namawiało do wystawienia ofert na inne serwisy, bo jeśli nie, to Sprzedawca jest banowany z udziału w Kampanii Black Weeks na Allegro.

Mam ponad 50 przedmiotów, ale Allegro żadnego nie proponuje do kampanii Black Weeks. W Regulaminie czytamy: "Spółka dokonuje wyboru Towarów w oparciu o zainteresowanie konsumentów, oraz trendy sprzedażowe w Allegro, oraz poza Allegro.".

Ja mam oferty tylko na Allegro, zainteresowanie jest, ale nie mam ofert na tych platformach poza Allegro, o których mówi Regulamin i widocznie z tego powodu nie zasługuję na korzystanie z Black Weeks w Allegro.

Drodzy Admini, Proszę o podpowiedź gdzie mam wystawić oferty poza Allegro, aby uzyskać możliwość udziału w Black Weeks na Allegro?

Zrzut ekranu 2024-11-04 131805.jpg

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Pengano Sprawdzamy, jakie trendy sprzedażowe występują ogólnie na rynku, a nie tylko wśród oferowanych przez Ciebie produktów. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

No tak, rozumiem, czyli muszę wystawić moje oferty na inne platformy, żeby skorzystać z Allegro Black Weeks. Tak żeby tam pojawiły się owe trendy. Gdzie są sprawdzane te trendy? Czy wystarczy **piiip**, czy jakiś Empik? Czy wystarczy że tam pojawi się mój produkt jako dobry trend? To jest ta sama lista platform i trendów co przy sprawdzaniu  w usłudze Gwarancja ceny?

• 123lazienka.pl
  • 8a.pl
  • **piiip**.pl
  • bricoman.pl
  • centrumrowerowe.pl
  • electro.pl
  • empik.com
  • euro.com.pl
  • gemini.pl
  • hurtelektryczny.pl
  • komputronik.pl
  • korob.pl
  • lazienkaplus.pl
  • leroymerlin.pl
  • makeup.pl
  • mediaexpert.pl
  • mediamarkt.pl
  • morele.net
  • narzedziak.pl
  • notino.pl
  • oleole.pl
  • sklepopon.com
  • sport-shop.pl
  • strefakierowcy.pl
  • superpharm.pl
  • tim.pl
  • ucando.pl
  • xl-narzedzia.pl
  • zooplus.pl
oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Ojej, czemu "**piiip**.pl"? Przecież to nazwa z oficjalnej Waszej listy na stronie: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/sposoby-zakupow/co-znaczy-gwarancja-najnizszej-ceny-w-oferci...

Dziwne że firmy wierne wyłączenie Allegro są karane brakiem dostępu do wystawiania w Allegro Black Weeks, a firmy sprzedające wszędzie są nagradzane dostępem do Waszych darmowych kampanii. To straszna dyskryminacja. Od razu odnotowałem spadek sprzedaży i jedynym rozwiązaniem jest rozszerzenie oferty na inne platformy. Wtedy w Allegro uzyskam dostęp do kampanii Black Weeks, bo pojawią się te zewnętrzne trendy.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Pengano Tak, jak napisałam, sprawdzamy trendy ogólnie, a nie akurat Twoje produkty wystawiane na innych platformach. Nie wiem, skąd wywnioskowałeś, że zachęcamy do sprzedaży poza Allegro. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Już wyjaśniam: To przecież moje produkty dostają zaproszenie do programu, albo nie dostają tego zaproszenia. Nie chodzi o jakieś tam produkty, tylko konkretnie o moje, bo to mnie interesuje. Dostałbym zaproszenie, gdybym je oferował poza Allegro na innych serwisach, bo wówczas pojawiły by się w sprawdzanych przez Was trendach ogólnych. Są popularne, więc pojawią się w trendach. Pytałem konsultantów Allegro i dowiedziałem się, że wystarczy choćby Empik. Jeśli tam uzyskam sprzedaż, będzie to widoczne w trendach i mój produkt zapewne zostanie zakwalifikowany do promowania na Allegro.

Dlatego właśnie wywnioskowałem, że jest to ogromna zachęta ze strony Allegro, aby nie ograniczać się tylko do sprzedaży tutaj, ale wystawić oferty także na inne serwisy, właśnie tam gdzie badacie owe trendy. Inaczej są marne szanse na udział w kampanii Allegro Black Weeks. Bardzo wskazana jest do zbadania trendów obecność na innych serwisach. Sama obecność na Allegro jak widać nie wystarcza.

Jeśli coś źle zrozumiałem proszę mnie poprawić, ale widzę, że tak to działa i inni Sprzedawcy też tak to rozumieją. Będzie sprzedaż z tymi kodami EAN na inny serwisach, to pojawi się trendy, a wraz z trendami pojawi się zaproszenie do Black Weeks na Allegro. Wchodzę w to i już szykuję umowę z Empikiem. Jak nie zdążę pokazać trendów w miesiąc, to z pewnością zadziała to w kolejnych odsłonach Kampanii. Widzę że użytkownicy wyłącznie Allegro nie mogą na to liczyć.

Czy może Pani podać jakikolwiek przykład wspierania przez Allegro tych sprzedawców i produktów, które są obecne wyłącznie na Allegro, a niedostępne w innych serwisach? Jeśli nie ma, a jakoś nie widzę, to oczywistym wnioskiem jest, Allegro bardziej wspiera i promuje Sprzedawców oferujących produkty wszędzie dostępne, a nie dedykowane pod Allegro. Dla właścicieli marek to jasny sygnał i zachęta, aby zwiększać ilość miejsc sprzedaży.

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

@w_kiwi Czy może Pani podać jakikolwiek przykład wspierania przez Allegro tych produktów, które są obecne wyłącznie na Allegro, a jednocześnie niedostępne w innych serwisach?

Oceniając trendy sprzedażowe ogólne na całym rynku, dopuszczacie do promocji Sprzedawców towarów dostępnych jednocześnie: i na Allegro i poza Allegro. Czyli łatwiej będzie uzyskać dostęp do promocji Allegro, gdy zaoferujemy nasze produkty także na innych platformach i gdy zdobędą tam uznanie Kupujących.

Nasuwa się więc pytanie jakie macie nagrody dla wiernych Partnerów, czyli Sprzedawców produktów dostępnych wyłącznie na Allegro, a nie widocznych w żaden sposób w trendach sprzedażowych poza Allegro? Jeśli takie produkty, nie wykazujące trendów zewnętrznych, są dyskryminowane, czyli ich Sprzedawcy także, jeśli wolicie produkty widoczne w trendach zewnętrznych, to tym samym zachęcacie do sprzedaży poza Allegro i do rozwijania tych trendów zewnętrznych przez właścicieli produktów.

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@Pengano  oni karają odjęciem punktów też za to, że kupujacy nie wystawiają poleceń , za to że kupujący nie zwracają Ci zakupów, za to, że kupujacy nie wszczynaja z Tobą żadnych dyskusji i jeszcze kilka innych. Może się nudzą i nie mają co robić? 

Ależ nie, po prostu chcą tych mniejszych WYELIMINOWAĆ z allegro, I zrobić galerię **piiip**, brakuje tylko kina, ale to ma pewnie zastąpić kolejny banner czy adwards.

oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel#

Są też kary za błędy kurierów, oraz kary za to, że Kupujący zamawiają wieczorem, a nie rano. Chcesz dostać punkty za jakość szybkiej wysyłki, to musisz wyłączać oferty po 16:00 i włączać po północy, albo znacznie podnosić ceny na wieczór. Bo przecież nie ma fizycznej możliwości dostawy następnego dnia, jak ktoś zamawia o 22:00. Ewentualnie można dawać dodatkowy prezent za zakup po północy, bo Allegro uważa zakupy nocne i poranne za bardziej wartościowe. Takie to są absurdy tej punktacji.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Pengano widocznie produkty oferowane przez Ciebie nie cieszą się dość dużym zainteresowaniem na allegro i poza allegro

oznacz moderatorów

Pengano
#13 Ambasador#

Nie narzekam. Wiadomo, że najlepiej sprzedaje się tandeta, ale w klasie instrumentów z najlepszym stosunkiem jakość /cena z indywidualnym przygotowaniem każdego egzemplarza, od zawsze jestem w czołówce. Zdziwiłem się, że ani jedna oferta nie dostała zaproszenia, a bliźniacze marki w tej samej klasie, które mają jednocześnie swoje oferty w Empiku, dostały zaproszenie do programu. No to jakie są wnioski? Proste 🙂

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Za chwilę z czymś Allegro zaskoczy, nie robią tego bez powodu!

oznacz moderatorów