anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak możliwości skrócenia reklamacji

TechPlayZone
#8 Zapaleniec

Chciałbym uzyskać odpowiedź dlaczego architektura serwisu uniemożliwia sprzedawcom korzystanie z przysługującego im prawa ustawowego.

Zgodnie z art. 43c ust. 1 Ustawy o prawach konsumenta, w przypadku towarów używanych strony mogą ograniczyć odpowiedzialność sprzedawcy (dawną rękojmię) do 1 roku. Jest to w pełni legalne działanie w polskim porządku prawnym.

Jako sprzedawca zostałem pozbawiony możliwości skutecznego poinformowania klienta o skróceniu odpowiedzialności, co w praktyce zmusza mnie do odpowiadania za sprzęt używany przez 2 lata, wbrew temu, na co pozwala ustawa.

Dlaczego Allegro stawia się ponad Kodeksem Cywilnym i ustawą konsumencką, blokując technicznie możliwość stosowania legalnych w Polsce zapisów? Proszę o instrukcję, gdzie w obecnym interfejsie mam wpisać to ograniczenie, aby było skuteczne prawnie (widoczne dla klienta) i nie łamało regulaminu opisów.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

TechPlayZone
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przecież te przepisy się zmieniły z początkiem 2023 i nie ma już rozróżnienia na towary nowe i używane. 

Kiedyś faktycznie można było ograniczyć okres reklamacji towaru używanego do 1 roku ale teraz są sztywno 2 lata. 

oznacz moderatorów

TechPlayZone
#8 Zapaleniec

Oczywiście, że ustawa pozwala na skrócenie w przypadku używanych towarów, ale tylko kiedy kupujący zostanie o tym poinformowany. Niżej nawet cytat że strony allegro. 

Jak długo obowiązuje rękojmia?

Standardowy okres rękojmi wynosi dwa lata dla rzeczy ruchomych oraz pięć lat w przypadku nieruchomości. Jeśli kupujesz towar używany, sprzedawca może skrócić ten czas do jednego roku, pod warunkiem wcześniejszego poinformowania o tym fakcie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

UOPK daje konsumentowi dwa lata na składanie reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. 

Pokaż cytat z ustawy a nie z pomocy Allegro 😉

oznacz moderatorów