Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem po operacji, mam zwolnienie lekarskie po szpitalu. Czy nadal obowiązują mnie obowiązki sprzedającego?
@globkw oczywiście, reklamacje, zwroty, dyskusje itp. do 2 lat 😞
@globkw Sklep byś mógł sobie zamknąć ale na Allegro musisz odpowiadać na dyskusje itd, nie masz kogoś co by to ogarnął.😓
@globkw Masz obowiązek odpowiadać w ewentualnych dyskusjach, rozpatrywać reklamacje itp. Jeśli to zaniedbasz i np. Allegro wypłaci kupującym rekompensatę z POK to będziesz miał kłopot 😕
Nawet jak usuniesz wszystkie aukcje na czas swojej niedyspozycji to i tak możesz się spodziewać pytań typu "czemu pan nic nie wystawia?" i musisz odpowiedzieć bo inaczej punktacja spadnie i mogą przyblokować konto.
Prowadząc działalność gospodarczą nie mogę sprzedawać towaru będąc na zwolnieniu bo ZUS się przyczepi i nie wypłaci czy każe zwrócić wypłatę za zwolnienie, Tak mówią przepisy.
@globkw zwolnienie otrzymałeś Ty - człowiek , a nie firma , którą prowadzisz .
@globkw Tak, i tutaj możesz zakończyć (zawiesić aukcje) aby nie łamać przepisów.Nie zwalnia Ciebie to jednak z regulaminu Allegro, który takich sytuacji nie przewiduje.Musisz odpowiadać na wiadomości od klientów, odpowiadać w ewentualnych dyskusjach itp.Nie będziesz tego robił, spadnie Ci jakość sprzedaży, a w konsekwencji może dojść nawet do zawieszenia konta.
Sam sobie jak gdyby odpowiadasz. Sprzedaż musisz zawiesić, tak jak mówią przepisy. A odpowiadać na ewentualne pytania czy brać udział w dyskusjach musisz, jeśli chcesz mieć jeszcze do czego tutaj wrócić jak wydobrzejesz 😊
@globkw Zawieś oferty, sprawdzaj tylko wiadomości i w razie potrzeby odpisuj.😁
@LEW433 , @globkw Myślę że włąśnie takie rozwiązanie byłoby najlepsze: zawieszenie ofert, a w przypadku maili, dyskusji dobrze by było gdyby ktoś z rodziny odpowiadał tylko krótką informacją że własciciel konta jest chory, w szpitalu, prosimy o cierpliwość. Jeśli trzeba można by było załączyć skan zwolnienia L4. To powinno wystarczyć.
@globkw Od razu przypomniała mi się sytuacja z wojska.Mamy zajęcia na małpim gaju, jeden z chłopaków nagle padł z wycieńczenia, krew rzuciła mu się nosem.Wszyscy co byli w pobliżu zaczęli krzyczeć do dowódcy "Panie poruczniku z chłopakiem jest źle".Dowódca podszedł, spojrzał i rzekł "Z moich zajęć zwalnia tylko akt zgonu".Sytuacja analogiczna do Twojej.Ty szwejk, Allegro dowódca.
Allegro to nie interesuje, podobnie jak powinno być w kraju. L4 to Twój wybór i liczyłeś się z tym, że nie będzie miał kto działać 😄
L4 ,To nie jest mój wybór mam nowotwór i musiałem iść na operacje.
Ty nie możesz pracować,jeżeli prowadzisz jednoosobową działalność gospodarczą. Ale dowiedz się, czy najbliżsi członkowie rodziny nie mogą ci oficjalnie pomagać: mąż, żona, dzieci. Prawo chyba na to pozwala.
@CHECINIAKI Prawo pozwala ale nie dopuszcza bezpłatnej pomocy. Zatrudnić można każdego ale musi być formalna umowa, odprowadzony podatek, ZUS.
Takiej formy zatrudnienia jak bezpłatna praca nie ma, a nawet jest zabroniona. Chodzi o odprowadzenie podatku.
Głupie pytania zadajesz czy mozesz nie realizować zamówień. Ktoś musi, nie ma wyjścia. Zamykaj aukcje realizuj co możesz co weszło i tyle, reszte zwroc hajs. O operacji nie dowiaduje się z dnia na dzień, zwłaszcza w Polsce
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Czy ja pytałem o nie realizowanie zamówień?
Chciałem się dowiedzieć czy na allegro jest opcja poinformowania sprzedających o zawieszeniu sprzedaży z powodu niedyspozycji chorobowej a nie tylko urlopu. Prowadzę jednoosobową działalność i nie ma mnie kto zastąpić. Co byś zrobił w razie wypadku i leżał w szpitalu nie przytomny.
Zamykam temat.