Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Kilkanaście dni temu sprzedałem towar (elektroniczny układ) kupującemu, który miał go wykorzystać w maszynach używanych w działalności gospodarczej. Po jego powrocie z urlopu okazało się, że pomylił się w zakupie towaru (nieznaczna różnica końcówki w oznaczeniu towaru którą prawdopodobnie zlekceważył lecz drastycznie podnosi to cenę elementu z 500zł do ponad 2000zł). Nalega na zwrot pieniędzy i wysłał do mnie przesyłkę z towarem i formularzem zasłaniając się tym, że po zakupie otrzymał od allegro informację, że może zwrócić towar. Dzisiaj wysłałem maila z prośbą o wpłatę pieniędzy za zwrot przesyłki, lecz otrzymałem zwrotkę, że chcą zwrot pieniędzy za towar na konto podane w formularzu zwrotu. Odesłać towar na swój koszt? Czekać na pieniądze na zwrot towaru do klienta? Przyjąć zwrot? Zgodnie z prawem nie mam obowiązku przyjąć zwrotu przedmiotu kupionego na FV i mającego przeznaczenie do DG. Tylko co z towarem, który leży u mnie?
Nie znam biura tłumaczeń, które nie korzystałoby codziennie że stołów i krzeseł, które są niezbędne w tej działalności jeśli chodzi o użytkowanie, tak jak książki, zeszyty, długopisy. Skoro firma wrzuca zakup krzeseł w koszty, to znaczy, że są potrzebne do działalności. Według waszej opinii firma tłumaczeniowa nie może zwrócić tylko słowników, bo rzekomo powinna znać języki obce. To jest jakiś absurd.
Nie znam szkoły jezyków, biura tłumaczeń, które nie korzystałoby codziennie że stołów i krzeseł, które są niezbędne w tej działalności jeśli chodzi o użytkowanie, tak jak książki, zeszyty, długopisy. Skoro firma wrzuca zakup krzeseł w koszty, to znaczy, że są potrzebne do działalności. Według waszej opinii firma tłumaczeniowa nie może zwrócić tylko słowników, bo rzekomo powinna znać języki obce. To jest jakiś absurd.
zakup firma firma do użytku w firmie kupującego to nie musisz odbierać to wróci skąd przyszła albo jak tamten nie odbierze to na magazyn paczek niedoręczalnych
No ok, ale co w przypadku gdy mógł użyć produktu o innych parametrach w aplikacji gdzie wymagana jest większa moc układu scalonego? Mogło dojść do uszkodzenia przedmiotu sprzedaży. Nie mam możliwości sprawdzenia czy dany układ działa poprawnie, ponieważ trzeba w tym celu posiadać spore i drogie zaplecze techniczne.
Jeśli tak, to nie wiesz też, czy sprzedajesz towary sprawne. W przypadku zwrotu od osoby prywatnej także nie mógłbyś sprawdzić ewentualnych uszkodzeń, a zwrot musiałbyś przyjąć. Jeżeli tak bardzo Ci zależy na odrzuceniu tego zwrotu, to go odrzuć i czekaj na nierozwiązaną Dyskusje i negatywny komentarz.
@R-X nie musisz przyjmować zwrotu niekonsumenckiego
od firmy, która miała go użyć w działalności gospodarczej
przyjmując taki zwrot możesz sobie potrącić koszta jego sprawdzenia
musisz się także upewnić czy kupujący przyjął korektę i ją zaksięgował
a nie np: podarł
odpowiedzialność firmy za szkalowanie przedsiębiorcy np: komentarzem też jest inna niż konsumenta
@R-X Sam musisz przemyśleć czy się zgodzisz na zwrot, z tego wnioskuje że zakup na firmę i nie musisz, później już nie będziesz miał pewności czy sprzedajesz dobry podzespół.😁
@R-X
Jak już wskazali moi przedmówcy: w tym przypadku masz prawo nie przyjmować oświadczenia Kupującego o odstąpieniu od Umowy tylko je oddalić (w czasie nieprzekraczającym 14 dni od otrzymania - oświadczenia, nie rzeczy). Rzecz pozostaje własnością Kupującego, ale ponieważ przyjmując zwrot (przesyłkę z rzeczą wysłaną do Ciebie) musisz się nią "zaopiekować" (możesz to zrobić "na koszt i niebezpieczeństwo Kupującego") ponieważ odpowiadasz za ew. jej uszkodzenie lub zaginięcie. W licznych opiniach prawnych zaleca się również w takiej sytuacji wezwanie Kupującego do odbioru rzeczy (np. pod adresem wskazanym przez Ciebie) i czekać na odpowiedź Kupującego.