Czy jest ktos kto działąłą na Baselinkerze i zniego zreygnował? Mogę prosić o kontakt? Zastanawiam sie nad wdrozeniem plusy znam ale chciałabym tez poznać minusy
Mnie również bardzo interesuje to pytanie.
@lazienka360 @MF_Scandy minusy - koszty
Czy rzrczywiście sa tak bardzo nieprzewidywalne i nie są zawarte w umowie? A jak wyglada kwestia pomocy technicznej z ich strony?
Jeśli jesteś gotów na coroczne duże podwyżki to można polecić. Minusem jest to, że jeśli rozwiniesz sprzedaż do poziomu kilku tysięcy zamówień miesięcznie, trzeba będzie uciekać, chyba że chcesz płacić 10k miesięcznie. Polecam Apilo, ma praktycznie wszystko co potrzebne wraz z wtyczkami iconfig. Dla bardziej zaawansowanych zastosowań jest też SellAsist, ale to dość "autystyczne" oprogramowanie. Najprostsze czynności czy konfiguracja doprowadzi Cię do szewskiej pasji.
Pomoc techniczna to w Base jakiś ABSURD.
Jak masz jakikolwiek problem, to trzeba im wysyłać screeny albo najlepiej filmy żeby udowodnić, bo u nich działa.
Jak już wyślesz film i nie da się zaprzeczyć, że jest problem to dostajesz info, że sprawa przekazana do techników i czekaj "tatka latka"... a w tak na prawdę to jakiś tydzień na najprostrze poprawki. I to po tygodniu dostaniesz info, że znaleźli rozwiązanie i jak tylko poprawka będzie wgrana to wrócą do Ciebie z informacją.
A np. psucie opcji to już standard. Chyba z rok temu wprowadzili nowy formularz wystawiania ofert na Allegro i coś co w starym formularzu było działające to w nowym zwyczajnie nie istnieje... mówię np. o limicie znaków w tytule oferty. W nowym formularzu możesz sobie policzyć ręcznie literki. Parametry też były zaczytywane poprawnie a już nie są. Bo przy wystawianiu formularz nie pokazuje już które są obowiązkowe i niezmienne, a które możesz edytować - pogrubienie parametrów jest dość losowe. I czasem jest tak, że widzisz na Allegro parametr, który możesz spokojnie zmienić ale Base ma inne zdanie i jak zmienisz to wyrzuci Ci błąd. Ale jak wystawisz z tym parametrem oryginalnie zaczytanym z Allegro (choć błędnym) to w następnym kroku już bez przeszkód możesz edytować i zmienić ten parametr poprzez Base... tylko po kiego grzyba tyle razy mam się bawić z tą samą ofertą to już nie wiem.
I wiele więcej kruczków zwłaszcza w kwestii MAGAZYNU jest **piiip**ycznie rozwiązanych. Problem z wystawianiem "w zestawach" - znaczy można ale w sposób tak dziwny, że tylko Base rozumie jego sens. Wielowariantowości to chyba nadal nie ma w takim sensie jak jest na Allegro... bo Base sobie swoje zasady ustaliło.
I od wczoraj jeśli np. do sprzedaży używasz innego sposobu niż BaseLinker to nawet już oferty nie wystawisz na Allegro, bo od wczoraj zmienili sobie zasady po cichutku i teraz aby wystawić ofertę to musisz pobierać zamówienia z Allegro do BaseLinkera. A to już generuje olbrzymie koszty. U mnie Base był do obsługi magazynu i wystawiania ofert, do ogarniania cen... ale sprzedaż idzie u Nas od dawna poprzez całkiem inne oprogramowanie więc mi zamówienia są zbędne w Base. No to właśnie się przesiadam na inną platformę, bo w moim przypadku wzrost opłaty to około 12 razy więcej w skali miesiąca, jeśli tylko zamówienia pobiorę do BaseLinkera, które i tak nie będą tam obsługiwane.
I największa wada Base dla mnie to znikanie nieaktywnych ofert. Normalny soft ma bazę, archiwizację i zawsze mogę wrócić do produktu - w Base nie, bo oni kasują produkty po 60 chyba dniach braku aktywności. Ciekawe jak sobie z tym poradzić jeśli sprzedaje się coś co idzie tylko przez dwa miesiące w roku ??? No ale to już uroki platform chmurowych, gdzie nie masz kontroli nad bazą danych.
Od dwóch lat chyba truję im aby zmienili sortowanie domyślne w Magazynie produktów... bo po zalogowaniu jeśli sortujesz po ID produktu to zawsze zaczynasz od tego, który jest najstarszy... ja mam prawie 1000 produktów w Katalogu więc mnie to wkurza okropnie. A można by zwyczajnie zapamiętać ustawienia sesji - ale W tym temacie Base udaje głuchego.
Mają tłumaczenia i AI do opisów... do opisów nie sprawdzałem ich AI, ale jak AI zaczyna mi parametry uzupełniać to najczęściej się zastanawiam "co ja w końcu sprzedaję?"
Więc jak ktoś ma ze 3 tys. paczek dziennie to pewnie mu pomogą i ustawią wszystko tak aby działało jakoś - jak masz 3 tys. paczek w miesiącu to jesteś dla nich NIKIM i możesz jedynie płacić im faktury.
Bo świetnie wszystko wygląda na Webinarach i w filmach promocyjnych... w rzeczywistości już tak słodko nie jest. Ja chyba z tydzień walczyłem na początku aby poogarniać konfigurację, bo to jednak duże narzędzie jest... no i po 2,5 roku właśnie się wyprowadzam.