Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od pewnego czasu obserwuję niepokojące zmiany, które – moim zdaniem – mogą zwiastować głębokie załamanie światowych rynków w perspektywie najbliższego roku do dwóch lat. Poniżej dzielę się kilkoma spostrzeżeniami, które jako przedsiębiorca widzę coraz wyraźniej, analizując sytuację gospodarczą.
🔻zalew taniego towaru
Rywalizacja handlowa między Stanami Zjednoczonymi a Chinami przybiera na sile. W odpowiedzi na cła i ograniczenia, Chiny zwiększają eksport, zalewając światowe rynki wyjątkowo tanimi produktami. Z pozoru to dobra wiadomość dla konsumenta – niskie ceny. Ale w rzeczywistości prowadzi to do upadku lokalnych producentów, którzy nie są w stanie konkurować kosztowo. To z kolei osłabia całe gospodarki narodowe i zwiększa ryzyko strukturalnego bezrobocia.
📉 Bezrobocie i demografia – tykająca bomba społeczna
W wielu krajach Europy i nie tylko obserwujemy rosnące bezrobocie, szczególnie wśród młodych ludzi i osób z niższym wykształceniem. Sytuację pogarsza demografia – społeczeństwa się starzeją, a przyrost naturalny jest dramatycznie niski. Mamy coraz więcej emerytów, coraz mniej pracujących. Systemy emerytalne i opieki zdrowotnej mogą tego nie wytrzymać. Wydatki rosną, wpływy maleją – to nie może skończyć się dobrze.
🧠 Rozwój sztucznej inteligencji – więcej problemów niż korzyści?
AI rozwija się w zawrotnym tempie. Z jednej strony to ogromna szansa, ale z drugiej – zagrożenie dla milionów miejsc pracy. Już teraz widzimy, jak automatyzacja wypiera pracowników z obsługi klienta, księgowości, grafiki, a nawet programowania. W ciągu kilku lat wiele zawodów może całkowicie zniknąć z rynku, a społeczeństwa nie są na to przygotowane.
🌍 Imigracja muzułmańska i napięcia kulturowe
Wielka fala imigracji, szczególnie z krajów muzułmańskich, zmienia strukturę społeczną i kulturową Europy. To temat trudny i delikatny, ale nie da się go ignorować. W wielu krajach rosną napięcia społeczne, pojawiają się problemy z integracją, edukacją i bezpieczeństwem. Rządy są coraz bardziej obciążone, co pogłębia kryzysy polityczne i społeczne. A wszystko to przekłada się na ryzyko inwestycyjne i stabilność gospodarczą.
📑 Biurokracja i brak elastyczności systemów
Zamiast ułatwiać prowadzenie działalności, wiele państw dodaje kolejne warstwy przepisów, podatków i obowiązków administracyjnych. Dla małych firm oznacza to nie tylko wyższe koszty, ale też utratę konkurencyjności. W połączeniu z rosnącą niepewnością ekonomiczną i brakiem wsparcia, wiele małych przedsiębiorstw może po prostu zniknąć z rynku.
🔮 Co dalej?
Nie chcę nikogo straszyć, ale wszystkie te elementy razem – napięcia geopolityczne, kryzysy społeczne, upadek klasy średniej, rozwój technologii wykluczającej człowieka – składają się na obraz nadciągającego kryzysu. Moim zdaniem, załamanie może nastąpić nagle i gwałtownie, w ciągu najbliższych 12–24 miesięcy.
Warto być czujnym. I warto przygotować się wcześniej – czy to poprzez dywersyfikację przychodów, zabezpieczenie oszczędności.
@kolekcjonerstw przecież to jest z ChatGPT 😄
Oczywiście że coś się dzieje, ja widzę zalew badziewia z Temu, co wyniszczy nasze firmy a potem przejmą rynek i będzie pozamiatane 😞
tak to jest chat lgpt - ubiera w slowa moje mysli szybciej, schludniej i bez bledow. Nie tylko badziewie z temu do 45zl jest problemem. Brat mi ostatnio powiedzial, ze firma w ktorej pracuje ledwo zipie bo chinczyki sprzedaja 4x taniej produkty z ich branzy. Definitywnie chca wykonczyc rynki tzw ceny dumpingowe.
@kolekcjonerstw ale my na to nic nie poradzimy 🙂 muszą to zrobić wyżej, allegro udostępniając im rynek też nie ułatwia nam życia 😞 Znam producentów czy sprzedawców co nie mieli takiej czkawki finansowej od lat jak mają od kilku miesięcy 😞
problem narasta, ale w koncu wszystko walnie. zalamanie plynnosci finansowej - efekt domina.
@kolekcjonerstw 2007 - 2009 też był kryzys finansowy, wtedy rozkręcałem firmę i nie było aż tak strasznie 😄
troche inny rodzaj kryzysu finansowego. Bardziej chodzi mi o to, ze jesli ludzie straca prace bo beda stopniowo zastepowani przez AI. Kolo zamachowe gospodarki moze sie zatrzymac. Tak naprawde nikt nie wie jak bedzie to wygladac, ale jak pojawi sie panika to bedzie nieciekawie.
@kolekcjonerstw paczek AI Ci nie spakuje :)))
średnio co 10 lat na świecie jest jakiś poważny kryzys i wciąż jakoś żyjemy 😉
@kolekcjonerstw Booo, AI Ci zabierze pracę, booooo!
Zajmij się czymś pożytecznym zamiast powtarzać te tanie straszaki. XD