Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, dostałem informację o przekroczeniu na moim koncie limitu DAC7 (niewiadomo którego limitu)
Według moich obliczeń, ilość zrealizowanych transakcji ani suma ich wartości w tym ani poprzednim roku nie przekracza limitów. Jedyna możliwość w której miałbym przekroczyć limit, to gdy wliczono by zamówienia niezrealizowane, np. gdzie kupujący nie zapłacił po wygraniu licytacji.
Proszę o ustosunkowanie się do takiego scenariusza i podanie podstawy prawnej raportowania moich transakcji pomimo nieprzekroczenia limitów dyrektywy.
@Wentylex ustawa mówi o czynnościach 😞
któremu 'operator platformy' ułatwił mniej niż 30 'stosownych czynności' w typie sprzedaży 'towarów' i w przypadku którego łączne 'wynagrodzenie' wypłacone lub uznane na jego rzecz nie przekroczyło 2 000 EUR w 'okresie sprawozdawczym'.
Dzięki za odpowiedź, a jak ma się to do "sprzedaży" jednego i tego samego "towaru" np. wystawienie 30 razy ogłoszenia tego samego produktu? Bo w moim przypadku 4 transakcje dotycza tego samego towaru, z czego 3 razy kupujący nie zapłacił.
"wypłacone lub uznane na jego rzecz" - wystawienie 3 razy tego samego przedmiotu po 2000 euro i nieuzyskanie pieniędzy od kupującego w żadnym z przypadków, nie powoduje przekroczenia limitu, bo to nadal jest 0 euro wpłacone lub uznane na moją rzecz.
@Wentylex Zgodnie z dyrektywą i projektem polskiej ustawy, Allegro (konkretnie zespół współpracujący z organami ścigania) będzie raportować sprzedających, którzy:
Jeśli uważasz, że żaden z tych punktów nie dotyczy Ciebie, to napisz do nas przez formularz: https://allegro.pl/pomoc/kontakt, sprawdzimy to.
Skoro wklejasz że raportujecie tylko sprzedających którzy ;
To dlaczego podobno wliczane są też nie zrealizowane transakcje ?
Czyli aukcje anulowane przez Allegro w których kupujący wcale nie zapłacił za przedmiot ?
Lub gdy do transakcji nie doszło bo okazało się że przedmiot ma wadę i sprzedający zwrócił pieniądze poprzez Allegro PayU?
lub kupujący zapłacił ale rozmyślił się i sprzedający zwrócił mu pieniądze poprzez Allegro PayU ?
Powstała sprzeczność w pani odpowiedziach ponieważ brak zapłaty wyklucza realizacje transakcji, proszę o podstawę prawną. Jeśli to ten fragment co wyżej podano, to proszę wytłumaczyć mi w jaki sposób platforma ułatwiła mi czynność sprzedażową jeśli do sprzedaży nie doszło.
Dzień dobry,
Czy ktoś bezpośrednio powiązany z Allegro jest w stanie wytłumaczyć sposób raportowania Allegro transakcji dot. dyrektywy DAC 7?
Moderatorzy podają sprzeczne informacje, deklarują iż raportowane będą transakcje nawet te (wliczanie do limitu 30), w których ktoś wygrał licytację, ale nie zapłacił za produkt. Ten sam produkt wystawiony ponownie, tym razem sprzedany, liczony jest jako 2 transakcje. Jest to jednocześnie sprzecznie z wypowiedziami moderatorów i obsługi iż "transakcje pojmowane są dokonanie sprzedaży". Nie można mówić o dokonaniu sprzedaży bez uiszczenia opłaty. Takim sposobem rzekomo przekroczyłem limit transakcji, realnie mając ich jedynie 11. Do limitu wliczono również takie sytuacje gdy -> wystawiam produkt na licytację, nikt nie chce go kupić, chcę zmienić tryb oferty na "kup teraz", aby to zrobić muszę zakończyć aukcje i stworzyć nową ofertę -> już w tym wypadku zakończenie licytacji liczone jest jako dokonanie sprzedaży. To sprzeczne z jakimikolwiek regułami logiki, dodam jedynie, że w przypadku innych serwisów aukcyjnych, które zaczynają się chociażby na literę V lub O, po usunięciu oferty jesteśmy pytani, czy sprzedaliśmy produkt na innym serwisie, lub musimy zaznaczyć oświadczenie, że produkt nie został sprzedany, a kończymy ofertę.
Pozdrawiam
Nawet jak sprzedaż charytatywnie to też ci uznają za sprzedaż choć nie było to zarobkowe.
W żadnym momencie nie poruszam takiego tematu, ta odpowiedź w ogóle nie odnosi się do stworzonego wątku, mówię o sytuacji, w której aukcja po prostu została zakończona bez sprzedaży, nawet nikt nie probował się kontaktować w celu zakupu -> a uznana jest za sprzedaż. Tak samo w przypadku zmiany oferty z licytacji na "kup teraz". Sama zmiana liczona jest jako dokonanie transakcji
Od początku, nie jest on pracownikiem Allegro ani Ja, ale z tego co się orientuje liczą oferty a nie ich sprzedaż, a wszystko zostanie zweryfikowane dopiero przez US.
Jesteś tego pewien że wliczają aukcje z licytacją nawet takie w których nikt nie licytował ?
Tak ci napisali z Allegro ? Podali ci wykaz które aukcje ci zakwalifikowali do limitu ?
@ko_alka możecie się zdecydować już jakiś czas temu poruszałem ten temat, nie zostały opłacone = zrealizują 😄
w danym roku kalendarzowym zrealizują minimum 30 transakcji,
W wyliczaniu limitów uwzględniamy też te zamówienia, które nie zostały opłacone przez kupującego.
Szczytem głupoty jest liczenie do limitu anulowanych traksakcji, za które kupujący nie zapłacił. Prędzej zrezygnuję ze sprzedawania na Allegro niż zaakceptuję tak durny sposób liczenia limitów. W DAC7 limity dotyczą ZREALIZOWANEJ sprzedaży.
Wystawiam przedmiot, jakiś matoł klika "Kupuję", po czym nie odzywa się i nie płaci za przedmiot. Nie raz zdarzyła mi się taka sytuacja. Tego typu niezrealizowana transakcja miałaby liczyć się do naliczenie podatku?!?!?!
@slawo_mir_24 to nie wymysł allegro, po drugie po co ta panika, jak sprzedajesz swoje stare graty nic Ci nie grozi 😄
Grozi bo w praktyce na oskarżonym ciąży obowiązek udowodnienia że nie osiągnął zysku ze sprzedaży - masz dowód zakupu każdego starego grata który sprzedałeś ? Bo ja nie jestem aż tak wzorowym obywatelem
I tak liczą,
Też dostałem dzisiaj takiego maila. Na 100% Allegro źle liczy te limity, bo na 100% żadnego z tych limitów w tym roku jeszcze nie przekroczyłem i nie będę wypełniał tych danych.
@slawo_mir_24 to też jest za 2023 r. po drugie jak nie prześlesz danych do 60 dni zablokują kasę a potem konto allegro a jak znam życie to poblokują wszystkich z Twojego otoczenia 😄