Czy Allegro zacznie obciążać kosztami kupujących za odmowę przyjęcia paczki?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Moze kiedys allegro przestanie faworyzaowac tylko kupujacych i zajmie sie obciazaniem kupujacych za odmowe przyjecia przesylki!! czlowiek sie napakuje,napoci,a kupujacy sie rozmysli bo cos tam,ponosimy koszty wysylki w obie strony, a allegro ma to w nosie,wysla meila do kupujacego i tyle,rozumiem ze allegro to nie sad,ale wszystkie zakladki sa tylko..sprzedajacy nie wyslal,sprzedajacy nie oddal..problem ze sprzedajacym itd itp..a kupujacy moze wszystko,wystawi ci negatywa bo mial zly dzien, a allegro ma to w nosie !! PLAC I PLACZ...sprzedajacy to moze wszystko kupujacy nic!!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dlaczego ponosisz koszty wysyłki?
Sołtys Allegro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
jesli wysylam za pobraniem i gosc zrobi odmowe to nikt za przesylke nie zaplaci
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@wrumwrum80 Masz rację co do zasady...ale po co oferujesz przesyłki za pobraniem? To właśnie proszenie się o kłopoty
BRÓSLI
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Mam kilka rodzajow platnosci ,maly odsetek odmawia ale jednak,jesli jest taka forma to z niej korzystaja obie strony,allegro powinno stanac po stronie sprzedawcy a nie kupujacego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Istnieją metody na odzyskanie tych nalezności. Fakt, że wymagają odrobiny samozaparcia i dość długiego czasu, ale bez większych problemów można uzyskac np. wyrok nakazowy. Na pomoc Allegro nie licz.
Sołtys Allegro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wiem ze mozna sadownie to ogarnac,juz kilka wezwan wyslalem do zaplaty,ale allegro powinno stanac takze po stronie sprzedawcow,jest to faworyzowanie 1 strony....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak to ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Przede wszystkim powinna wrócić możliwość wystawiania negatywów przez sprzedających..bo czasy kiedy to klient był panem..już dawno minęły, a Allegro niby wszystko ulepsza..ale pytam na czyją korzyść ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Że zapytam - w jakim niby celu..?
Sołtys Allegro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ze np w celu ostrzezenia innych sprzedających? Gdyby nie czarna lista kupujących na FB to bym nie wiedziała, że kupująca sleeping_beauty_ już 4 razy zamówiła towar za pobraniem i odmówiła odbioru. Wcześniej mogłam to znaleźć w komentarzu, a obecnie nie.
Oczywiście allegro do chwili obecnej nie zablokowało tej kupującej konta, ale to zupełnie inna kwestia. Kupujący może zrobić co zechce i jego konto nie zostanie zablokowane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
W celu ukarania..rzecz jasna, a także, aby inni sprzedający widzieli z kim mają do czynienia. Kupuję i czasem coś sprzedam na **piiip**u..i tam jakoś jest możliwość wystawiania komentarzy w obie strony. Ludzie to widzą..przeglądają i wiedzą czego mogą się spodziewać. Mam rację ? mam..i proszę mi nie wciskać **piiip**ół..że jest inaczej. Dużo zdrówka życzę.. i jeszcze więcej empatii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Mam tak samo. Wiele udanych transakcji, ale znajdzie się kilka, za które muszę zapłacić podwójnie (wysyłka i zwrot). I tutaj pytanie, skoro Allegro gwarantuje kupującym bezpieczne zakupy z hasłem: "Otrzymasz kupiony przedmiot albo zwrócimy Ci pieniądze", to dlaczego nie może lub nie chce się zająć zwrotem dla sprzedawców za nieodebranie przesyłki?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Klient ma prawo odstąpić w każdym momencie od umowy , brak przyjęcia zamówionego towaru jest z tym jednoznaczne. Sam miałem niejedną taką sytuację. Szarpać się z kimś za 20 zł nie mam czasu, czarna lista i tyle. Trzeba to sobie wkalkulować jako stratę 😉
Bardziej frustruje mnie notoryczne wypełnianie wniosków o zwrot prowizji. Trzeba czekać tydzień żeby taki wniosek w ogóle złożyć. Mam wrażenie, że allegro liczy na to, że sprzedawca zapomni i zapłaci za klikanie niedoszłego klienta 🙂
W ciągu miesiąca w moim przypadku takich prowizji spokojnie kilka stówek by się nazbierało.
Zaraz właśnie robię kawkę i zaczynam wyszukiwać te wszystkie kwiatki, pół godziny w plecy. Ciekawe kto mi za ten czas zapłaci 🙂 ?!
Ciężko jest inkasować prowizję po opłaconej transakcji albo wyborze przez klienta formy dostawy za pobraniem ??
Te łatwiejsze zwroty zbyt wiele nie zmieniają , co mi da że przyznacie rabat dwa dni wcześniej czy dwa dni później, skoro faktury i tak są wystawiane miesięcznie :x
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Szarpac sie z kims za 20zl ok,ale wysylam duza paczke gdzie koszt to 150zl ,odmowa przyjecia kli powrot przesylki kolejne 150zl...nie jest to czeste,ale jest....wszchmogacy kupujacy..ZENADA
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To zmienia postać rzeczy. W takim przypadku potrącasz klientowi kwotę zwrotu i tyle w temacie. Za pobraniem nie wysyłaj gabarytowych przesyłek.
Może to być problematyczne , bo Polacy często korzystają z przesyłek pobraniowych.
Musisz przekalkulować czy to nie pociągnie za sobą konsekwencji finansowych dla Ciebie.
U mnie większość przesyłek kurierskich to pobraniówki. Myślę , że co najmniej 60-70% . W sumie nie zgłębiałem się zbyt dokładnie w to, więc nie podam konkretnego procentu 😛
Płacący z góry raczej wybierają paczkomaty. Chyba, że przesyłka jest znacznej wartości, wtedy klienci jednak wybierają kuriera. Może jest to też związane z darmową wysyłką po przekroczeniu pewnego progu zakupowego bądź troską o jej bezpieczne dostarczenie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
poważnie 70% pobraniówek?
szczerze podziwiam
u nas Kupujący często nie odbierają przesyłek zapłaconych
jak próbowaliśmy tak wysyłać za pobraniem to były z tym same problemy:
- kupujący kazał nam się domyślać, że miało być pobranie
- problemy z ksiegowaniem pobrania wide obecne przepisy
- nieodbierane przesyłki z fakturami - jak to skorygowac?
i itp
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ja wysylam zdecydowana wiekszosc za pobraniem i 99% odbiera,ale tu nie chodzi o ludzi chociaz niby po zakupie moga sie rozmyslic,ale prawnie po zakupie oni staja sie wlascicielem towaru i powinni odebrac,nastepnie w ciagu 14 dni moga odeslac,chodzi o sam fakt ze allegro ma to gdzies i wszystkim obciaza sprzedawcow,wyglada jakby sprzedajacy stwarzali tylko problemy,a kupujacy byli wiecznie pokrzywdzeni...od allegro zadnej pomocy,a sprzedajacy robi co chce,by obciazali kupujacego za takie akcje to by tak nie bylo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@RED w takich sytuacjach zalecamy po prostu zrezygnowanie z tej formy dostawy i faktycznie wielu sprzedających się na to decyduje.
Były Moderator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Allegro ma pomagac w takich sytuacjach,a nie zawsze stawac po stronie kupujacego,jestesmy na łasce kupujacych,wszystko zalezy od ich humoru,a allegro ma sprzedajacych gdzies,mamy tylko placic lichwiarskie koszty i nic poza tym!
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2
- NASTĘPNA »