anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ciągłe blokady konta przez allegro

Silvani_Pet
#8 Zapaleniec

Od 5 miesięcy staramy się sprzedawać na portalu allegro . Przeszedłem wszystkie weryfikacje . Następnie rozpoczęliśmy sprzedaż , sprzedaż rosła , nagle około  3 miesiące temu doszło do pierwszej blokady -standardowo musieliśmy wysłać wszystko , rozwiązać dyskusje - dopełniłem wszystkiego , koto zostało odblokowane . Znów zaczęliśmy sprzedaż , po około 2-3 tygodniach , znów blokada i znów to samo . Ponownie wszystko rozwiązaliśmy . Ponownie rozpoczęliśmy sprzedaż  , 2 tygodnie sprzedawaliśmy , w piątek skorzystaliśmy z promocji allegro , sprzedaż ruszyła , w sobotę wieczorem znów blokada ..... 

Przez ten czas nie łamiemy regulaminu , nie mamy nie rozwiązanych dyskusji itd. . Prowadzenie firmy kosztuje , jak mamy blokady co 2-3 tygodnie , nie ma żadnej stabilizacji , nie da się nic zaplanować . Jak piszę do allegro odpowiadają boty w kółko to samo . Nie odpowiadają na pytania . 

Poinformowałem o tym wszystkim allegro, ale tam tradycyjnie boty piszą regułki .

Miał ktoś taki przypadek ? 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Monika__L
#18 Luminarz

Tak mnóstwo tu takich przypadkow

przejrzyj forum i rozgość się 🙂

prawdopodobnie sprzedajesz towar z branży wrażliwej na podróbki i oszustwa

elektonika

mattel

kawa

perfumy

ubrania i zabawki na licencji

oznacz moderatorów

Silvani_Pet
#8 Zapaleniec

Nie sprzedajemy karmy dal psów . Prosta sprawa , tylko co 2-3 tygodnie mamy blokady , musimy wszystko wysłać i czekać itd. Nie wiadomo czemu są blokady . 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Silvani_Pet. Sprawy związane z blokadą konta możesz wyjaśnić tylko drogą mailową i widzę, że jesteś już w kontakcie z naszym działem bezpieczeństwa i otrzymałeś już dalsze informacje w tej sprawie. Na Twoje wiadomości mailowe odpisują prawdziwe osoby, nie boty. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Silvani_Pet
#8 Zapaleniec

Tak zgadza się jesteśmy w kontakcie z działem bezpieczeństwa - nie chodzi o to co mamy zrobić bo to wiemy . Chodzi o to że blokady są co 2-3 tygodnie . Nie pamiętam dokładnie , ale mieliśmy już 3 weryfikacje na początku otwarcia konta i to jest zrozumiałe - allegro chce nas sprawdzić . To rozumiem , ale potem następują blokady cyklicznie co 2-3 tygodnie , po czym musimy wszystko wysłać , rozwiązać dyskusje , towar musi być dostarczony do kupującego , a jak kupujący , nie odbierze to musimy czekać , aż do nas przyśle i oddamy pieniądze , i potem jeszcze musimy czekać 24 h - to trwa . Czym więcej wysyłek tym więcej spraw do rozwiązania , a allegro blokuje wszystko sprzedaż ,wypłaty , a przecież firma ma koszty , trzeba płacić rachunki , za dostawy , terminy płatności . To tak jak by wynajmować lokal , sprzedawać coś , a właściciel przychodzi i mówi , a teraz nie możesz sprzedawać , bo musi coś tam zrobić . Nie da się prowadzić firmy w takich warunkach . firma jest po to by sprzedawała , jak nie może sprzedawać to szkoda zachodu . Pakowanie paczek kosztuje , mamy wszystko spakować i wysłać , a kto za to zapłaci , kiedy allegro odblokuje konto , a może za 2 tygodnie znów zablokuje . Nie rozumiem kto to wymyślił , ale jeśli firm miała już tak dużo weryfikacji i sprawdzania i ze wszystkiego się wywiązała , to po co allegro znów ją blokuje ? Przecież to jest zupełnie nie opłacalne . Zamiast zająć się sprzedażą i wysyłkami zajmujemy się dyskusjami z allegro . Wolę oddać pieniądze kupującym ,napisać uczciwie kupującym , że mamy następną blokadę i już nie dajemy rady finansowo kontynuować sprzedaży na portalu allegro .  Sprzedać towar na innej platformie , mniej , ale stabilnie . Po za tym pisze , to wszystko do allegro , a dostaje maile kopiuj /wklej jak były przy każdej blokadzie , to jak ja mam się zabezpieczyć przed blokadami ? co mam robić ? Działamy zgodnie z regulaminem , a i tak jesteśmy blokowani  . Nie wiedze perspektyw , nie mam żadnych zabezpieczeń przed blokadami  . 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Silvani_Pet, rozumiem, przekażę Twoje uwagi do działu bezpieczeństwa jako uzupełnienie sprawy. 
Jeśli będziesz miał jakiekolwiek pytania związane z ograniczeniem, to możesz przesłać je w korespondencji mailowej. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Silvani_Pet
#8 Zapaleniec

Dziękuję bardzo za przekazanie informacji do działu bezpieczeństwa . Ja również wszystko do działu bezpieczeństwa przekazałem na co dostałem odpowiedź , że mam wysłać wszystkie wysyłki i czekać ( kopiuj/wklej, to co zawsze ) itd. Natomiast istota sprawy jest taka , że nie da się w ten sposób prowadzić firmy , na co nikt z allegro nie reaguje . 

Ja już jestem pogodzony z losem, że sprzedawać na allegro nie będę , nie stać mnie na ciągłe dokładanie do firmy .Trzecia blokada allegro bez powodu ,w zasadzie zabija firmę . 

Anuluje wszystkie zamówienia od klientów , oddaje pieniądze kupującym i na tym koniec . Ja tego nie rozumiem, dlatego tutaj napisałem .  Allegro zarabia na naszej sprzedaży , my sprzedajemy i zarabiamy - schemat jest banalnie prosty , po co blokować firmy które miały już kilka weryfikacji i przeszły je bez problemu  , nie mam pojęcia . 

Wygląda to na niszczenie małych przedsiębiorców przez korporacje . 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Silvani_Pet

Jak robisz kupującemu zwrot pieniędzy, bo ten nie odebrał przesyłki, to jest to podejrzane.

Nieodebranie przesyłki nie jest tożsame z odstąpieniem od umowy, taki towar nadal jest własnością kupującego. Aby odstąpić od umowy kupujący musi złożyć stosowne oświadczenie, samo odesłanie nie ma prawnego znaczenia. 

oznacz moderatorów

xkolejorzx
#11 Animator

Ręce opadają, znam to. Piszesz i jakby grochem o ścianę. 

oznacz moderatorów

Motoozdoby
#7 Wielbiciel

Allegro nie działa jak partner, ale jak oprawca. Mi zamknęli już kilka kont – moim zdaniem całkowicie arbitralnie, bez realnej możliwości wyjaśnienia sprawy. Nie uwzględnili przesłanych dokumentów ani tłumaczeń.
Najlepsze jest to, że zamknęli konto mojej żonie za moje rzekome "przewinienia", chociaż mamy rozdzielność majątkową, osobne firmy i inny asortyment. Łączy nas jedynie ten sam adres i IP.
Niestety odnoszę wrażenie, że brakuje skutecznego nadzoru ze strony UOKiK. Sprzedawcy powinni masowo zgłaszać takie sytuacje – może wtedy coś w końcu się zmieni.
Ja już podziękowałem tej platformie. 20 lat budowania konta i zostałem potraktowany jak ścierka. Przez następne 20 lat będę publicznie pokazywał ich hipokryzję i podwójne standardy. Nie sprzedaję. Nie kupuję.

oznacz moderatorów