anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Cennik - ilość sztuk i waga

rhemarhema
#9 Pomysłodawca

Mam w cenniku "Allegro MiniPrzesyłkę", opłata 4,49 zł.
Mam wpisane ograniczenie do maksymalnie 2 sztuk i do 0.45 kg w jednej przesyłce.

Weźmy towar o wadze  0,3 kg.

Jeśli w koszyku są 3 sztuki, wyliczony koszt dostawy wynosi 8,98 zł, to znaczy 2 przesyłki mini po 0.45 kg.
To znaczy w jednej przesyłce 2 sztuki, w drugiej trzecia sztuka.
Ale dwie sztuki w jednej przesyłce to 0,6 kg, czyli więcej niż wpisane maksimalnie 0,45 kg w jednej przesyłce.
Klient płaci 8,89 zł, a my musimy wysłać 3 przesyłki i zapłacić za jedną z nich.

Dla dwóch sztuk limit wagi działa dobrze, ale dla trzech - chyba nie.

Czy coś źle rozumiem, czy macie jakiś błąd?

Pozdrawiam - Janek

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@rhemarhema możesz proszę podać przykładowy numer zamówienia, przy któym pojawił się problem lub numer oferty? 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

rhemarhema
#9 Pomysłodawca

Aukcja numer 17797333567.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@rhemarhema Przepraszam, ale nie rozumiem przedstawianego przez Ciebie przykładu. Skoro klient zamawia dwie sztuki towaru, to dlaczego miałbyś wysyłać trzecią paczkę? "To znaczy w jednej przesyłce 2 sztuki, w drugiej trzecia sztuka.
Ale dwie sztuki w jednej przesyłce to 0,6 kg, czyli więcej niż wpisane maksymalnie 0,45 kg w jednej przesyłce.
Klient płaci 8,89 zł, a my musimy wysłać 3 przesyłki i zapłacić za jedną z nich."

Wskazane zamówienie dotyczy 2 sztuk towaru, a opisałeś problem z obliczaniem kosztów wysyłki dla 3. Proszę, doprecyzuj.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

rhemarhema
#9 Pomysłodawca

Jak napisałem: "Dla dwóch sztuk limit wagi działa dobrze, ale dla trzech - chyba nie."

Nie chodzi mi o konkretne zamówienie, tylko o przypadek, gdy klient kupi TRZY sztuki.
Chcemy wiedzieć, jak ustawić limity wagi w cennikach dla różnych towarów.

Janek

oznacz moderatorów

czarus_5_1966
#8 Zapaleniec

Powiem prościej ostatnio zakupiłem 24 butelki 1,5 i wody żywiec, limit w jednej paczce wynosił 12 szt czyli oficjalnie 2 paczki po 12 szt w każdej + 2x przesyłkę DPD po 19,99 każda.

I teraz kurier przynosi 4 szt przesyłki każda płatna po 1/4 ceny kosztów wody i dwóch przesyłek, dodam że każda z przesyłek ma osobny numer listu przewozowego więc Allegro pobrało od sprzedawcy 4x19,99zł dla mnie to ryba przesyłka dostarczona wg ustalonych wcześniej cen.

Ale nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłem do sprzedawcy i co się okazuje że jest nie świadomy sytuacji i faktycznie powinienem zapłacić za 4 przesyłki.

Teraz nasuwa się pytanie ile sprzedawcy nie świadomie dopłacali do takich transakcji? a dodam że cenniki dostaw był prawidłowo ustawione i myślę że sprzedawcy dopiero po dłuższym czasie gdy na rachunku bankowy zniknie spora kwota, a to Allegro powinno dbać o bezpieczeństwo sprzedawcy skoro uczestniczy w rozliczeniach ustala zasady  z firmami kurierskimi.

I tu apel do sprzedawców kontrolujcie swoje wydatki na Allegro oraz konta bankowe.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@rhemarhema Dobrze, chyba już wiem, co masz na myśli. Podczas tworzenia cennika podajesz liczbę sztuk w jednej paczce oraz ewentualnie wagę - zwróć uwagę na komunikat pod ty parametrem 

w_kiwi_0-1755712045208.png

Dla książek nie wskazujesz wagi towaru z opakowaniem. Zatem w tym wypadku, jeśli chcesz, aby w jednej paczce mieścił się towar do 0,45, a 1 książka waży 0,3 kg to ustaw w cenniku, że w jednej przesyłce mieści się 1 sztuka - ale tutaj nie działa przelicznik z wagą tylko z liczbą sztuk, jaką wprowadziłeś. 

Sprawdziłam zamówienie, które wskazałeś, czyli 1d775b40-7a27-11f0-b00a-9df3a2e1e5ae i tam cennik zadziałał prawidłowo. W cenniku wskazałeś, że 2 sztuki produktu mieszczą się w 1 paczce, zatem system przyznał 1 etykietę Smart. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

rhemarhema
#9 Pomysłodawca

Nie chodzi o konkretne zamówienie!

Sprzedajemy około 10 tys. towarów, mamy kilka cenników.
Tego cennik, o którym piszę, używamy dla różnych towarów.

Chcę mieć możliwość wysłania w jednej paczce dwóch lżejszych towarów lub jednego cięższego.
Jeśli ktoś zamówi 3 sztuki towaru o wadze z opakowaniem 0,2 kg, powinny być dwie przesyłki - w jednej 2 sztuki i w drugiej jedna.
Jeśli ktoś zamówi 3 sztuki towaru o wadze z opakowaniem 0,3 kg, powinny być trzy przesyłki - po jednej sztuce w każdej przesyłce, bo dwie sztuki to 0,6 kg, czyli warunek wagi jest niespełniony.
Zgadza się?

Tak nie jest, więc chyba jest jakiś błąd.

Jan

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@rhemarhema konsultuję tę kwestię. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów