Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Rozdzielcie oceny Sprzedawcy, od ocen Przewoźnika. Jeśli nawala Kurier, to nie obniżajcie oceny Sprzedawcom. Dajcie też Kupującym możliwość oceny Przewoźnika.
nikl 1. nie , podjęcie przesyłki przez kuriera z paczkomatu jest liczony jako nadanie .
2. temat już poruszany ...ale
To błąd systemu. Terminowe nadanie, to włożenie do paczkomatu przed 16:00. Wszystkie paczki włożone do tej godziny Inpost ma obowiązek wyjąć tego samego dnia.
To jest bardzo zły pomysł portalu allegro bo zwykle sprzedawca zawozi przesyłki do paczkomatu po zamknięciu swojego sklepu i nie zdąża do 16 -tej przez co traci na terminowości wysyłek.
@nikl To nie błąd systemu. To jest szalony wymysł All, a inpost wcale nie ma obowiązku wyjmowania paczek po 16:00.
Owszem ma obowiązek. Od tego są podane godziny graniczne.
Nadanie przed godziną graniczną musi być traktowane jako terminowe, a ja nadałem 15 godzin przed godziną graniczną! Zakup o był o 21:11, a paczka znalazła się w paczkomacie po 4 godzinach o 1:11 w nocy. Jeśli Allegro traktuje to jako nieterminowe wysłanie, to ja się obrażam i idę do konkurencji. To jest zwykłe draństwo.
Analogicznie na stronie Inpostu mamy zagwarantowane godziny graniczne: https://inpost.pl/godziny-odbiorow
Allegro powinno stanowczo dodać dodatkowe miary. Ocenę szybkości umieszczenia paczki w paczkomacie oraz ocenę szybkosci kroku kuriera odbierającego paczkie.
Ostatnio po kilku dniach dopiero zorientowałem się, że paczki które wkładam o 15:30 do paczkomatu przestały wyjeżdżać, bo inpost z dnia na dzień zmienił graniczne godziny odbioru z 16:00 na 15:00 😞
Centrum Wrocławia a do paczkomatu z którego mógłbym nadać o 15:30 mam 3 km
@Trinitite Dobrze że się sam zorientowałeś ,bo na pewno ani In Post ani Allegro o tym sami by cię nie poinformowali.
No dobra, ale jak ja nadałem o 1:11 w nocy, 4 godziny po zakupie, To nie mogli zmienić godziny na tak wczesną. Ale dobrze, że zwracasz uwagę. U mnie w centrum Warszawy zmienili nagle z 16:00 na 14:00 bez powiadomienia. Nawet licząc 14:00 i tak nadałem prawie 13 godzin przed wymaganym terminem. Allegro olewa moją reklamację i uznają że to nieterminowo. Czego te dziady oczekują? Mam nadać paczkę w 5 sekund czy jak? Pracuję nawet w nocy żeby było terminowo, płacę tysiące złotych, a tu nie ma żadnego profesjonalizmu. Masa błędów i jeszcze takie zacietrzewienie, żeby niczego nie naprawić, ani nawet nie uznać reklamacji. Dno, wodorosty i pół metra mułu.
Jeszcze ciekawostka. Konsultant Allegro napisał, że Inpost tłumaczy się tak: "Uprzejmie informuję, że nie odnalazłem informacji o przyczynie opóźnienia."
Z tego powodu, że Inpost nie zna przyczyny opóźnienia Kuriera, to Sprzedawca wysyłający terminowo jest karany odebraniem punktów i niższą oceną, czyli gorszym pozycjonowaniem. Ręce i nogi opadają.
Czy jakiś Admin wypowie się skąd u Was takie błędy w systemie?
Niestety, program szybkich wysyłek/dostaw jest przeznaczony jedynie dla dużych firm, posiadających indywidualne specjalne umowy na odbiór przesyłek w późniejszych godzinach, ewentualnie firm znajdujących się w miastach. Inne firmy, np. ze wsi, gdzie kurierzy mają "trasę" i swoje godziny odbioru - są dyskryminowane przez Allegro. Ten program jest po prostu promocją niektórych firm, jednocześnie będąc dyskryminacją dla innych, mniejszych firm, mających siedzibę w dalszej części "trasy objazdu" kuriera.
U mnie 90% przesyłek to InPost Paczkomaty. W poniedziałki kurier potrafi być nawet o godz. 9:30. W pozostałe dni przeważnie to jest godz. do 11:30. Wysyłki 24h i w ten sam dzień to niesamowity problem. Nie mam takiej możliwości, żeby w poniedziałek nadać wszystkie przesyłki ze sprzedaży przez weekend.
Nawet gdybym sobie wydrukował etykiety z nadaniem w paczkomacie (ostatnio w naszej wiosce postawili paczkomat).
Po pierwsze - nie wiem ile wolnych skrytek będzie w paczkomacie.
Po drugie - kurier odbiera przesyłki z paczkomatu o godz. 13:00 - nie wiem skąd bierzecie godzinę 16:00. Tak mi mówił kurier odbierający paczki z mojego sklepu - cieszył się, że nie dostał obsługi paczkomatu, gdyż musiałby czekać do godz. 13:00.
https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/godziny-graniczne-nadawania-przesylek-u-przewoznikow-w-ramach-a... - teraz patrzę i widzę - jestem w najgorszej strefie, wiocha znajdująca się na końcu trasy objazdowej kuriera. Odbiór przesyłek z paczkomatu - 13:00. Odbiór przez kuriera - jak mu się przyjedzie.
Teraz proszę szanownych pracowników Allegro @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ jak mam nadać największą ilość przesyłek w poniedziałek? Kurier po paczki przyjeżdża przed 10:00. Paczkomaty - do 13:00.
Jest kolejny problem - nie do przeskoczenia. Nikt nie adresuje przesyłek pojedynczo. Nie da rady się rozdzielić: tą przesyłkę odbierze kurier przed 10:00 , a inną nadam w paczkomacie przed 13:00. Dodatkowo nie wiem, czy w paczkomacie będzie wolne ze 40-70 skrytek.
Dlatego uważam tą sytuację za "chorą", mającą na celu wyróżnienie bardzo dużych firm oraz firm znajdujących się w dużych miastach. Pozostałe mniejsze firmy, mające siedziby na wsiach, gdzie kurier InPost ma ok. 70km lub więcej dojazdu, jest to "trasa", nie ma możliwości ustalenia jakiejś późniejszej godziny odbioru - te firmy są skazane niejako z "zasady" na "banicję" - czyli gorsze traktowanie przez serwis Allegro.
W dużych miastach tez nie jest wesoło. Kurierzy, którzy teoretycznie powinni odbierać do wieczora, już o 13:00 zjeżdżają sobie na bazę i szantażują nadawców. Spotkałem się z takim szantażem: Jak będzie Pan próbował nadać paczki po 14:00, to ja Panu będę przywoził paczki o 5:00 rano, gdy Pan śpi, albo wtedy gdy nie ma Pana w pracy.
Wniosek dla Allegro: Pozwólcie nadawać paczki w Żabkach. Jest ich pełno i są długo czynne.