anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak możliwości przepisania konta po zmianie formy działalności oraz wlasciciela (sprzedaz ZCP)

Esho
#7 Wielbiciel#

Szanowni Użytkownicy Allegro,
Chciałbym podzielić się z Wami sytuacją, która spotkała mnie w ostatnim czasie, i wyrazić swoje ogromne niezadowolenie z postawy Allegro wobec przedsiębiorców.

W ostatnim czasie nabyłem przedsiębiorstwo w którego skład wchodziło konto allegro prowadzane dotychczas w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej (JDG). Moja firma jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością (sp. z o.o.). Naturalnym krokiem było dla mnie złożenie wniosku o zmianę danych konta, aby odzwierciedlało nowy status prawny firmy.

Ku mojemu zaskoczeniu i frustracji, wniosek został odrzucony!
Nie rozumiem, dlaczego Allegro utrudnia legalne i zgodne z prawem działania przedsiębiorców. Przecież zmiana formy działalności to normalna praktyka biznesowa, a możliwość kontynuowania działalności na tym samym koncie jest kluczowa dla zachowania ciągłości obsługi klientów, reputacji firmy a także dużej ilości sprzedaży która odbywała się na tym koncie.
Czuję się potraktowany niesprawiedliwie i lekceważąco. Czy naprawdę tak trudno jest umożliwić przedsiębiorcy dostosowanie konta do nowych realiów prawnych? To nie tylko utrudnia prowadzenie biznesu, ale także naraża mnie na straty finansowe i utratę zaufania klientów.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jak sobie z tym poradziliście? Będę wdzięczny za wszelkie rady i wsparcie.
Allegro, oczekuję od Was profesjonalnego podejścia i rozwiązania tej sytuacji jak najszybciej.

Szanowni użytkownicy / sprzedawcy Allegro - jeśli byliście w podobnej sytuacji i udało się Wam zaradzić z czyjąś ewentualnie pomocą, proszę o porady w tym temacie.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Esho
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nabyłem ale jak?

oznacz moderatorów

Esho
#7 Wielbiciel#

Poprzez umowe sprzedazy ZCP podpisana przy obecnosci Notariusza, czy to wystarczy?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak tak to powinni Ci zarejestrować na Allegro, dlaczego blokują? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Esho nie wiem czy regulamin się nie zmienił ale ogólnie można 🙂 tyle czy masz odpowiednie dokumenty ?

W jakich przypadkach możesz zmienić dane firmy na koncie

Zmiana podmiotu działającego na koncie firmowym jest możliwa tylko dla przypadków prawnych – czyli wtedy, gdy zbyciu towarzyszy wpis do odpowiedniego rejestru:

Rodzaj zmiany O jaki dokument prosimy
Jednoosobowa działalność gospodarcza została wniesiona do spółki (aport).
wpis do Krajowego Rejestru Sądowego
Jednoosobowa działalność gospodarcza została przekształcona w spółkę prawa handlowego, której sprzedający jest jedynym wspólnikiem.
Firma spoza Polski zmieniła numer do rozliczeń z Allegro na polski numer NIP.

Zmiana nie dotyczy firm z krajów spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Doszło do przekształcenia spółki cywilnej w spółkę handlową.
Doszło do przekształcenia, podziału lub połączenia spółki handlowej w inną spółkę handlową.
W przypadku śmierci przedsiębiorcy działalność została nabyta w ramach spadku lub ustanowiony został zarządca sukcesyjny.
wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej
________
Κώστας
oznacz moderatorów

Esho
#7 Wielbiciel#

Tak, to również otrzymaliśmy od Allegro i okazało się że case w którym się poruszamy nie mieści się w obecnej formie regulaminu. W sensie sprzedaż zorganizowanej cześci przedsiębiorstwa do nowo stworzonej sp. z o.o. nie jest nawet w ogóle wymieniona (mimo że jest czynnością absolutnie legalną i dozwoloną przez prawodawcę!). Konto jest w tej chwili nieaktywne od ponad 3 tygdoni.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Esho obowiązuje regulamin 😞 to że prawnie możesz kupować firmy i łączyć nie koniecznie portale muszą się na to godzić, obowiązują regulaminy 😞

2.11.

Konta są niezbywalne, z zastrzeżeniem, że za zgodą lub weryfikacją dokonywaną przez Spółkę:

a. Użytkownik Konta Firma może dokonać zmiany formy prowadzonej przez siebie działalności, polegającej wyłącznie na przekształceniu, podziale lub łączeniu podmiotu, w sytuacjach przewidzianych przepisami polskiego prawa,

b. Przedsiębiorstwo działające w ramach Konta Firma może zostać nabyte w ramach spadku

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Esho Musisz się liczyć z tym ze w jakiś regulaminie coś napiszą ale jak podejmą decyzję że nie zarejestrują to nie wiem co byś nie zrobił, nie zmienią zdania.

oznacz moderatorów