Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałem dzisiaj wystawić produkt Google Home Hub 5 szt. w kategorii... i tu system Allegro "wskazał" mi z automatu kategorię "Inteligentny dom" - no OK.
Produkt ten miałem zamiar wystawić po 299 zł w aukcji promowanej za 19 zł. Konkurencja ma ten produkt w podobnych cenach. Nikt na pewno z nas sprzedawców nie ma całego cennika Allegro w głowie... Założyłem sobie, że Allegro pobierze prowizje 10% (moim zdaniem to już bardzo wysoka prowizja) tj, 30 zł a reszta zostanie dla mnie (dodam, że grubo mniej niż prowizja Allegro) - takie było założenie.
Cóż jak bardzo jestem naiwny okazało się przy podsumowaniu aukcji. Prowizja od sprzedaży 44,85 zł + prowizja od sprzedaży na aukcji promowanej 33,54 zł. RAZEM 78,49zł tj. 26,25% wartości przedmiotu, ponad 1/4. Dodając do tego opłatę za wystawienie + koszty smarta + koszty materiałów do pakowania, to wszystko daje kwotę ponad 85 zł.
A gdzie mój zarobek? Która hurtownia na elektronikę daje 30% rabatu kupieckiego? Podpowiedzcie mi, bo chyba korzystam ze "złych" hurtowni.
No cóż: płacz i płać.
Chyba nie wystawiałeś za pomocą formularza, bo ten na końcu pokazał by Ci opłacalność takiej inwestycji. Nie możesz chyba zakładać, że każdy przedmiot zarobi na siebie przy stosowaniu promowania.
A allegro zgarnie swoje i uczy sprzedających ... mniej optymistycznych założeń.
Ja chyba wiem, co napisać. Prowizja od sprzedaży powinna wynieść nie 44,85 zł (15 procent), tylko 18,94 zł (6,33 procent).
Wysokość prowizji zależy od ceny końcowej: do 100 zł: 7%, powyżej 100 zł: 7 zł + 6% od nadwyżki ponad 100 zł
Plus oczywiście opłata za promowanie i prowizja od sprzedaży na aukcji promowanej. Nie myślisz, że 6,33 procent wygląda lepiej niż 15? Nawet z dodatkową prowizją od promowanej aukcji wyszłoby 11 procent - niewiele więcej niż się spodziewałeś.
Dlaczego Allegro naliczyło taką ogromną prowizję? Bo dałeś się złapać w pułapkę o nazwie "Pozostałe". Dam głowę, że DOKŁADNA kategoria, w której wystawiłeś tego Googla, to "...Inteligentny dom/Pozostałe" właśnie.
Wszystkie kategorie o nazwie "Pozostałe" w kategorii "Dom i ogród" i chyba we wszystkich innych kategoriach są objęte gigantyczną, 15-procentową prowizją. A w kategorii właściwej "...inteligentny dom/Zestawy" (tam gdzie wystawia konkurencja) prowizja jest jak wyżej.
Zmień kategorię i na przyszłość unikaj jak ognia wszystkich "Pozostałych".
PS. @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Kalkulator prowizji wam się spieprzył. Regulamin w załączniku 4 mówi "15", a kalkulator wylicza 9,34 procent dla kategorii "Inteligentny dom/Pozostałe. Jakby tego było mało, kalkulator nie pyta o konta zwykłe/firma, a powinien, bo prowizje się różnią. Wyliczenia wprowadzają w błąd, a ten napisik "wycena jest szacunkowa" niewiele w tej kwestii zmienia. Sugeruję poprawić, a do czasu poprawienia wyłączyć.
Uff, a to się Kaśka rozpisała😁
Załącznik numer 4 też do poprawienia.
Najpierw mamy (dla kont firmowych): Dom i ogród, wszystkie kategorie "Pozostałe", prowizja 15 procent. Poniżej mamy: Dom i ogród (...) podkategoria "Inteligentny dom" - 7 procent do 100 złotych, 6 procent od nadwyżki.
No i mamy sprzeczność, którą autorzy załącznika ładnie rozwiązali pisząc
Podkategoria "Narzędzia" z wyłączeniem kategorii wymienionych wyżej oraz poniżej
Z inteligentnym domem trzeba zrobić to samo, bo w obecnym brzmieniu zapis może wprowadzić w błąd.
@Kasiulki2 dzięki 🙂
Faktycznie, dziwna sprawa z tym kalkulatorem, nawet jeśli jest takie info na dole:
https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/kalkulator-oplat-0KXk3ggX2uA
to te 9,34 w kalkulatorze ogólnym jest coś nie bardzo.
A zredagowanie załącznika zawsze uważałem za straszną gmatwaninę i uważać trzeba jak cholera przy tylu kategoriach i wyjątkach. A nuż się ktoś pomyli.
@Kasiulki2, kalkulator pokazuje prowizję w zależności od tego, na jakim koncie jest się zalogowanym. Jeżeli jest to konto zwykłe, będzie pokazywał stawki prowizji dla kont zwykłych, a jak firmowe - to dla firmowych.
Maju, nie masz racji.
W kategorii "Inteligentny dom/Pozostałe" prowizja wynosi 15 procent od całości i dla kont firmowych i dla zwykłych, a kalkulator pokazuje mi 9,34 procent.
Sprawdź, jeśli nie wierzysz😊
@Kasiulki2, tak to wygląda w cenniku:
Poniżej zrzut ekranu, jak to widzę w kalkulatorze dla konta firmowego:
Dla konta zwykłego:
Najpierw korekta do poprzedniego - faktycznie masz rację, przepraszam, dla kont zwykłych nie ma 15 procent prowizji w podkategoriach "Pozostałe" w kategorii "Dom i ogród".
A teraz bieżące:
Nie muszę wklejać, mam to samo co Ty dla konta zwykłego: 12 procent prowizji do 100 złotych, a 8 procent od nadwyżki.
Z całym szacunkiem, Maju, ale z prowizji 7 procent do 100 złotych i 6 procent od nadwyżki powyżej 100 złotych za cholerę nie wyjdzie 11,25 procenta....
Skąd się wzięło 12 zamiast 7 i 8 zamiast 6? Może kiedyś tak było?
Swoją drogą różnica w prowizji dla kont zwykłych i firma w kategorii "Inteligentny dom/pozostałe" jest po prostu olbrzymia - firmowy sprzedawca zapłaci prawie dwa i pół raza tyle co prywatny🙄
Moja diagnoza:
Za dużo zmian w zbyt krótkim czasie. Allegro nie nadąża samo za sobą😐
No właśnie chodzi o to, że nie pasuje ani do prywatnego, ani do firmowego:
bo 6 procent z 199 i 7 zł, to nie jest 27,92, lecz 18,94.
Kategoria wyliczenia:
Dom i Ogród - Wyposażenie - Inteligentny dom - Pozostałe
@cookie000, mogę Cię prosić o zrzut ekranu z całego kalkulatora? Kalkulator bierze pod uwagę Twoje zniżki (jak jesteś zalogowany).
Chyba musiałby brać pod uwagę ZWYŻKI, bo jak juz podałem: wylicza więcej niż powinien:
To jest wyliczenie z kalkulatora ogólnego:
https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/kalkulator-oplat#
@cookie000, nie jestem pewna, czy dobrze Cię zrozumiałam. Skoro prowizja wynosi 15% i 11,25%, a Tobie wylicza 9,34% to jest mniej, prawda? Czyli nie chodzi o zwyżkę.
Odniosłem się do:
Reasumując: są dwa różne cenniki - dla konta firmowego w tej kategorii stawka prowizji wynosi 15% (kalkulator z konta firmowego pokazuje to prawidłowo), a dla konta zwykłego wysokość prowizji zależy od ceny końcowej: do 100 zł: 7%, powyżej 100 zł: 7 zł + 6% od nadwyżki ponad 100 zł.
Wtedy wychodzi zwyżka. Gdyby odnieść się do 15%, to jest zniżka (której nie mam), ale to nie jest ani jedno, ani drugie, ale - co już tu zostało pokazane dokładnie przez @Kasiulki2 - 12zł Plus 8% powyżej.
Dwanaście procent od 100 złotych i osiem procent od nadwyżki daje dokładnie taki wynik. Sprawdź dla ceny 100 złotych, wyjdzie równiutkie 12 zyli prowizji.
Tylko skąd takie parametry?
Wiem, wiem! Algorytm wyliczający prowizję jest tajny i nigdy się nie dowiemy🤣
No tak. Tak jest prościej to pokazać ;] Masz rację - wychodzi 12 zł plus 8 procent powyżej 100.
Wiesz, komuś się tam na klawiaturze palec omsknął. Kilka razy. A w ogóle to tak ma być ;]
A tutaj potwierdzenie nie z kalkulatora, ale z symulacji wystawiania oferty z niefirmowego konta:
Edit: oczywiście dla oferty z wątku, czyli za 299.
@cookie000, @Kasiulki2 wydaje mi się, że mam odpowiedź, co do naszych różnych stanowisk w tej sprawie. 🙂
W cenniku znajdziecie zapis że wysokość prowizji w ofertach "Dom i ogród" z kategorii "Pozostałe" zależy od ceny końcowej: do 100 zł: 12%, powyżej 100 zł: 12 zł + 8 % od nadwyżki ponad 100 zł.
No to Kaśka poległa w starciu z potwornie skomplikowanym i (przede wszystkim) rozbudowanym załącznikiem numer 4.
Na przyszłość mam nauczkę - jeśli będzie to dotyczyć ważnych dla mnie spraw, przynajmniej godzinę trzeba poświęcić na ustalenie stanu faktycznego.
Wiesz, Maju, co mnie pociesza? Że poległam w doborowym towarzystwie, bo za takie Cię uważam😀
PS. Mam pomysł. Ten załącznik jest tak trudny do zrozumienia w dużej mierze przez swoją tekstową formę. Czytałam ostatnio "Nowe parametry obowiązkowe" i nie miałam żadnego problemu, mimo że danych było jeszcze więcej. Ale to był .xlxs!
A gdyby tak umożliwić pobranie załącznika w takiej właśnie formie? Człowiek wchodzi, znajduje wiersz dla odpowiedniej kategorii i widzi prowizję jak na dłoni... Żadnego "z wyjątkiem kategorii powyżej i poniżej", żadnego "chyba, że" - kolumna A kategoria, kolumna B prowizja i tyle.
Chyba, że(😂🤣) ktoś chciał, żeby to tak właśnie wyglądało. Jeśli tak jest, powiedz temu komuś, że go nie lubię...